Wielu z nas z pewnością zastanawia się co to jest erytrol. Termin ten, używany zamiennie z nazwą erytrytol lub erytryt, określa rodzaj słodziku, który należy do grupy alkoholi polihydroksylowych (czyli alkoholi cukrowych). Z uwagi na niską wartość energetyczną oraz fakt, iż erytrol nie podnosi poziomu glukozy we krwi, uznawany jest on za zdrowy zamiennik cukru. W naturze występuje w niewielkich ilościach w pyłkach kwiatów, porostach i algach morskich, niektórych owocach, grzybach kapeluszowych, fermentowanych napojach (zwłaszcza w czerwonym winie) czy owocach morza. Na skalę przemysłową pozyskiwany jest w drodze fermentacji glukozy przez niektóre gatunki drożdży, a znacznie częściej – syntetyzowany z gliceryny odpadowej przy pomocy drożdży Yarrowia lipolytica Wratislavia. Wyglądem przypomina cukier spożywczy i z powodzeniem może go zastępować.
Porównując erytrol a cukier nie sposób oprzeć się wrażeniu, że erytrol powinien zdecydowanie zastąpić cukier w naszej diecie. Słodzik jest zresztą do cukru bardzo podobny, ma postać bardzo drobnych, sypkich, białych, lekko przezroczystych kryształków. Jest jednak od cukru nieco mniej słodki, szacuje się, że jego słodycz jest równa około 70 procentom słodyczy tradycyjnego cukru (czyli sacharozy). Oznacza to, że jeśli dosładzamy napój 5 gramami cukru, to aby uzyskać podobną słodkość musimy użyć około 7 gramów erytrolu. W czym zatem ów słodzik jest lepszy od cukru? W przeciwieństwie do cukru (oraz innych słodzików), ludzki organizm nie metabolizuje erytrolu, lecz wchłania go do krwiobiegu, a następnie wydala w niezmienionej formie wraz z moczem. Dzieje się tak dlatego, że nie posiada enzymów, które mogłyby ten związek strawić. Dzięki temu, że erytrol ma indeks glikemiczny równy 0, nie powoduje on wzrostu poziomu glukozy oraz insuliny we krwi. Oznacza to, że mogą po niego bez obaw sięgać osoby chore na cukrzycę. W przeciwieństwie do cukru jest także bezpieczny dla zębów: nie tylko nie przyczynia się do powstawania próchnicy, ale także hamuje proces fermentacji niektórych cukrów przez bakterie w jamie ustnej.
Osoby będące na diecie odchudzającej zdecydowanie powinny sięgnąć po erytrol. Kcal dostarczane przez ten słodzik są naprawdę niewielkie. Niektórzy producenci określają go mianem bezkalorycznego, co nie do końca jest prawdą: 1 gram erytrolu dostarcza od 0,2 do 0,4 kcal. Jednakże biorąc pod uwagę, że na przykład 1 gram klasycznego cukru dostarcza 4 kcal, możemy stwierdzić, że erytrol to substancja słodząca o niewielkiej kaloryczności. Jego niska wartość energetyczna sprawia, że efektem spożywania erytrolu może być spadek masy ciała.
Osoby zastanawiające się nad tym, co jest lepsze: ksylitol czy erytrol, tak naprawdę powinny kierować się głównie własnymi preferencjami smakowymi. Erytrol bowiem, w przeciwieństwie do innych substancji słodzących, nie pozostawia obcych posmaków, a na dodatek wywołuje uczucie przyjemnego chłodu w ustach. Ze względu na swoje właściwości jest więc często łączony z innymi słodzikami, by zamaskować ich niepożądany smak, a wręcz poprawić słodkość. Zarówno erytrol, jak i ksylitol uznawane są przez specjalistów za równie bezpieczne i zdrowe zamienniki dla tradycyjnego cukru.
Ksylitol a erytrol – czym się różnią? Prócz walorów smakowych, przemawiających na korzyść erytrolu, różnice między tymi substancjami słodzącymi są niewielkie. Obie mają działanie słodzące, choć różnią się w smaku i mają nieco inne właściwości. Indeks glikemiczny ksylitolu wynosi 8, a w przypadku erytrolu jest to 0. Erytrol jest szczególnie polecany osobom z cukrzycą oraz tym, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy. Z kolei ksylitol ma dobry wpływ na układ trawienny i poleca się go osobom potrzebującym zwiększyć ilość wapnia w swojej diecie.
Zobacz też: Badanie CUKRU WE KRWI. Normy glukozy
Czy erytrol ma skutki uboczne? Badania dowodzą, że erytrol, nawet spożywany w bardzo dużych ilościach, nie jest szkodliwy. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznaje go za całkowicie bezpieczny dodatek do żywności.
Tym, którzy zastanawiają się, jak stosować erytrol, podpowiadamy: podobnie jak cukier. Z powodzeniem można słodzić nim kawę czy herbatę, dodawać go do domowych wypieków. Przemysł spożywczy, zgodnie z zaleceniami ministra zdrowia, stosuje go jako dodatek do lodów, dżemów, marmolad, owoców kandyzowanych, galaretek, gum do żucia, różnego rodzaju wyrobów cukierniczych, sosów, musztard czy suplementów diety. Produkty słodzone erytrolem mają na etykietach symbol E968. Poza Unią Europejską używa się go również jako substancję słodzącą w napojach i jogurtach. Warto jednak wiedzieć, że erytrol ma funkcję nie tylko słodzącą. Można go również stosować jako wzmacniacz aromatu, substancję zapobiegającą zmianom smaku, barwy i konsystencji produktu, a także do zagęszczania produktów. Wykorzystywany jest również w kosmetyce, jako środek konserwujący, a jego pochodne stosuje się w przemyśle chemicznym.
Zobacz też: Nakarm swój mózg! Osiem produktów, które w tym pomogą