Owoce jagodowe: właściwości zdrowotne, walory odżywcze

Owoce jagodowe to bogactwo cennych dla naszego organizmu składników. Niezależnie od tego, czy spożywamy je świeże czy mrożone - żurawina, maliny, truskawki, borówki - to najlepsze, co możemy sobie zaserwować o każdej porze roku.

Jeżeli latem nie możesz oderwać się od truskawek, malin czy porzeczek, a poza tym chętnie podgryzasz żurawinę I jagody, to robisz dla swojego organizmu jedną z najlepszych możliwych rzeczy. Owoce jagodowe - smaczne, o pięknych, intensywnych kolorach, są pełne wartości odżywczych. Trudno w jakimkolwiek pożywieniu znaleźć takie bogactwo witamin. Ich jedzenie służy naszej urodzie i pozwala na dłużej zachować młodość. Są też bardzo przydatne w czasie odchudzania, ponieważ hamują wchłanianie tłuszczy i stymulują prace układu pokarmowego.

Właściwości zdrowotne owoców jagodowych

W owocach jagodowych znajdziemy mnóstwo witamin – C, A, B, składników mineralnych, beta-karotenu, kwasu foliowego oraz palifenoli. Dzięki tym składnikom owoce z tej grupy działają przeciwzapalnie i bakteriobójczo, dlatego zaleca się ich spożywanie w czasie przeziębień oraz w celu podniesienia odporności. Zawierają też mnóstwo błonnika pokarmowego.

Owoce jagodowe są również pełne antyoksydantów, które niszczą wolne rodniki. Działają przeciwwirusowo i działają pozytywnie na układ sercowo-naczyniowy. Poprawiają wzrok I zapobiegają owrzodzeniu układu pokarmowego. Ponadto chronią przed powstawaniem nowotworów.

Owoce z tej grupy znajdą również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Świetnie nadają się do nawilżania i odżywiania skóry. Pomagają też hamować procesy starzenia.

Z czarnej jagody przyrządzisz nie tylko kompot i dżem, lecz także... wino

Które owoce jagodowe są najzdrowsze?

Warto jeść wszystkie owoce jagodowe, szczególnie kiedy trwa na nie sezon i możemy spożywać je w wersji świeżej. Ich wartości nie znikają jednak, kiedy je zamrozimy, dlatego nie powinniśmy z nich rezygnować nawet zimą.

  • za najzdrowsze owoce z tej grupy uważa się jagody acai, które obniżają poziom cholesterolu we krwi I poprawiają stan układu sercowo-naczyniowego,
  • jagody peruwiańskie, które ceni się za ich pozytywny wpływ na układ pokarmowy,
  • jeżyny, będące lepszym źródłem witaminy C niż cytrusy I zawierające mnóstwo przeciwutleniaczy,
  • jagody, które zawierają mnóstwo błonnika pokarmowego,
  • borówki niegdyś stosowane przy zatruciach, dziś szczególnie cenione za hamowanie przyrostu masy ciała I obniżanie poziomu cukru we krwi,
  • truskawki, cenne źródło witaminy C,
  • maliny, ograniczające procesy wchłaniania tłuszczy,
  • żurawina, będąca jednym z najlepszych pokarmów podnoszących odporność organizmu,
  • jagody goji, które poprawiają funkcjonowanie układu immunologicznego.

Może cię również zainteresować:

Witamina C - dlaczego jest taka ważna i gdzie jej szukać?

Witamina A - przyjaciółka oczu, skóry i urody

Więcej o: