Aspartam to związek chemiczny, który jest wykorzystywany w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym jako słodzik, czyli sztuczny środek słodzący. Jego symbol to E951 - należy do substancji dopuszczonych do użytku przez instytucje Unii Europejskiej. Znajduje się (między innymi) w wielu produktach oznaczonych jako "light", na przykład w niskokalorycznych odpowiednikach słodkich gazowanych napojów.
O aspartamie mówi się wiele - jedni pomstują na jego szkodliwość, inni twierdzą, że jest niegroźny dla zdrowia. Te dywagacje trwają już od kilkudziesięciu lat; aspartam wynaleziono w 1965 roku, a na wielką skalę używa się go od lat 80.
Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Na aspartam można się natknąć przede wszystkim w następujących produktach:
Do sztucznych słodzików warto podchodzić sceptycznie, jednak nie można dać się zwariować. W Internecie można natknąć się na wiele głosów przeciwników aspartamu, którzy obwiniają E951 o wiele złego - nowotwory, depresję, stwardnienie rozsiane, a nawet... ślepotę. Tymczasem żadne badania nie potwierdziły szkodliwości umiarkowanych dawek aspartamu. Z pewnością jest on niewskazany w zbyt dużych ilościach, podobnie jak większość produktów na świecie. Jednorazowe spożycie większej dawki aspartamu nie spowoduje jednak nagłego zgonu; ewentualne efekty uboczne to nudności, wymioty czy ból głowy. O tym, dlaczego nie warto bać się słodzików, więcej przeczytasz w artykule "Słodziki niezdrowe? Jednak nie".
> Przeczytaj: "Woda jest super, słodkie napoje nie". Wiesz dokładnie, dlaczego?
Ilość aspartamu, która nadaje produktowi słodycz, prawie nie ma kalorii, dzięki czemu słodzik jest zalecany jako zamiennik cukru dla osób, które cierpią na nadwagę i otyłość, a także chorują na cukrzycę typu II czy nietolerancję glukozy.
> Substancje dodatkowe w żywności - sztuczne i niebezpieczne dla zdrowia?
> "E" nie musi szkodzić! Wybrane substancje dodatkowe stosowane w produktach bezglutenowych
Napoje dietetyczne - wcale nie lepsze od swoich cukrowych odpowiedników