Żaden pojedynczy składnik odżywczy nie jest w stanie wyleczyć cukrzycy. Kontrolowanie choroby, czyli trzymanie poziomu cukru na określonym poziomie, wiąże się ze zdrowym odżywianiem się, regularną aktywnością fizyczną, a ponadto z braniem leków przeciwcukrzycowych lub z insulinoterapią.
Zaleca się, aby przy cukrzycy tak komponować dietę, aby węglowodany stanowiły około 45 do 55 proc. całkowitej liczby kalorii spożywanych każdego dnia. Ale niech to nie będą węglowodany pochodzące z wysoko przetworzonej żywności, rafinowanych zbóż (czyli biały chleb, makaron i biały ryż) oraz słodyczy typu cukierki, batoniki czy gazowane słodzone napoje. To takie produkty powodują gwałtowne skoki poziomu cukru we krwi. Zamiast tego, wybierajmy węglowodany pochodzące z warzyw, produktów pełnoziarnistych i owoców.
Oczywiście, wszystkie węglowodany wpływają na poziom glukozy we krwi, dlatego ważne jest, aby wiedzieć, które pokarmy zawierają węglowodany i w jakich ilościach. Istotny jest też błonnik, szczególnie ten rozpuszczalny, znajdujący się w fasoli, suszonym grochu, płatkach owsianych i owocach. Świetnym źródłem błonnika, zdrowego tłuszczu i białka roślinnego, który pomoże poprawić poziom cukru we krwi po posiłku, są na przykład migdały.
W diecie cukrzyka powinny się więc znaleźć:
Więcej artykułów na temat zdrowia przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl.
Jest jednak jeden produkt, który czasami przewija się w poradach ekspertów, dotyczących diety dla diabetyków, a który znajdziemy w większości kuchni. To cynamon, którym radzi się posypywać dania czy desery i używać zamiast cukru.
Jednak na pytanie, czy to prawda, że cynamon może obniżyć poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą, nie ma wyraźnej odpowiedzi. Uwaga: cynamon występuje w dwóch postaciach: Ceylon i Cassia, badania dotyczyły głównie tego pierwszego.
- Pomimo licznych badań nadal nie jest jasne, czy cynamon pomaga obniżyć poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą. Niektóre badania wykazały korzyści z przyprawy, inne nie. Badania obejmowały różne dawki i różne rodzaje cynamonu, co utrudnia porównanie wyników. Możliwe, że cynamon może pomóc organizmowi wydajniej wykorzystywać insulinę. Potrzebne są jednak dalsze badania, aby ustalić, czy i w jaki sposób suplementy cynamonu mogą pomóc osobom z cukrzycą - piszą eksperci z Mayo Clinic (amerykańska organizacja działająca w branży medycznej).
- W wyniku dostępnych dowodów naukowych wielu ekspertów ds. zdrowia twierdzi, że cynamon ma właściwości korzystne dla regulacji poziomu cukru we krwi i leczenia cukrzycy typu 2. Należy jednak pamiętać, że podobnie jak wiele naturalnych związków, cynamon nie został jeszcze zatwierdzony medycznie do zapobiegania lub leczenia jakiejkolwiek choroby - czytamy na stronie diabetes.co.uk.
Badania sugerują zatem, że cynamon może być pomocny w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi u niektórych osób. Nie może jednak zastąpić tradycyjnych metod leczenia cukrzycy.
Cynamon nie zastąpi więc monitorowania poziomu cukru we krwi, zdrowej diety ani leków przeciwcukrzycowych - przestrzegają eksperci. Z cynamonem nie wolno też przesadzać. Zawiera bowiem kumarynę, która spożywana w dużych dawkach może uszkodzić wątrobę. Zdecydowanie więcej kumaryny jest w cynamonie Cassia, pochodzącym z Chin.
Źródła: ncbi.nlm.nih.gov, diabetes.co.uk, medicalnewstoday.com