konserwanty
-
Sorbinian potasu. Popularny konserwant, który może wywołać podrażnienie skóry i wysypkę
Sorbinian potasu to substancja konserwująca, którą znaleźć można w wielu produktach. Wraz z rosnącym konsumpcjonizmem rośnie jednak także świadomość konsumentów co do składu kupowanych artykułów. Czy często spotykany na etykietach produktów...
-
Benzoesan sodu: otrzymywanie, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Benzoesan sodu znaleźć można w wielu produktach, gdyż jest on jednym z najczęściej stosowanych konserwantów. Czym jest i czy może wpłynąć negatywnie na zdrowie?
-
Parabeny w kosmetykach. Co trzeba wiedzieć o parabenach?
Parabeny w kosmetykach przedłużają ich trwałość, wykazują bowiem działanie grzybostatyczne. Stosowanie konserwantów zapobiega zakażeniom mikrobiologicznym kosmetyków, ponieważ są to produkty, które wyjątkowo chętnie kolonizują wszelkiego rodzaju...
-
Maltodekstryna - właściwości i zastosowanie. Czy maltodekstryna jest groźna dla zdrowia?
Maltodekstryna to dodatek do żywności przetworzonej, dopuszczony do użytku w UE, uważany za bezpieczny dla zdrowia. Jedynie diabetycy oraz osoby z nadwagą powinny unikać maltodekstryny. Otrzymywana jest ze skrobi drogą częściowej hydrolizy i...
-
Kwas octowy - powstawanie, zastosowanie oraz właściwości
Kwas octowy jest organicznym związkiem chemicznych, powstającym na drodze fermentacji octowej z alkoholu etylowego w rozcieńczonym roztworze wodnym przy udziale bakterii. W przemyśle spożywczym pełni, m.in. funkcję konserwantu żywności o symbolu...
-
Konserwanty w żywności - wielu powinniśmy unikać. A które nie są groźne?
Konserwanty w żywności nikogo już chyba dzisiaj nie dziwią. Nie możemy jednak zapominać, że ich nadmiar w diecie może być szkodliwy dla zdrowia. Których konserwantów powinniśmy szczególnie unikać, a które nie są groźne? Podpowiadamy.
-
"E" nie musi szkodzić! Wybrane substancje dodatkowe stosowane w produktach bezglutenowych
Poniżej tabele, które przydadzą się nawet osobom, które nie stosują diet eliminacyjnych. Konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku i dodatki do żywności są wszechobecne, zatem stykamy się z nimi wszyscy. Czy jednak jest się czego bać? Wiele...
-
Sok, czyli kaloryczna bomba pełna cukru i konserwantów? To bzdury!
Soki cieszą się zaskakująco złą sławą. Przed ich spożywaniem przestrzegają nawet niektórzy dietetycy. Tymczasem wynika to głównie z nieznajomości aktualnych przepisów i nieśmiertelnych mitów. W soku nie ma sztucznych aromatów, barwników czy...
-
Substancje dodatkowe w żywności - sztuczne i niebezpieczne dla zdrowia?
Zdecydowana większość dostępnych na naszym rynku produktów spożywczych ma w swoim składzie substancje dodatkowe, oznaczane symbolem E i numerem indentyfikacyjnym wg systemu międzynarodowego INS (International Numbering System). Co powienieneś...