Masz go w swojej kuchni. Czy pomoże obniżyć poziom cukru we krwi?

Diabetykom zaleca się dietę skoncentrowaną na owocach, warzywach, pełnych ziarnach, roślinach strączkowych oraz niskotłuszczowych produktach mlecznych. Niektórzy radzą dorzucić jeszcze szczyptę pewnej przyprawy.

Żaden pojedynczy składnik odżywczy nie jest w stanie wyleczyć cukrzycy. Kontrolowanie choroby, czyli trzymanie poziomu cukru na określonym poziomie, wiąże się ze zdrowym odżywianiem się, regularną aktywnością fizyczną, a ponadto z braniem leków przeciwcukrzycowych lub z insulinoterapią.

Na co zwrócić uwagę, mając podwyższony poziom cukru we krwi?

Zaleca się, aby przy cukrzycy tak komponować dietę, aby węglowodany stanowiły około 45 do 55 proc. całkowitej liczby kalorii spożywanych każdego dnia. Ale niech to nie będą węglowodany pochodzące z wysoko przetworzonej żywności, rafinowanych zbóż (czyli biały chleb, makaron i biały ryż) oraz słodyczy typu cukierki, batoniki czy gazowane słodzone napoje. To takie produkty powodują gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi. Zamiast tego, wybierajmy węglowodany pochodzące z warzyw, produktów pełnoziarnistych i owoców.

Oczywiście, wszystkie węglowodany wpływają na poziom glukozy we krwi, dlatego ważne jest, aby wiedzieć, które pokarmy zawierają węglowodany i w jakich ilościach. Istotny jest też błonnik, szczególnie ten rozpuszczalny, znajdujący się w fasoli, suszonym grochu, płatkach owsianych i owocach. Świetnym źródłem błonnika, zdrowego tłuszczu i białka roślinnego, który pomoże poprawić poziom cukru we krwi po posiłku, są na przykład migdały.

W diecie cukrzyka powinny się więc znaleźć:

  • potrawy składające się z produktów pełnoziarnistych, takich jak brązowy ryż, kasza gryczana i pełnoziarnisty owies
  • owoce
  • warzywa
  • rośliny strączkowe, takie jak ciecierzyca, fasola i soczewica
  • produkty mleczne, takie jak niesłodzony jogurt i mleko

Więcej artykułów na temat zdrowia przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Cukrzyca: problem narodowy, a wiemy o niej tak niewiele. Poznaj najważniejsze fakty (nie mity)

Czy cynamon pomaga obniżyć poziom cukru we krwi?

Jest jednak jeden produkt, który czasami przewija się w poradach ekspertów, dotyczących diety dla diabetyków, a który znajdziemy w większości kuchni. To cynamon, którym radzi się posypywać dania czy desery i używać zamiast cukru. 

Jednak na pytanie, czy to prawda, że cynamon może obniżyć poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą, nie ma wyraźnej odpowiedzi. Uwaga: cynamon występuje w dwóch postaciach: Ceylon i Cassia, badania dotyczyły głównie tego pierwszego.

- Pomimo licznych badań nadal nie jest jasne, czy cynamon pomaga obniżyć poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą. Niektóre badania wykazały korzyści z przyprawy, inne nie. Badania obejmowały różne dawki i różne rodzaje cynamonu, co utrudnia porównanie wyników. Możliwe, że cynamon może pomóc organizmowi wydajniej wykorzystywać insulinę. Potrzebne są jednak dalsze badania, aby ustalić, czy i w jaki sposób suplementy cynamonu mogą pomóc osobom z cukrzycą - piszą eksperci z Mayo Clinic (amerykańska organizacja działająca w branży medycznej).

- W wyniku dostępnych dowodów naukowych wielu ekspertów ds. zdrowia twierdzi, że cynamon ma właściwości korzystne dla regulacji poziomu cukru we krwi i leczenia cukrzycy typu 2. Należy jednak pamiętać, że podobnie jak wiele naturalnych związków, cynamon nie został jeszcze zatwierdzony medycznie do zapobiegania lub leczenia jakiejkolwiek choroby - czytamy na stronie diabetes.co.uk.

Badania sugerują zatem, że cynamon może być pomocny w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi u niektórych osób. Nie może jednak zastąpić tradycyjnych metod leczenia cukrzycy.

Cynamon nie zastąpi więc monitorowania poziomu cukru we krwi, zdrowej diety ani leków przeciwcukrzycowych - przestrzegają eksperci. Z cynamonem nie wolno też przesadzać. Zawiera bowiem kumarynę, która spożywana w dużych dawkach może uszkodzić wątrobę. Zdecydowanie więcej kumaryny jest w cynamonie Cassia, pochodzącym z Chin.

Źródła: ncbi.nlm.nih.gov, diabetes.co.uk, medicalnewstoday.com

Więcej o: