Syrop z agawy to wciąż mało odkryty produkt na naszym rynku. Sok z agawy pozyskiwany jest z dwóch gatunków rośliny — Agave tequilana i Agave salmiana. Agawa rośnie w północnej części Ameryki Południowej, w Meksyku oraz na południu Ameryki Północnej. Obszar jej występowania to głównie tereny pustynne. Agawa należy do rodziny sukulentów. Wyglądem przypomina rozetę o bardzo mięsistych liściach. Na zakończeniach liści zazwyczaj występuje ostry cierń. Agawa należy do grupy roślin, które zakwitają jeden raz w ciągu swojego okresu rozwojowego. Kwiaty agawy wyrastają z łodyg osiągających niekiedy bardzo dużą wysokość.
Jakie działanie na organizm ma syrop z agawy? Właściwości agawy, z której produkowany jest syrop, to m.in:
Czy warto zamiast cukru stosować syrop z agawy? Indeks glikemiczny syropu z agawy mieści się w przedziale od 15 do 30. Uzależnione jest to od ilości fruktozy zawartej w produkcie oraz sposobu produkcji. Niski indeks glikemiczny syropu z agawy był powodem, dla którego produkt zaczął być popularny w Europie. Niektóre osoby stosują go jako zamiennik cukru w diecie, dodając do domowych ciast i deserów. Indeks glikemiczny cukru białego oscyluje w granicy 70. Wydawałoby się więc, że syrop z agawy stanowi idealny zamiennik cukru. Czy rzeczywiście tak jest? Wiele zależy od konkretnego produktu i jego jakości. Trudno jest więc udzielić jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Warto jednak wiedzieć, na co zwrócić uwagę, kupując syrop z agawy.
Czy diabetycy powinni sięgać po syrop z agawy? IG produktu, jak już wiemy, jest niski. Czy to oznacza, że syrop z agawy jest zdrowy? W obecnych czasach, gdy syrop z agawy jest łatwo dostępny i produkowany na wysoką skalę, warto dokładnie przeanalizować jego etykietę. Produkt wysokiej jakości, przyjmowany w odpowiedniej ilości, nie powinien zaszkodzić. Metody produkcji stosowane niekiedy przez producentów, odbiegają jednak od tradycyjnych norm, czego konsekwencją może być obecność w syropie z agawy także innych słodzików oraz zbyt wysokie przetworzenie produktu. Należy mieć na uwadze, że w syropie z agawy znajduje się fruktoza, której nadmierne spożywanie odbije się negatywnie na zdrowiu. Produkt powinien być więc spożywany z umiarem.
Czym zastąpić syrop z agawy? Obok syropu z agawy, popularnym produktem o podobnej konsystencji, ale innym smaku, będzie syrop klonowy. Syrop klonowy wykazuje wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Zawiera antyoksydanty, które hamują namnażanie komórek nowotworowych oraz działa antybakteryjnie. Ponadto zawiera w swoim składzie witaminy z grupy B oraz magnez, wapń, cynk i potas. Jeżeli zatem zastanawiasz się, czym zastąpić syrop z agawy, to syrop klonowy może być dobrym rozwiązaniem, ponieważ świetnie sprawdzi się jako dodatek do domowych słodkości np. jako polewa do naleśników czy pancakes. Należy jednak mieć na uwadze, że ma on wyższy indeks glikemiczny i należy po niego sięgać z umiarem.
Jakie inne produkty w zamian za syrop z agawy? Czym zastąpić? Oprócz syropu klonowego można użyć np. syropu daktylowego. Syrop daktylowy to produkt naturalny, który ma postać gęstego, ciemnego płynu. Można go znaleźć na sklepowych półkach, ale jeżeli będziesz mieć problem z jego zdobyciem, można użyć samych daktyli. Daktyle znajdziesz w większości marketów, a jeżeli zmiksujesz namoczone wcześniej daktyle, uzyskasz produkt, którym możesz zastąpić syrop z agawy. Zamiennikami syropu z agawy, mogą być ponadto m.in. miód, cukier trzcinowy czy melasa. Melasa zawiera w swoim składzie składniki mineralne i witaminy, dzięki czemu ma korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Działa na układ odpornościowy, wspiera regulację ciśnienia krwi i oczyszcza organizm.
Zobacz też: "Nie należy zakładać, że słodziki są bezpieczne". Szkodzą nawet te ze stewią. Obalono popularny mit