Więcej takich tematów na stronie głównej Gazeta.pl
Surowcem leczniczym są liście i owoce. Czarna porzeczka ma również właściwości przeciwzapalne, moczopędne i napotne. Preparaty z czarnej porzeczki stosuje się w leczeniu dróg moczowych i pęcherza, nieżytu żołądka i jelit.
Owoce zawierają duże ilości witamin, szczególnie C (100 g porzeczek to ponad 200 proc. dziennego zapotrzebowania) i PP, które korzystnie wpływają na procesy przemiany materii i zwiększają odporność organizmu.
Owoce zawierają także dużą ilość argininy, kwasu asparaginowego i glutaminowego. W medynie ludowej owoce stosowane są przy infekcjach górnych dróg oddechowych, jak również artretyzmie czy reumatyzmie. Można je także stosować pomocniczo przy wypadaniu włosów, a nawet jako okłady na ślady po ukąszeniach komarów czy meszek.
Sok z czarnych porzeczek wspomaga leczenie migreny, problemów żołądkowo-jelitowych czy ogólnego wyczerpania organizmu. Współcześnie poleca się stosowanie czarnych porzeczek pomocniczo przy:
Z kolei po napary z liści czarnej porzeczki można sięgnąć w celu przyspieszenia procesu wydalania toksyn z organizmu i regulacji pracy nerek. W czarnej porzeczce znajdziemy też witaminy z grupy B,witaminę A, biotynę oraz kwas foliowy i składniki mineralne, takie jak magnez, wapń, potas i żelazo. Znajdują się w niej również kwasy organiczne: luteina, garbniki, jod, mangan i bor oraz olejki eteryczne i pektyny.
W owocach czarnej porzeczki występuje spora grupa flawonoidów, które spowalniają proces starzenia. Ponadto obniżają poziom cholesterolu we krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze. Flawonoidy działają także oczyszczająco, ponieważ mają zdolność tworzenia kompleksów z metalami ciężkimi (kadmem i ołowiem) i w ten sposób ułatwiają usuwanie tych metali ciężkich z organizmu. Flawonoidy mają również działanie przeciwalergiczne i ułatwiają wchłanianie witaminy C.
To powinno nas zachęcić do jedzenia czarnej porzeczki codziennie, ale też do wykorzystania sezonu i przygotowania przetworów na cały rok.
Oprócz owoców czarnej porzeczki cenne są również nasiona porzeczek z których robi się olej. Olej z nasion czarnej porzeczki zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są ważne w leczeniu jak i profilaktyce chorób układu krążenia. Ponadto olej jest bogaty w witaminę E, sterole, fitosterole, karotenoidy i flawonoidy, to sprawia, że ma działanie m.in przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe. Jest wykorzystywany w leczeniu niektórych schorzeń przewodu pokarmowego, łuszczycy, trądziku pospolitego. Olej z nasion czarnej porzeczki poprawia działanie układu odpornościowego.
Artykuł został zaktualizowany.