konserwanty

Więcej o:

konserwanty

  • Barwniki i konserwanty szkodzą psychice dzieci

    Przeprowadzone na zlecenie agencji badania zespołu naukowców uniwersytetu w Southampton ujawniły szkodliwy wpływ spożywania barwników i konserwantów na stan psychiczny. Dzieci zrobiły się hałaśliwe i straciły zdolność koncentracji. Publikacja wyników eksperymentów na trzy i ośmiolatkach wywołała

  • Żurek czy barszcz biały? Który zdrowszy? Czym się różnią?

    , jak i samą zupę, bardzo się różnią, zwłaszcza w szczegółach. Jeśli jednak decydujecie się już kupić żurek, wybierajcie taki sprzedawany w szklanych butelkach. Wielu osobom smakuje jak domowy, bo jest równie kwaśny, aromatyczny, bez konserwantów, o krótkim okresie przydatności do spożycia (chyba, że

  • Kukurydza - zboże znakomite nie tylko dla tych, którzy unikają glutenu

    konserwacji obniża jej wartość, ale - uwaga - można dostać kukurydzę w puszce bez konserwantów. Informacja na opakowaniu. Miłośnicy popcornu mogą odetchnąć z ulgą: prażona kukurydza nie jest samym złem. Oczywiście ta, którą pamiętamy z dzieciństwa (z tłuszczu, okopconego garnka), zdrowa nie była. Współczesna

  • Parabeny w kosmetykach. Co trzeba wiedzieć o parabenach?

    wykazują działanie grzybostatyczne: powstrzymują rozwój drożdży i pleśni. Zwalczają bakterie Gram-dodatnie, w mniejszym zaś stopniu Gram-ujemne. Najlepiej działają, gdy są zmieszane, ponieważ dochodzi wtedy do ich synergii. Są to związki nietoksyczne, nie są także rakotwórcze. Parabeny, jako konserwanty

  • Przetworzona żywność: czy jest groźna dla naszego zdrowia?

    dochodzimy do żywności wysokoprzetworzonej. Są to produkty spożywcze, do których dodano wszelkiego typu konserwanty żywności, wzmacniacze smaku, barwniki, wszystko to, dzięki czemu taka żywność kusząco pachnie, smacznie wygląda i - co tu mówić - czasem znakomicie smakuje. "Jeśli produkt zawiera więcej