Cukier brzozowy: właściwości. Czy to dobry zamiennik cukru

Cukier brzozowy, czyli ksylitol, wygląda jak cukier i smakuje niemal jak cukier. Ma o wiele mniej kalorii, nie podnosi poziomu glukozy we krwi, poprawia zdrowie zębów. Ksylitol - słodycz niemal idealna? Co wiemy o właściwościach cukru brzozowego.

Więcej na temat zdrowej diety na głównej stronie Gazeta.pl

Cukier brzozowy, czyli ksylitol, wytwarza się z kory brzozy, w czym obecnie specjalizują się Finowie, lub też z łuszczyn kukurydzy (Chiny). Ksylitol od strony chemicznej to alkohol cukrowy, czyli połączenie cząsteczek cukru i cząsteczek alkoholu. Znakomicie stymuluje receptory smaku słodyczy na języku. Ksylitol występuje w niewielkich ilościach w wielu owocach i warzywach, wytwarza go podczas procesów metabolicznych także nasz organizm. Cukier brzozowy można znaleźć w truskawkach, malinach, śliwkach, jagodach oraz gruszkach i w niektórych grzybach. W większych ilościach występuje w kolbach kukurydzy.

Jedną z ogromnych zalet cukru brzozowego jest to, że zawiera słodycz jak zwykły cukier, ale dostarcza o 40 procent mniej kalorii. Gram cukru stołowego ma 4 kcal, ksylitol tylko 2,4. Jako produkt rafinowany nie zawiera żadnych witamin czy minerałów lub białka. Oprócz czystego ksylitolu, proponowanego jako zamiennik cukru w gospodarstwie domowym, cukier brzozowy wykorzystuje się do dosładzania gum do żucia, cukierków, płynów do płukania jamy ustnej itp.

Cukier brzozowy - właściwości

Oprócz niskiej kaloryczności cukier brzozowy ma też kilka innych zalet, szczególnie w zestawieniu ze zwykłym cukrem.

Nadaje się dla diabetyków. Ma o wiele niższy indeks glikemiczny niż sacharoza (indeks glikemiczny ksylitolu to 7, sacharozy 60-70). Nie podnosi lecz stabilizuje poziom cukru we krwi. Nie zawiera fruktozy i ma znikomy wpływ na poziom insuliny.

Sprzyja odchudzaniu lub utrzymywaniu optymalnej wagi, ma bowiem niewiele kalorii, jeśli porównać go ze zwykłym cukrem.

Badania pokazują, że cukier brzozowy sprzyja zdrowiu zębów i pomaga zapobiegać próchnicy. Chodzi o to, że bakterie odpowiedzialne za zapalne choroby dziąseł i próchnicę żywią się cukrem. Ksylitol jednak nie służy bakteriom Streptococcus mutans. Pochłaniając ksylitol nie są w stanie później wchłonąć glukozy. W efekcie zaczyna im brakować energii i obumierają. A zatem, jeżeli porzucimy tradycyjny cukier na rzecz cukru brzozowego, odbierzemy bakteriom, odpowiedzialnym za tworzenie płytki nazębnej, możliwość masowego namnażania się. Eksperci zalecają osobom dbającym o zęby i dzieciom żucie gumy z dodatkiem ksylitolu. W taki sam sposób cukier brzozowy może "zagłodzić" też bakterie odpowiedzialne za infekcje uszu i nosa.

Kolejna zaleta ksylitolu to ochrona przed osteoporozą i wzmacnianie zębów. Dowody na takie działanie pochodzą z badań nad zwierzętami. Jak się okazuje cukier brzozowy pomaga ze wchłanianiu wapnia w układzie pokarmowym. 

Ksylitol zwalcza ponadto infekcje grzybicze, wywoływane przez drożdżaka Candidia albicans. Zmniejsza bowiem zdolność tych drożdżaków do przyklejania się do powierzchni.

Istnieją też pewne dowody, że ksylitol zwiększa produkcję kolagenu (badania prowadzono na zwierzętach), co oznacza, że walczy ze starzeniem się skóry. W tym doświadczeniu ksylitol zwiększył gęstość oraz ilość minerałów w kościach zwierząt.

No i na koniec warto wspomnieć, że cukier brzozowy sprzyja rozwojowi pożytecznych bakterii w jelitach, poprawia zatem stan naszej mikrobioty, a więc i zdrowie układu pokarmowego. 

Czy cukier brzozowy ma jakieś wady? Tak, nadmiar prowadzi do wzdęć, gazów, może nawet wywołać biegunkę. Nie służy też chorym na zespół jelita drażliwego lub nietolerancję alkoholi cukrowych (poliole). Do ksylitolu trzeba przyzwyczajać się powoli, nie przesadzać z ilością w naszej diecie.

Źródło: healthline.com

Więcej o: