Jeżeli latem nie możesz oderwać się od truskawek, malin czy porzeczek, a poza tym chętnie podgryzasz żurawinę I jagody, to robisz dla swojego organizmu jedną z najlepszych możliwych rzeczy. Owoce jagodowe - smaczne, o pięknych, intensywnych kolorach, są pełne wartości odżywczych. Trudno w jakimkolwiek pożywieniu znaleźć takie bogactwo witamin. Ich jedzenie służy naszej urodzie i pozwala na dłużej zachować młodość. Są też bardzo przydatne w czasie odchudzania, ponieważ hamują wchłanianie tłuszczy i stymulują prace układu pokarmowego.
W owocach jagodowych znajdziemy mnóstwo witamin – C, A, B, składników mineralnych, beta-karotenu, kwasu foliowego oraz palifenoli. Dzięki tym składnikom owoce z tej grupy działają przeciwzapalnie i bakteriobójczo, dlatego zaleca się ich spożywanie w czasie przeziębień oraz w celu podniesienia odporności. Zawierają też mnóstwo błonnika pokarmowego.
Owoce jagodowe są również pełne antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki. Działają przeciwwirusowo i działają pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy. Poprawiają wzrok I zapobiegają owrzodzeniu układu pokarmowego. Ponadto chronią przed powstawaniem nowotworów.
Owoce z tej grupy znajdą również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Świetnie nadają się do nawilżania i odżywiania skóry. Pomagają też hamować procesy starzenia.
Warto jeść wszystkie owoce jagodowe, szczególnie kiedy trwa na nie sezon i możemy spożywać je w wersji świeżej. Ich wartości nie znikają jednak, kiedy je zamrozimy, dlatego nie powinniśmy z nich rezygnować nawet zimą.
Może cię również zainteresować: