Erytrol: szkodliwość. Sprawdź, czy spożywanie erytrolu może być niebezpieczne dla organizmu?

Szkodliwość erytrolu była przez pewien czas tematem, który wzbudzał wiele kontrowersji. Wątpliowści wywołane były pytaniem czy stososwanie erytrolu jest całkowicie bezpieczne dla ogranizmu. Często pojawiały się spekulacje, że erytrol powoduje niestrawności i biegunki.

Co to jest erytrol? Poznaj słodzik o zerowym indeksie glikemicznym

Co to jest erytrol? To nic innego jak słodzik, który jak się okazuje jest bardzo zdrowy, ponieważ jego indeks glikemiczny jest równy zeru. Podobnie jak inne słodziki np. ksylitol czy sorbitol należy on do grupy alkoholi polihydroksylowych (cukrowych). Jedną z głównych właściwości erytrolu jest to, że nie podnosi on poziomu glukozy we krwi, dlatego też uważany jest za najbezpieczniejszy zamiennik cukru. Szczególnie polecany jest dla osób zmagających się z cukrzycą czy nadwagą. Wygląda niemal tak samo jak zwykły cukier, ale jest mniej słodki. Na opakowaniach oznacza się go symbolem E 968.

Erytrol jest substancją, która z powodzeniem zastępuje cukier. Zdjęcie ilustracyjne Erytrol: w czym jest lepszy niż cukier? [kcal, jak stosować, skutki uboczne]

Erytrol: ile to cukru? Ile kalorii ma zdrowy słodzik?

Erytrol: ile to cukru? To pytanie można sobie zadać jeśli staramy się zmienić nawyki żywieniowe. Okazuje się, że stosowanie erytrolu ma bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie i organizm. Ten zdrowy słodzik ma słodycz równą 60 -70 procent słodyczy cukru stołowego (sacharozy), co oznacza, że jeśli chcemy uzyskać słodkość powodowaną przez 5g cukru trzeba spożyć około 6,5-7 g erytrytolu. Dodatkowo należy dodać, że w 100 gramach erytrolu jest zaledwie 20 kcal, podczas gdy używany tradycyjny cukier w 100 gramach ma aż 405 kcal – różnica jest zatem ogromna.

Zobacz wideo Miód jest lepszy od cukru przetworzonego?

Co lepsze? Erytrol czy ksylitol? Czym zdrowo słodzić?

Jeśli zastanawiasz się co jest lepsze: erytrol czy ksylitol, pamiętaj, że chociaż obie substancje mają działanie słodzące to jednak różnią się od siebie. Jedną z najważniejszych różnic jest indeks glikemiczny tych produktów. W przypadku erytrolu jest on równy 0, podczas gdy indeks glikemiczny ksylitolu wynosi 8 – jest to różnica, o której powinny pamiętać przede wszystkim osoby, które chorują na cukrzycę czy insulinooporność. Pozostałe różnice są niewielkie i wybór odpowiedniego dla nas słodzika zależy już tylko od naszych preferencji smakowych – zarówno erytrol jak i ksylitol są zdrowymi zamiennikami cukru.

Czy erytrol jest szkodliwy?

Na pytanie czy erytrol jest szkodliwy Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) odpowiedziała wydając oświadczenie, w którym erytrol został uznany za produkt całkowicie bezpieczny jako dodatek do żywności. Erytrol nie jest metabolizowany w organizmie człowieka, a co za tym idzie jest z niego wydalany wraz z moczem. Ponadto słodzik ten może ograniczać rozwój próchnicy zębów, ponieważ ma zdolność do hamowania procesu fermentacji niektórych cukrów przez bakterie w jamie ustnej. Jednak niektóre badania wykazały, że spożyta pojedyncza dawka 50 gramów erytrytolu w jednym posiłku może spowodować nudności oraz bóle brzucha. Ważne zatem jest racjonalne korzystanie z erytrolu. Jeśli będziemy to robić z umiarem możemy spokojnie zamienić biały cukier na erytrol.

Ksylitol - czyli cukier brzozowy. Właściwości i zastosowanie. Jak używać ksylitolu? Przepisy Cukier brzozowy: właściwości. Czy to dobry zamiennik cukru

Z czego robi się erytrol? - występowanie i pozyskiwanie

Z czego robi się erytrol? Najczęściej jest on syntezowany przez drożdże Yarrowia lipolytica Wratislavia z gliceryny odpadowej. Te drożdże występują w glebie i produktach spożywczych np. margarynie, majonezie i serach z przerostem pleśniowym natomiast gliceryna odpadowa powstaje przy wytwarzaniu biopaliw. W naturze erytrol występuje głównie w:

  • porostach i algach morskich,
  • owocach takich jak: gruszki, winogrona, melony,
  • pyłkach kwiatów,
  • owocach morza,
  • fermentowanych napojach takich jak np. wino,
  • grzybach kapeluszowych.

Zobacz też: Picie dietetycznej coli zmniejsza o połowę ryzyko śmierci z powodu raka i jego nawrotów. Zwykła działa odwrotnie

Więcej o: