Maltodekstryna pozyskiwana jest ze skrobi, pochodzącej z różnych roślin, w tym z ziemniaków, ryżu, kukurydzy, owsa, tapioki, a także z jęczmienia oraz z pszenicy. Uzyskuje się ją w procesie hydrolizy za pomocą enzymu alfa-amylazy, który roskłada skrobię na mniejsze cząsteczki. Jest węglowodanem złożonym (polisacharydem), ma wygląd białego proszku i po dodaniu do niej wody tworzy rodzaj lepkiej papki, ciągliwego żelu. Składa się głównie z cząsteczek glukozy, jest bezsmakowa lub czuje się w niej ślad słodyczy.
Uważana jest za dodatek do żywności bezpieczny dla zdrowia, mimo kilku wad. I tak, spożywana w nadmiarze może niszczyć pożyteczną florę bakteryjną w naszym układzie pokarmowym, ma też wysoki indeks glikemiczny, który wynosi aż 105. Podnosi poziom cukru we krwi i dlatego osoby chore na cukrzycę powinny zwracać uwagę w kupowanej żywności na ten składnik produktu.
Maltodekstryna jest szybko przyswajana przez organizm, porównywalnie, na przykład, z czystą glukozą. Dzięki temu jest znakomitym źródłem energii. Wysoka kaloryczność maltodekstryny z kolei powoduje, że produkty z jej dodatkiem są dość tuczące. Ponadto, jeśli maltodekstryna pochodzi ze skrobi pszenicznej zawiera gluten, ale w minimalnych ilościach. I oczywiście, jak każdy dodatek do żywności, może powodować wzdęcia czy alergie.
Podsumowując: maltodekstryna jest na ogół bezpieczna dla zdrowia pod warunkiem spożywania rozsądnych jej ilości.
Maltodekstryna wykorzystywana jest w przemyśle cukierniczym do zagęszczania wyrobów, pomaga utrzymać odpowiednią wilgotność słodyczy oraz przedłuża ich trwałość. Z kolei w produkcji żywności dla niemowląt i starszych dzieci ceni się jej łatwą przyswajalność przez młody organizm. Ponadto stosowana jest jako emulgator i stabilizator żywności przetworzonej, do utrwalania smaku i zapachu, a także w procesie suszenia różnych produktów żywnościowych. W procesie mrożenia żywności wykorzystywana jest do podwyższania temperatury zamarzania.
Wyrobów przemysłu przetwórczego z dodatkiem maltodekstryny jest bardzo dużo. To tani i popularny dodatek, więc jadamy go w większości gotowych wyrobów. Do najpopularniejszych należą:
Sportowcy zachęcani są do zakupu produktów z dodatkiem maltodekstryny jako źródła łatwo przyswajalnych cukrów, do uzupełniania posiłków po intensywnych ćwiczeniach. Stąd duża zawartość maltodekstryny w napojach i odżywkach dla sportowców.
To cię może zainteresować:
Konserwanty w żywności - wielu powinniśmy unikać. A które nie są groźne?
Napoje izotoniczne - jakie mają właściwości i jak działają na organizm człowieka?