Stewia - najsłodsza roślina na świecie. Poznaj naturalny zamiennik cukru

Stewia to naturalny słodzik wywodzący się kuchni południowoamerykańskich Indian. W naszych rejonach jest póki co zbyt mało popularna, by całkowicie wyeliminować cukier z gastronomii. Jednak z biegiem lat, niezwykłe właściwości rośliny powinny przysporzyć jej spore rzesze nowych zwolenników. Stewia jest nie tylko mniej kaloryczna od cukru, ale także znacznie słodsza. Poznaj właściwości stewii, dowiedz się gdzie ją kupić i jak zastosować w kuchni.

Stewia - słodki unikat z Ameryki Południowej

Wiele osób rozpoczynając dietę nie potrafi rozstać się z cukrem. Ciężko im wyobrazić dzień bez kawy, czy herbaty na słodko. Wówczas zaczynają szukać sposobów na zamianę tego składnika diety. Gdy nie potrafią zaufać sztucznym słodzikom, z ratunkiem pojawia się stewia – ekologiczny substytut cukru.
Stewia (Stevia) to w najszerszym ujęciu około 250 gatunków roślin z rodziny astrowatych. Jako pierwsi docenili ją Indianie Ameryki Południowej. W tamtych rejonach świata stewia od kilku stuleci stosowana jest w kuchni jako słodzik. Od ponad pół wieku roślina cieszy się także dużą popularnością w Japonii.
Do Europy stewia dotarła ze sporym opóźnieniem. Dopiero niedawno zaczęto doceniać jej niezwykłe właściwości zdrowotne i dietetyczne. Stewia zaczęła pojawiać się na półkach sklepowych, a także w domowych ogródkach i doniczkach. Potrzeba jednak jeszcze wielu lat, by stała się ona stałym elementem naszych diet.

Stewia, czyli zdrowszy cukier. Poznaj skład i właściwości

Z wyglądu bardzo niepozorna. Patrząc na stewię, trudno uwierzyć w to, że jest ona najsłodszą rośliną na świecie!
Przykładowo, jej najsłodsza odmiana – stewia rebaudianai wizualnie najbardziej przypomina pokrzywę. Jednak nie zmienia to faktu, że to właśnie w liściach tej rośliny znajdują się substancje znacznie słodsze od cukru.
Jak to możliwe, że stewia jest jednocześnie zdrowsza od cukru i 200 – krotnie od niego słodsza? Dzieje się tak dlatego, że wydobywane z rośliny związki słodzące (rebaudiozyd A oraz stewiozyd) posiadają glukozę, która nie jest wchłaniana przez ludzki organizm. Dzięki temu możemy dodawać stewię do licznych dań i napojów bez obawy o zbędne kalorie.

Roślina posiada także bogaty skład i liczne właściwości zdrowotne, które dodają jej punktów w rywalizacji z tradycyjnym cukrem. Stewia zawiera w swoim składzie flawonoidy, dzięki czemu ma działanie antyoksydacyjne. Ponadto, możemy dodawać ją do potraw bez obawy o zęby, gdyż nie wywołuje próchnicy.

Stewia zawiera liczne minerały, które pozytywnie wpłyną na pracę naszego organizmu – to m.in.:

Stewia – słodka, nietucząca i rakotwórcza?

Stewia jest jednocześnie bardzo słodka, zdrowa, a do tego nie tuczy. Czy to nie brzmi zbyt idealnie? Wraz z upowszechnieniem się rośliny w wielu zakątkach świata, zaczęto podejrzewać, że za tymi cudownymi właściwościami kryje się drugie dno. Pojawiły się nawet teorie na temat szkodliwości rośliny dla ludzkiego organizmu. Jej krytycy przypisywali jej m.in. właściwości rakotwórcze.
Obecnie jednak wiadomo już, że był to błędne przypuszczenia. Z licznych badań przeprowadzonych nad rośliną wynika, że jest ona całkowicie bezpieczna dla naszego zdrowia.

Stewia – gdzie ją kupić i jaka jest jej cena?

Stewia nie jest obecnie produktem trudno dostępnym. Możemy ją nabyć w formie tabletek, w płynie oraz w proszku. W sprzedaży dostępne są także zasuszone liście stewii.
Roślinę znajdziemy zarówno w marketach ekologicznych, jak i na półkach ze zdrową żywnością w popularnych sieciówkach. Dostępna także w ofercie wielu sklepów internetowych.
Cena stewii uzależniona jest przede wszystkim od jej rodzaju – waha się w przedziale od 20 do 50 zł.
Warto wiedzieć, że stewia nie jest rośliną trudną w uprawie. Istnieją dwie opcje hodowli w warunkach domowych – można uprawiać ją w doniczkach przez cały rok, lub zasadzić wiosną w ogródku.

Stewia i sztuka kulinarna

Stewię w kuchni można zastosować na wiele sposobów – roślina rozpuszcza się zarówno w niskich, jak i wysokich temperaturach. Warto jednak pamiętać, że stewia nie posiada właściwości zwykłego cukru i nie poddaje się procesowi karmelizacji – dlatego nie upieczemy z niej wszystkich rodzajów ciast.
Stewia znana jest przede wszystkim jako dodatek smakowy – słodzi się nią liczne napoje i potrawy. Dzięki unikalnym właściwościom rośliny, zyskują one oryginalny słodki smak, który nie jest jednak tak sam, jak smak cukru. Liście rośliny mogą być składnikiem sałatek. Dodaje się je także do przetworów owocowych.

Stewia to naturalny zamiennik cukru polecany w szczególności dla osób chorych na cukrzycę i zmagających się z nadwagą. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by każdy, kto chce wyeliminować cukier z diety mógł zacząć eksperymentować z tą rośliną w kuchni.

Zobacz wideo
Więcej o: