Maltodekstryna - właściwości i zastosowanie. Czy maltodekstryna jest groźna dla zdrowia?

Maltodekstryna to dodatek do żywności przetworzonej, dopuszczony do użytku w UE, uważany za bezpieczny dla zdrowia. Jedynie diabetycy oraz osoby z nadwagą powinny unikać maltodekstryny. Otrzymywana jest ze skrobi drogą częściowej hydrolizy i dodawana do wielu produktów spożywczych, w tym do żywności dla dzieci oraz słodyczy.

Maltodekstryna - właściwości i wartości odżywcze. Czy maltodekstryna jest bezpieczna dla zdrowia?

Maltodekstryna pozyskiwana jest ze skrobi, pochodzącej z różnych roślin, w tym z ziemniaków, ryżu, kukurydzy, owsa, tapioki, a także z jęczmienia oraz z pszenicy. Uzyskuje się ją w procesie hydrolizy za pomocą enzymu alfa-amylazy, który roskłada skrobię na mniejsze cząsteczki. Jest węglowodanem złożonym (polisacharydem), ma wygląd białego proszku i po dodaniu do niej wody tworzy rodzaj lepkiej papki, ciągliwego żelu. Składa się głównie z cząsteczek glukozy, jest bezsmakowa lub czuje się w niej ślad słodyczy. 

Uważana jest za dodatek do żywności bezpieczny dla zdrowia, mimo kilku wad. I tak, spożywana w nadmiarze może niszczyć pożyteczną florę bakteryjną w naszym układzie pokarmowym, ma też wysoki indeks glikemiczny, który wynosi aż 105. Podnosi poziom cukru we krwi i dlatego osoby chore na cukrzycę powinny zwracać uwagę w kupowanej żywności na ten składnik produktu.

Maltodekstryna jest szybko przyswajana przez organizm, porównywalnie, na przykład, z  czystą glukozą. Dzięki temu jest znakomitym źródłem energii. Wysoka kaloryczność maltodekstryny z kolei powoduje, że produkty z jej dodatkiem są dość tuczące. Ponadto, jeśli maltodekstryna pochodzi ze skrobi pszenicznej zawiera gluten, ale w minimalnych ilościach. I oczywiście, jak każdy dodatek do żywności, może powodować wzdęcia czy alergie.

Podsumowując: maltodekstryna jest na ogół bezpieczna dla zdrowia pod warunkiem spożywania rozsądnych jej ilości.

Zobacz wideo

Maltodekstryna - zastosowanie w przemyśle spożywczym

Maltodekstryna wykorzystywana jest w przemyśle cukierniczym do zagęszczania wyrobów, pomaga utrzymać odpowiednią wilgotność słodyczy oraz przedłuża ich trwałość. Z kolei w produkcji żywności dla niemowląt i starszych dzieci ceni się jej łatwą przyswajalność przez młody organizm. Ponadto stosowana jest jako emulgator i stabilizator żywności przetworzonej, do utrwalania smaku i zapachu, a także w procesie suszenia różnych produktów żywnościowych. W procesie mrożenia żywności wykorzystywana jest do podwyższania temperatury zamarzania.

Produkty spożywcze i farmaceutyczne, w których znajdziemy maltodekstrynę

Wyrobów przemysłu przetwórczego z dodatkiem maltodekstryny jest bardzo dużo. To tani i popularny dodatek, więc jadamy go w większości gotowych wyrobów. Do najpopularniejszych należą:

  • produkty spożywcze dla dzieci, w tym mleko modyfikowane, gotowe dania, odżywki i desery. Maltodekstryna jest łatwo przyswajana przez organizm dziecka i stanowi źródło węglowodanów i energii, nie powodując jednocześnie uzależnienia dziecka od słodkiego smaku pożywienia.
  • wyroby w proszku - dzięki maltodekstrynie produkty utrzymują suchą konsystencję, są też potem łatwiejsze do rozpuszczenia w wodzie
  • przyprawy
  • wędliny - maltodekstryna wykorzystywana jest w procesie dojrzewania wyrobów wędliniarskich
  • gotowe sosy i niektóre zupy - zagęszczają i utrwalają produkty
  • wyroby cukiernicze, gdzie maltodekstryna zapewnia pulchność i lepkość produktu, pozwala dłużej go przechowywać w dobrej kondycji. Maltodekstryna blokuje też proces krystalizowania się cukru.
  • lody - maltodekstryna poprawia proces zamrażania lodów i podwyższa temperaturę zamrażania, zapobiega tworzeniu się kryształków cukru
  • wyroby nabiałowe, w tym jogurty, margaryny, sery do smarowania, desery mleczne i inne wyroby
  • owoce w puszkach
  • konserwy
  • lekarstwa - maltodekstryna służy do produkcji tabletek, gdzie zapewnia zlepianie składników
  • suplementy diety
  • produkty dla sportowców, w tym odżywki i napoje energetyzujące i izotoniczne

Maltodekstryna - zastosowanie w sporcie

Sportowcy zachęcani są do zakupu produktów z dodatkiem maltodekstryny jako źródła łatwo przyswajalnych cukrów, do uzupełniania posiłków po intensywnych ćwiczeniach. Stąd duża zawartość maltodekstryny w napojach i odżywkach dla sportowców.

To cię może zainteresować:

Konserwanty w żywności - wielu powinniśmy unikać. A które nie są groźne?

Jedzenie przetworzonego mięsa może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi. Nowe odkrycie naukowców

Napoje izotoniczne - jakie mają właściwości i jak działają na organizm człowieka?