Czarna porzeczka - leczy i świetnie smakuje

Czarna porzeczka (ribes nigrum L.) lub smorodina. Roślina ceniona na całym świecie, znana od wieków. Flawonoidy zawarte w czarnej porzeczce pomagają usuwać toksyny, obniżają poziom cholesterolu, opóźniają proces starzenia.

Surowcem leczniczym są liście i owoce. Czarna porzeczka ma również właściwości przeciwzapalne, moczopędne i napotne. Preparaty z czarnej porzeczki stosuje się w leczeniu dróg moczowych i pęcherza, nieżyty żołądka i jelit.

Owoce zawierają duże ilości witamin, szczególnie C (100g porzeczek to ponad 200 proc. dziennego zapotrzebowania) i PP, które korzystnie wpływają na procesy przemiany materii i zwiększają odporność organizmu.

Owoce zawierają także dużą ilość argininy, kwasu asparaginowego i glutaminowego. W medynie ludowej owoce stosowane są przy infekcjach górnych dróg oddechowych, jak również artretyzmie czy reumatyzmie. Można je także stosować pomocniczo przy wypadaniu włosów, a nawet jako okłady na ślady po ukąszeniach komarów czy meszek.

Czarna porzeczka przy detoksie

Sok z czarnych porzeczek wspomaga leczenie migreny, problemów żołądkowo-jelitowych czy ogólnego wyczerpania organizmu. Współcześnie poleca się stosowanie czarnych porzeczek pomocniczo przy:

Z kolei po napary z liści czarnej porzeczki można sięgnąć w celu przyspieszenia procesu wydalania toksyn z organizmu i regulacji pracy nerek. W czarnej porzeczce znajdziemy też witaminy z grupy B, witaminę A, biotynę oraz kwas foliowy i składniki mineralne, takie jak magnez, wapń, potas i żelazo. Znajdują się w niej również kwasy organiczne: luteina, garbniki, jod, mangan i bor oraz olejki eteryczne i pektyny.

Domowe syropy z warzyw i owoców wspomogą twoją odporność i pomogą w walce z przeziębieniem. Sprawdź, jak łatwo je zrobisz!

Czarna porzeczka hamuje proces starzenia, obniża cholesterol

W owocach czarnej porzeczki występuje spora grupa flawonoidów, które spowalniają proces starzenia. Ponadto obniżają  poziom cholesterolu we krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze. Flawonoidy działają także oczyszczająco, ponieważ mają zdolność tworzenia kompleksów z metalami ciężkimi (kadmem i ołowiem) i w ten sposób ułatwiają usuwanie tych metali ciężkich z organizmu. Flawonoidy mają również działanie przeciwalergiczne i ułatwiają wchłanianie witaminy C.

To powinno nas zachęcić do jedzenia czarnej porzeczki codziennie, ale też do wykorzystania sezonu i przygotowania przetworów na cały rok. 

Więcej o: