Sorbinian potasu oznaczany symbolem E202 jest chemicznym związkiem organicznym stosowanym w szeroko pojętym przemyśle spożywczym. Producenci używają go jako środek zapobiegający rozwojowi bakterii, drożdży. Powszechnie uznawany jest za bezpieczny dla zdrowia, ale jednocześnie jest jednym z najbardziej szkodliwych ze wszystkich konserwantów zawieranych w produktach spożywczych. Sorbinian potasu uzyskuje się naturalnie z owoców jarzębiny. Związek chemiczny E202 z powodzeniem stosowany jest także w kosmetologii. Sorbinian potasu w kosmetykach również uznaje się za bezpieczny, jednak bezpieczeństwo to warunkuje maksymalne stężenie o wartości 0,6%.
Jaki jest naprawdę sorbinian potasu? Czym jest ten związek i jaki ma wpływ na nasz organizm? Na to może nakierowywać nas już jego prawdziwe znaczenie. Pomimo że E202 uznany jest za bezpieczny dodatek do produktów, to jednak dużo mówi się o tym, aby unikać produktów go zawierających. Należy przy tym pamiętać, że spożywanie produktów go zawierajacych w ograniczonych ilościach nie powinno nam w znaczący sposób zaszkodzić. Czy szkodliwy dla ludzkiego organizmu jest jeden jogurt? Nie. Sorbinian potasu w 25 mg na kilogram masy ciała osoby jest maksymalną dawką, jaką człowiek może bezpiecznie spożywać. Związek chemiczny metabolizuje się w organizmie podobnie do kwasów tłuszczowych. Efektem jego spożycia jest dwutlenek węgla, ale również energia. Konsumenci muszą zwracać uwagę jeszcze na jeden składnik - czy produkt, który zamierzają spożyć zawiera tylko sorbinian potasu, czy benzoesan sodu również się w nim znajduje. Połączenie benzoesanu sodu z E202 jest niekorzystne dla organizmu (oznaczeniem benzoesanu sodu jest symbol E211).
Sorbinian potasu w kosmetykach jest bezpieczny, o ile stosowanie m.in. kremów przez kobiety jest wykonywane zgodnie z zaleceniami producenta. Wywołana przez sorbinian potasu szkodliwość może wiązać się z alergiami i podrażnieniami, jednak wiąże się ona ze zbyt dużą ilością przyjmowania kosmetyków z zawartością tego związku. Obecność E202 w kosmetykach ma jasno określone znaczenie - działa przeciw drobnoustrojom.
Sorbinian potasu w ciąży nie jest bez znaczenia. Kobiety spodziewające się dziecka są z reguły wrażliwsze na działanie pokarmów. Choć badania wykazały składnik jako bezpieczny (niewpływający na rozwój płodu), to zbyt duża ilość przyjętej substancji może powodować złe samopoczucie przyszłej matki. Wiążą się z tym m.in. częste biegunki. Sorbinian potasu w ciąży jest niezalecany również w związku z możliwością występowania wysypki i problemów z oddychaniem. Warto mieć zatem na uwadze ile razy i w jakiej ilości sorbinian potasu zawarty został w produktach składających się na dietę przyszłej matki.
Sorbinian potasu poza wskazanymi wcześniej efektami ubocznymi może wywoływać:
Wraz z pojawieniem się wysypki może dojść do nieprzyjemnego podrażnienia skóry. W przypadku styczności z czystym związkiem, do czego dojść może np. poprzez pracę na hali produkcyjnej, dochodzi do spotęgowania skutków ubocznych sorbinianu potasu. Pracownikom fabryk produkujących E202 może doskwierać lekkie i silne poparzenie skóry i układu oddechowego oraz podrażnienia oczu. Sorbinian potasu nie powinien być łączony także z innymi kwasami. Jednym z gorszych wyborów jest kwas askorbinowy, którego zestawienie z sorbinianem potasu powoduje utlenianie się związku E202.
Zobacz też: Przetworzona żywność: czy jest groźna dla naszego zdrowia?