agawa

Więcej o:

agawa

  • Tequila - produkcja, rodzaje, zastosowanie

    Tequila ? proces produkcji Podstawą tequili są owoce agawy niebieskiej pochodzące z upraw w stanach Jalisco, Nayarit, Guanajuato, Tamaulipas lub Michoacan. Owoce muszą być odpowiednio duże i dojrzałe. Czasami roślina rośnie nawet 10-12 lat zanim będzie nadawała się do zbioru. Agawy nie dojrzewają

  • Co zamiast cukru: czym zastąpić cukier

    się zamiast cukru również dlatego, że nie szkodzi zębom. Zamiast cukru ? syrop z agawy Agawa jest rośliną nieco przypominającą kaktus. Spotkać ją można w Amerykach Północnej i Południowej. Szczególnie upodobali ją sobie Meksykanie, którzy stosują ją nie tylko do osładzania, lecz także do produkcji

  • Przegląd produktów słodzących - jak wybrać najlepiej?

    charakterystycznego ziołowego i lekko gorzkiego smaku, ale też mniej składników odżywczych, witamin (np. B i C) oraz minerałów (magnezu, chromu, potasu, wapnia czy żelaza). Wartość kaloryczna w 1 pastylce: 0,06 kcal Agawa to ciekawa, kaktusopodobna roślina zasiedlająca pustkowia południowej części Ameryki Północnej

  • Złote mleko (napój z kurkumy): co to jest? Właściwości zdrowotne

    , aż powstanie dość gęsta pasta. Złote mleko można urozmaicać dodatkami w rodzaju syrop z agawy, stewia zamiast miodu, olej sezamowy, z wiesiołka, ostropestu. Złote mleko - właściwości zdrowotne Dzięki kurkumie złote mleko ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Uważa się, że wspiera odporność

  • Omówienie pytań quizowych

    , kontynuacja serii po pytaniu z poprzedniego quizu nt. przepisu na bimber. W następnym quizie z trunków przeniesiemy się na ciasta. Whisky jest wytwarzane z jęczmienia, Metaxa z winogrona, a Tequila (oryginalna nie podróbka) z agawy. W pierwszej wersji quizu zamiast whisky było whiskey, które wytwarza

  • SIBO - w tym schorzenie nie możesz zignorować właściwej diety

    , mannitol, izomalt, syrop z agawy, miód, syrop glukozowo-fruktozowy pieczywo pszenne, płatki śniadaniowe pszenne, makarony pszenny.  Co można jeść przy SIBO: marchew, ogórki, papryka, seler, pomidory, bakłażan, kukurydza, bataty, szczypiorek, dynia, sałata banany, jagody, kiwi, cytryny, mandarynki

  • Mleka roślinne - dobry zamiennik mleka krowiego?

    jego odpowiednikiem, np. miodem, melasą, syropem klonowym lub z agawy, cukrem brzozowym lub palmowym, stewią, karobem (czyli mączką chleba świętojańskiego), albo też daktylami (dodajemy kilka sztuk przed miksowaniem). Tak przygotowane mleko najlepiej trzymać w lodówce, w szczelnie zamkniętym opakowaniu i spożyć w

  • Trzymaj cukier w ryzach: naturalne sposoby

    , bo organizm musi się do niego przyzwyczajać stopniowo. Przedobrzysz, skończy się problemami trawiennymi i biegunkami. Niezła jest też agawa, ale jej landrynkowy smak nie odpowiada wielu osobom. Jak widać: wybór szeroki, możliwości sporo. Trzeba jednak pamiętać, że w kontroli cukru nie chodzi tylko o to, czym