Konserwanty nasuwają z reguły bardzo negatywne skojarzenia. To coś niezdrowego, czego powinniśmy unikać. Jednak konserwanty to bardzo szerokie pojęcie i wyróżniamy różne ich rodzaje. Ich wpływ na nasze zdrowie także może być zupełnie odmienny.
Spis treści:
Najbardziej ogólna definicja konserwantów zakłada, że są to substancje, które mają zapobiegać rozwojowi grzybów, bakterii i wirusów w żywności. Jednym z najważniejszych zadań konserwantów jest przedłużenie trwałości danego produktu.
Wiele z nich to substancje rakotwórcze, których powinniśmy unikać. Eksperci od lat przypominają, które oznaczenia na opakowaniach powinny zniechęcić nas do zakupu danego produktu. Nie możemy jednak zapominać, że niektóre konserwanty szkodliwe nie są. Istnieją nawet takie, które przechodzą przez testy żywności BIO.
Zdrowe jedzenie dla małych dzieci - bez kostek i konserwantów >>
Na które konserwanty warto zwrócić uwagę ze względu na ich szkodliwe właściwości? To przede wszystkim:
Azotyny rozpoznamy po oznaczeniach od E-249 do E-252. W przemyśle spożywczym stosuje się je m.in. w trakcie peklowania mięs. Azotyny zapobiegają także wytwarzaniu jadu kiełbasianego. Warto jednak wiedzieć, że mogą one prowadzić do wytwarzania nitrozoamin, które mają działanie rakotwórcze.
Z kolei siarczyny w żywności to numery od E 220 do E 228. Dostarczanie ich do organizmu wraz z pokarmem przyczynia się do silnych bólów głowy i niszczenia cennej witaminy B1.
Tego typu konserwanty znajdują się m.in. w:
Są one wykorzystywane także w trakcie konserwowania skórek owocowych, które dodaje się do wielu ciast.
Co warto wiedzieć na temat pozostałych groźnych konserwantów?
Niektóre z konserwantów nie są jednak niebezpieczne dla naszego zdrowia. Oto kilka często wymienianych przykładów:
To jednak nie koniec listy. Więcej na temat nieszkodliwych konserwantów dowiesz się TUTAJ >>
W dzisiejszych czasach trudno jest znaleźć produkt, który nie zawiera konserwantów. Musimy jednak pamiętać, że nie wszystkie z nich są szkodliwe dla naszego zdrowia. Niektóre z nich to naturalne barwniki, które są uzyskują nawet certyfikaty BIO.
O czym jeszcze warto pamiętać?
Zobacz także: