Naukowcy z University of Reading (Wielka Brytania) dokonali przeglądu 80 opublikowanych dotychczas badań na temat zbożowej diety osób zagrożonych cukrzycą, z czego pod uwagę wzięli 65 eksperymentów, w których brało udział około 1000 osób. Badania prowadzono w 11 krajach. To największa, jak do tej pory, metaanaliza dotycząca tego zagadnienia.
- Nikt nie wiedział, że przeprowadzono już tak wiele badań naukowych dotyczących wpływu diety z udziałem prosa na rozwój cukrzycy, a jego korzyści zdrowotne były często kwestionowane. Nasz systematyczny przegląd badań opublikowanych w czasopismach naukowych wykazał, że proso może kontrolować poziom glukozy we krwi i zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy - mówi dr S. Anitha, główny autor badań.
Naukowy zauważają, że osoby z cukrzycą, które codziennie jadły jakiś posiłek z prosa miały niższy poziom glukozy we krwi (na czczo i po posiłku). Odnotowano spadki na poziomie od 12 do 15 proc. Po pewnym czasie u badanych osób poziom glukozy we krwi obniżył się do stanu przedcukrzycowego. Poziom HbA1c (hemoglobina glikowana, czyli glukoza związana z hemoglobiną - jeden z biomarkerów cukrzycy) spadł o 17 proc. u osób w stanie przedcukrzycowym, aby następnie dojść do normalnego stanu.
Proso, w tym sorgo było niegdyś podstawą diety w wielu rejonach świata. Obecnie ustąpiło miejsca pszenicy, kukurydzy oraz ryżowi. Naukowcy postulują jednak powrót do uprawy tego "starożytnego ziarna" (znane już było w neolicie).
- Nasz przegląd wskazuje, że proso może pełnić pozytywną rolę w zapobieganiu cukrzycy typu 2. W największym jak dotąd przeglądzie badań nad różnymi rodzajami prosa, które porównano z innymi zbożami (takimi jak rafinowany ryż, kukurydza i pszenica), wykazano, że proso przewyższa inne zboża pod co najmniej dwoma względami. Ma niższy indeks glikemiczny (IG) i wiąże się z niższym poziomem glukozy we krwi - mówi współautor badania, prof. Ian Givens z University of Reading's Institute of Food, Nutrition and Health (IFNH).
Odkryto zatem, że proso ma indeks glikemiczny wynoszący 62,7, około 36 proc. niższy niż ryż i pszenica i o 14-37 punktów procentowych niższy niż kukurydza. Wszystkie 11 badanych rodzajów prosa miało wskaźnik IG niski (poniżej 55) lub średni (55-69).
Naukowcy uważają, że powrót do upraw prosa może pomóc w przezwyciężaniu globalnych problemów, takich jak niedożywienie (lub nadmiar jedzenia), zagrożenie cukrzycą w krajach północnej Afryki, Bliskiego Wschodu, Azji Południowo-Wschodniej, a także zmian klimatu.
- Wiadomo, że proso (w tym sorgo) jest bardzo pożywne, poza tym ma niski ślad węglowy i zdolność do przetrwania w wysokich temperaturach przy minimalnym zużyciu wody (...). Może służyć jako posiłek dla osób z cukrzycą i w stanie przedcukrzycowym, a także, w przypadku zdrowych osób, jako dieta zapobiegawcza - piszą naukowcy w artykule opublikowanym w czasopiśmie "Frontiers in Nutrition".
Źródła: Frontiers in Nutrition, MedicalXpress.com