Prbujesz surowego ciasta albo dajesz "wyliza resztki" dzieciom? Epidemiolog: ostrzegamy przed ryzykiem

Zgodnie z wynikami bada opublikowanymi w "The New England Journal of Medicine" prbowanie nawet niewielkich iloci jedzenia z surow mk moe si skoczy powanymi problemami zdrowotnymi.

- Nie prbujemy zrujnowa ludziom wit, ale chcemy ostrzec wszystkich przed ryzykiem - mwi Samuel J. Crowe, epidemiolog w amerykaskim Centers for Disease Control and Prevention, a zarazem gwny autor bada, ktre ujawniy, e bakteria E. coli wystpuje powszechnie nie tylko w takich "wilgotnych" produktach, jak surowe miso czy warzywa liciaste, ale te mka.

Skd to wiadomo? Badacze wpadli na ten trop po zeszorocznej epidemii zatru pokarmowych w USA, w wyniku ktrej kilkadziesit osb trafio do szpitala. Okazao si, e kada z nich niedugo przed chorob miaa do czynienia z produktami zawierajcymi surow mk. Dziki zachowanym opakowaniom specjalici mogli przebada je na obecno szkodliwych drobnoustrojw i okazao si, e zawieraj bakteri Escherichia coli. 

Czy wycicie pleni ratuje reszt jedzenia? [NaZdrowie]

Okazao si rwnie, e chorzy mieli kontakt z mk pochodzc z tego samego rda - firmy General Mills. Inspekcja nie wykazaa skaenia bakteri E. coli w budynkach nalecych do przedsibiorstwa, co wedug ledczych mona wyjani w jeden sposb. Escherichia coli znalaza si w mce za spraw jeleni albo innych zwierzt-nosicieli przebiegajcych przez pola zboa, z ktrego powstaa. 

E. coli, czyli paeczka okrnicy, jest nie tylko bardzo wytrzymaa, ale te atwo si ni zarazi. Jest niebezpieczna - zakaenie ni to czsta przyczyna infekcji drg moczowych i zatru pokarmowych. Bywa rwnie odpowiedzialna za przewleke zapalenia zatok, zapalenia opon mzgowych u noworodkw, jak rwnie zapalenie otrzewnej, a nawet posocznic (seps).

Docz do Zdrowia na Facebooku! >>

Dlatego fakt, e znajduje si rwnie w mce (przechowywanej nierzadko miesicami w magazynach czy na domowych pkach) zaskoczy wielu lekarzy. Jednym z nich jest dr Marguerite A. Neill, ktra po zapoznaniu si z raportem Crowe'a i jego zespou radzi, by nie tylko unika prbowania surowego ciasta, ale dokadnie my rce mydem i gorc wod po jakimkolwiek kontakcie z mk - np. obtoczeniu w niej filetw przed smaeniem.

Czy jedzenie produktw z mk jest w takim razie bezpieczne? Tych ju upieczonych, usmaonych czy ugotowanych - tak, bo wysoka temperatura zabija E. coli.

Zobacz te: