Konserwanty w żywności - wielu powinniśmy unikać. A które nie są groźne?

Konserwanty w żywności nikogo już chyba dzisiaj nie dziwią. Nie możemy jednak zapominać, że ich nadmiar w diecie może być szkodliwy dla zdrowia. Których konserwantów powinniśmy szczególnie unikać, a które nie są groźne? Podpowiadamy.

Konserwanty w żywności 

Konserwanty nasuwają z reguły bardzo negatywne skojarzenia. To coś niezdrowego, czego powinniśmy unikać. Jednak konserwanty to bardzo szerokie pojęcie i wyróżniamy różne ich rodzaje. Ich wpływ na nasze zdrowie także może być zupełnie odmienny. 

Spis treści:

  1. Konserwanty - co to jest?
  2. Najgroźniejsze konserwanty - lista
  3. Azotyny w żywności
  4. Siarczyny 
  5. Pozostałe szkodliwe konserwanty

Konserwanty - co to jest?

Najbardziej ogólna definicja konserwantów zakłada, że są to substancje, które mają zapobiegać rozwojowi grzybów, bakterii i wirusów w żywności. Jednym z najważniejszych zadań konserwantów jest przedłużenie trwałości danego produktu. 

Wiele z nich to substancje rakotwórcze, których powinniśmy unikać. Eksperci od lat przypominają, które oznaczenia na opakowaniach powinny zniechęcić nas do zakupu danego produktu. Nie możemy jednak zapominać, że niektóre konserwanty szkodliwe nie są. Istnieją nawet takie, które przechodzą przez testy żywności BIO.

Czy istnieje dieta mamy karmiącej?

Zdrowe jedzenie dla małych dzieci - bez kostek i konserwantów >>

Najgroźniejsze konserwanty - lista

Na które konserwanty warto zwrócić uwagę ze względu na ich szkodliwe właściwości? To przede wszystkim:

  • E249 - E252 - czyli azotyny
  • E220 - E228 - czyli siarczyny
  • E212 - benzoesan potasu
  • E211 - benzoesan sodu
  • E210 - kwas benzoesowy

Azotyny w żywności

Azotyny rozpoznamy po oznaczeniach od E-249 do E-252. W przemyśle spożywczym stosuje się je m.in. w trakcie peklowania mięs. Azotyny zapobiegają także wytwarzaniu jadu kiełbasianego. Warto jednak wiedzieć, że mogą one prowadzić do wytwarzania nitrozoamin, które mają działanie rakotwórcze.

Konserwanty w żywności - siarczyny

Z kolei siarczyny w żywności to numery od E 220 do E 228. Dostarczanie ich do organizmu wraz z pokarmem przyczynia się do silnych bólów głowy i niszczenia cennej witaminy B1.

Tego typu konserwanty znajdują się m.in. w:

  • owocach kandyzowanych
  • konserwach
  • sokach owocowych
  • winie

Są one wykorzystywane także w trakcie konserwowania skórek owocowych, które dodaje się do wielu ciast.

Pozostałe szkodliwe konserwanty

Co warto wiedzieć na temat pozostałych groźnych konserwantów?

  • Benzoesan potasu, czyli E-212, spożywany w nadmiernych ilościach prowadzi do reakcji alergicznych. Jest on stosowanych głównie w margarynach i dżemach.
  • Kwas benzoesowy, czyli E-210, przyczynia się do powstawania swędzących wysypek, a także podrażnień jelit i śluzówki żołądka. Konserwanty te znajdują się m.in. w piwie, napojach bezalkoholowych i w piwie.
  • Benzoesan sodu, czyli E-211, może w połączeniu z witaminą C tworzyć rakotwórczy benzen. Z tej przyczyny uznawany jest za wyjątkowo groźny. Jak go unikać? Szukajmy oznaczeń E-211 na owocach w puszkach, napojach gazowanych i przetworach warzywnych.

Nie wszystkie konserwanty są groźne

Niektóre z konserwantów nie są jednak niebezpieczne dla naszego zdrowia. Oto kilka często wymienianych przykładów:

  • E-100, czyli kurkumina. Jest to naturalny, roślinny barwnik. 
  • E-101, czyli ryboflawina. Ten naturalny barwnik także jest nieszkodliwy. Poza tym zawiera witaminę B2.
  • E-140, czyli chlorofile i chlorofiliny. To zielony naturalny barwnik, który pozyskuje się np. ze szpinaku.
  • E-160d, czyli ekstrakt z pomidora.
  • E-162, czyli barwnik z czerwonych buraków.
  • E-160c, czyli ekstrakt z papryki.

To jednak nie koniec listy. Więcej na temat nieszkodliwych konserwantów dowiesz się TUTAJ >>

Konserwanty w żywności - o tym pamiętaj

W dzisiejszych czasach trudno jest znaleźć produkt, który nie zawiera konserwantów. Musimy jednak pamiętać, że nie wszystkie z nich są szkodliwe dla naszego zdrowia. Niektóre z nich to naturalne barwniki, które są uzyskują nawet certyfikaty BIO.

O czym jeszcze warto pamiętać?

  • Konserwanty to substancje, które mają zapobiegać rozwojowi grzybów, bakterii i wirusów w żywności.
  • Ich ważnym zadaniem jest przedłużenie trwałości danego produktu.
  • Do groźnych konserwantów zaliczane są m.in. azotyny.
  • Azotyny rozpoznamy po oznaczeniach od E-249 do E-252. W przemyśle spożywczym stosuje się je m.in. w trakcie peklowania mięs.
  • Za groźne konserwanty uznawane są także siarczyny - to numery od E 220 do E 228. Dostarczanie ich do organizmu wraz z pokarmem przyczynia się do silnych bólów głowy i niszczenia cennej witaminy B1. Zawierają je m.in. owoce kandyzowane.

Zobacz także: