Maltodekstryna - waciwoci i zastosowanie. Czy maltodekstryna jest grona dla zdrowia?

Maltodekstryna to dodatek do ywnoci przetworzonej, dopuszczony do uytku w UE, uwaany za bezpieczny dla zdrowia. Jedynie diabetycy oraz osoby z nadwag powinny unika maltodekstryny. Otrzymywana jest ze skrobi drog czciowej hydrolizy i dodawana do wielu produktw spoywczych, w tym do ywnoci dla dzieci oraz sodyczy.

Maltodekstryna - waciwoci i wartoci odywcze. Czy maltodekstryna jest bezpieczna dla zdrowia?

Maltodekstryna pozyskiwana jest ze skrobi, pochodzcej z rnych rolin, w tym z ziemniakw, ryu, kukurydzy, owsa, tapioki, a take z jczmienia oraz z pszenicy. Uzyskuje si j w procesie hydrolizy za pomoc enzymu alfa-amylazy, ktry roskada skrobi na mniejsze czsteczki. Jest wglowodanem zoonym (polisacharydem), ma wygld biaego proszku i po dodaniu do niej wody tworzy rodzaj lepkiej papki, cigliwego elu. Skada si gwnie z czsteczek glukozy, jest bezsmakowa lub czuje si w niej lad sodyczy. 

Uwaana jest za dodatek do ywnoci bezpieczny dla zdrowia, mimo kilku wad. I tak, spoywana w nadmiarze moe niszczy poyteczn flor bakteryjn w naszym ukadzie pokarmowym, ma te wysoki indeks glikemiczny, ktry wynosi a 105. Podnosi poziom cukru we krwi i dlatego osoby chore na cukrzyc powinny zwraca uwag w kupowanej ywnoci na ten skadnik produktu.

Maltodekstryna jest szybko przyswajana przez organizm, porwnywalnie, na przykad, z  czyst glukoz. Dziki temu jest znakomitym rdem energii. Wysoka kaloryczno maltodekstryny z kolei powoduje, e produkty z jej dodatkiem s do tuczce. Ponadto, jeli maltodekstryna pochodzi ze skrobi pszenicznej zawiera gluten, ale w minimalnych ilociach. I oczywicie, jak kady dodatek do ywnoci, moe powodowa wzdcia czy alergie.

Podsumowujc: maltodekstryna jest na og bezpieczna dla zdrowia pod warunkiem spoywania rozsdnych jej iloci.

Zobacz wideo

Maltodekstryna - zastosowanie w przemyle spoywczym

Maltodekstryna wykorzystywana jest w przemyle cukierniczym do zagszczania wyrobw, pomaga utrzyma odpowiedni wilgotno sodyczy oraz przedua ich trwao. Z kolei w produkcji ywnoci dla niemowlt i starszych dzieci ceni si jej atw przyswajalno przez mody organizm. Ponadto stosowana jest jako emulgator i stabilizator ywnoci przetworzonej, do utrwalania smaku i zapachu, a take w procesie suszenia rnych produktw ywnociowych. W procesie mroenia ywnoci wykorzystywana jest do podwyszania temperatury zamarzania.

Produkty spoywcze i farmaceutyczne, w ktrych znajdziemy maltodekstryn

Wyrobw przemysu przetwrczego z dodatkiem maltodekstryny jest bardzo duo. To tani i popularny dodatek, wic jadamy go w wikszoci gotowych wyrobw. Do najpopularniejszych nale:

  • produkty spoywcze dla dzieci, w tym mleko modyfikowane, gotowe dania, odywki i desery. Maltodekstryna jest atwo przyswajana przez organizm dziecka i stanowi rdo wglowodanw i energii, nie powodujc jednoczenie uzalenienia dziecka od sodkiego smaku poywienia.
  • wyroby w proszku - dziki maltodekstrynie produkty utrzymuj such konsystencj, s te potem atwiejsze do rozpuszczenia w wodzie
  • przyprawy
  • wdliny - maltodekstryna wykorzystywana jest w procesie dojrzewania wyrobw wdliniarskich
  • gotowe sosy i niektre zupy - zagszczaj i utrwalaj produkty
  • wyroby cukiernicze, gdzie maltodekstryna zapewnia pulchno i lepko produktu, pozwala duej go przechowywa w dobrej kondycji. Maltodekstryna blokuje te proces krystalizowania si cukru.
  • lody - maltodekstryna poprawia proces zamraania lodw i podwysza temperatur zamraania, zapobiega tworzeniu si krysztakw cukru
  • wyroby nabiaowe, w tym jogurty, margaryny, sery do smarowania, desery mleczne i inne wyroby
  • owoce w puszkach
  • konserwy
  • lekarstwa - maltodekstryna suy do produkcji tabletek, gdzie zapewnia zlepianie skadnikw
  • suplementy diety
  • produkty dla sportowcw, w tym odywki i napoje energetyzujce i izotoniczne

Maltodekstryna - zastosowanie w sporcie

Sportowcy zachcani s do zakupu produktw z dodatkiem maltodekstryny jako rda atwo przyswajalnych cukrw, do uzupeniania posikw po intensywnych wiczeniach. Std dua zawarto maltodekstryny w napojach i odywkach dla sportowcw.

To ci moe zainteresowa:

Konserwanty w ywnoci - wielu powinnimy unika. A ktre nie s grone?

Jedzenie przetworzonego misa moe zwiksza ryzyko zachorowania na raka piersi. Nowe odkrycie naukowcw

Napoje izotoniczne - jakie maj waciwoci i jak dziaaj na organizm czowieka?