Czy seitan jest zdrowy? Przekonaj się, czym jest, gdzie go kupić i jak smakuje

Czy seitan jest zdrowy? Takie pytanie może sobie zadawać każdy, kto chciałby go wprowadzić do swojej codziennej diety. Sprawdź koniecznie, czy warto po niego sięgać i zbierz komplet informacji na jego temat.

Seitan – co to takiego?

Seitan – co to jest i czemu zawdzięcza swoją popularność? Mowa tutaj o glutenie pszennym, odpowiednio wzbogaconym przyprawami. Często nazywa się go również mięsem pszennym, ponieważ w diecie wegańskiej stanowi popularny substytut mięsa. Choć Polakowi może się wydawać nieco egzotycznym składnikiem, stanowi tradycyjny element potraw, które przyrządza się w Japonii, Korei, Chinach, w krajach Środkowego Wschodu czy w Rosji. Seitan często wykorzystuje się także w diecie Buddystów, Mormonów, a także Adwentystów Dnia Siódmego.

AcerolaAcerola - w jakich postaciach występuje? Zobacz, co warto o niej wiedzieć

Jak zrobić seitan?

Jak zrobić seitan? Gluten pszenny powstaje za sprawą ugniatania mąki pszennej z wodą. W ten sposób można uzyskać dosyć lepkie pasma białka glutenowego. W kolejnym kroku ciasto trzeba opłukać – wtedy dochodzi do całkowitego usunięcia skrobi. Tak przygotowany surowy gluten należy następnie dwukrotnie ugotować w bulionie. Wówczas uzyskuje się specyficzne, lekko gumowate ciasto o mocnej strukturze. Nim trafi na stół, zwykle jest jeszcze pieczony, smażony na głębokim oleju bądź gotowany.

Seitan możesz też przygotować samodzielnie w domu. Potrzebne będzie Ci około 0,5 litra wody i kilogram mąki pszennej. Wodę dolewa się stopniowo do mąki, a masę, która powstanie, ugniata się aż do momentu wyrobienia ciasta. Po utworzeniu kuli, należy odstawić ciasto na około dwadzieścia minut. Później należy wyrabiać ciasto dalej pod bieżącą wodą. Aby było właściwe, musi uzyskać żółty kolor. Dopiero później należy je gotować w bulionie.

Zobacz wideo Mięso z in vitro? Pierwszy raz zjedzono je w 2013 roku [Next Station]

Seitan – gdzie kupić?

Zainteresował Cię seitan? Gdzie kupić gluten pszenny? Każdy, kto chciałby go spróbować, może rozpocząć poszukiwania po sklepach z bioproduktami oraz z żywnością dla wegan. Seitan można także zamówić przez Internet (zwykle w postaci proszku, z którego należy samodzielnie przygotować ciasto).

Jak smakuje seitan?

Jak smakuje seitan? Fakt, że wykonuje się go z wody i czystego glutenu pszennego, sprawia, że jest raczej neutralny w smaku. Dzięki temu dobrze nasiąka sosami, a także doskonale łączy się z dowolnymi przyprawami. To z kolei oznacza, że będzie w smaku taki, jak sam zdecydujesz poprzez dodanie do niego konkretnych składników. Konsystencją seitan mocno przypomina mięso – jest lekko ciągnący, ząbkowany, a odpowiednio przyrządzony, nieco kruchy.

Zbieranie trufliPolskie grzyby trufle: prawdziwy skarb, który podbija podniebienia smakoszy

Czy seitan jest zdrowy?

Czy seitan jest zdrowy? Na pewno będzie idealnym składnikiem w diecie każdego, kto chciałby urozmaicić swój jadłospis bądź nie jada mięsa. Trzeba jednak wziąć pod uwagę to, że powinien on raczej stanowić dodatek do wegańskiego menu, spożywany od czasu do czasu, ponieważ ma niewielką wartość odżywczą i znikomą zawartość witamin oraz minerałów. Mimo wszystko, okaże się na pewno doskonałym uzupełnieniem dowolnego jadłospisu

Są jednak pewne przeciwwskazania do spożywania seitanu. Nie powinny po niego sięgać:

  • osoby mające alergię na pszenicę – jako że to czysty gluten pszenny, nie powinny one jeść ani seitanu, ani żadnych dań, w których skład mógłby wchodzić;
  • osoby cierpiące na celiakię układ immunologiczny takich osób może mieć wyjątkowo ostrą reakcję na spożycie czystego glutenu pszennego;
  • osoby wrażliwe na gluten, u których nie stwierdzono celiakii.

Zobacz też: Sok z buraka - jakie ma właściwości i ile go pić? Zobacz, jak go przygotować!

Więcej o: