Seitan – co to jest i czemu zawdzięcza swoją popularność? Mowa tutaj o glutenie pszennym, odpowiednio wzbogaconym przyprawami. Często nazywa się go również mięsem pszennym, ponieważ w diecie wegańskiej stanowi popularny substytut mięsa. Choć Polakowi może się wydawać nieco egzotycznym składnikiem, stanowi tradycyjny element potraw, które przyrządza się w Japonii, Korei, Chinach, w krajach Środkowego Wschodu czy w Rosji. Seitan często wykorzystuje się także w diecie Buddystów, Mormonów, a także Adwentystów Dnia Siódmego.
Jak zrobić seitan? Gluten pszenny powstaje za sprawą ugniatania mąki pszennej z wodą. W ten sposób można uzyskać dosyć lepkie pasma białka glutenowego. W kolejnym kroku ciasto trzeba opłukać – wtedy dochodzi do całkowitego usunięcia skrobi. Tak przygotowany surowy gluten należy następnie dwukrotnie ugotować w bulionie. Wówczas uzyskuje się specyficzne, lekko gumowate ciasto o mocnej strukturze. Nim trafi na stół, zwykle jest jeszcze pieczony, smażony na głębokim oleju bądź gotowany.
Seitan możesz też przygotować samodzielnie w domu. Potrzebne będzie Ci około 0,5 litra wody i kilogram mąki pszennej. Wodę dolewa się stopniowo do mąki, a masę, która powstanie, ugniata się aż do momentu wyrobienia ciasta. Po utworzeniu kuli, należy odstawić ciasto na około dwadzieścia minut. Później należy wyrabiać ciasto dalej pod bieżącą wodą. Aby było właściwe, musi uzyskać żółty kolor. Dopiero później należy je gotować w bulionie.
Zainteresował Cię seitan? Gdzie kupić gluten pszenny? Każdy, kto chciałby go spróbować, może rozpocząć poszukiwania po sklepach z bioproduktami oraz z żywnością dla wegan. Seitan można także zamówić przez Internet (zwykle w postaci proszku, z którego należy samodzielnie przygotować ciasto).
Jak smakuje seitan? Fakt, że wykonuje się go z wody i czystego glutenu pszennego, sprawia, że jest raczej neutralny w smaku. Dzięki temu dobrze nasiąka sosami, a także doskonale łączy się z dowolnymi przyprawami. To z kolei oznacza, że będzie w smaku taki, jak sam zdecydujesz poprzez dodanie do niego konkretnych składników. Konsystencją seitan mocno przypomina mięso – jest lekko ciągnący, ząbkowany, a odpowiednio przyrządzony, nieco kruchy.
Czy seitan jest zdrowy? Na pewno będzie idealnym składnikiem w diecie każdego, kto chciałby urozmaicić swój jadłospis bądź nie jada mięsa. Trzeba jednak wziąć pod uwagę to, że powinien on raczej stanowić dodatek do wegańskiego menu, spożywany od czasu do czasu, ponieważ ma niewielką wartość odżywczą i znikomą zawartość witamin oraz minerałów. Mimo wszystko, okaże się na pewno doskonałym uzupełnieniem dowolnego jadłospisu
Są jednak pewne przeciwwskazania do spożywania seitanu. Nie powinny po niego sięgać:
Zobacz też: Sok z buraka - jakie ma właściwości i ile go pić? Zobacz, jak go przygotować!