W ramach badań, których wyniki zostały opublikowane na łamach "Cell", 120 osób 3 razy w tygodniu przez 14 dni spożywało cztery najczęściej stosowane słodziki. Dawka nie przekraczała 50 miligramów na każdy kilogram masy ciała — zgodnie z rekomendacjami Amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA). Wszyscy zostali włączeni do systemu ciągłego monitorowania poziomu glukozy i regularnie przechodzili testy tolerancji glukozy, wykorzystywane m.in. do oceny ryzyka stanów przedcukrzycowych.
Okazało się, że u osób, którym podawano aspartam lub stewię, zmienił się mikrobiom jelitowy. Z kolei wśród uczestników, którzy stosowali sacharynę i suklarozę, zaobserwowano oprócz tego mniejszą zdolność do wchłaniania cukrów.
Aspartam i stewia stanowią obecnie jeden z najczęstszych dodatków stosowanych do dosładzania napojów gazowanych, produktów dietetycznych oraz niskokalorycznych deserów. Sacharyna (E954) i suklaroza (E955) zwykle używane są do pieczenia jako substytut zwykłego cukru.
"Nieodżywcze substancje słodzące nie są obojętne dla ludzkiego organizmu" - ostrzega dr n. med. Eran Elinav, immunolog i badacz mikrobioty z Instytutu Weizmanna. "Nie powinniśmy zakładać, że są bezpieczne" - podkreślił naukowiec.
Nasze badanie wykazało, że słodziki mogą zaburzać odpowiedź organizmu na glukozę poprzez zmianę mikrobiomu — twierdzi dr Elinav.
Jego zdaniem konieczne są dalsze badania, które będą mogły jednoznacznie wykazać, czy stosowanie słodzików zwiększa ryzyko cukrzycy.
Naukowcy wyjaśniają, że wszystkie słodziki, które sprawdzano podczas przeprowadzonych dotąd eksperymentów, zostały zatwierdzone przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA), ale w najmniejszym stopniu ścisłej kontroli podlega stewia, ponieważ dotąd uznawano ją za bezpieczną. Słodzik ze stewii — rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej — słynął m.in. z tego, że nie powoduje próchnicy, nie podnosi poziomu glukozy we krwi, choć może być nawet 30 razy bardziej słodki od zwykłego cukru.
Na początku 2022 roku Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ogłosiła rozpoczęcie konsultacji społecznych w celu określenia skutków zdrowotnych wywoływanych przez stosowanie słodzików. W uzasadnieniu tego projektu powoływano się na dotychczasowe wyniki badań, które sugerują, że słodziki mogą mieć szkodliwy i długoterminowy wpływ na organizm m.in. poprzez zwiększanie ryzyka otyłości, cukrzycy typu 2 oraz chorób układu sercowo-naczyniowego.
źródło: CELL / LAD Bible / indiatimes.com