Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadz± ci lat

Je¶li szukasz recepty, by szybko dorobiæ siê zmarszczek, wysuszyæ organizm i uszkodziæ DNA, spo¿ywaj regularnie w du¿ych ilo¶ciach te produkty. Na co warto uwa¿aæ i dlaczego?
Fabryka skutecznych postarzaczy Fabryka skutecznych postarzaczy Dylan Otto Krider, https://www.flickr.com/photos/memekiller/, CC BY 2.0

Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadz± ci lat

Je¶li szukasz recepty, by szybko dorobiæ siê zmarszczek, wysuszyæ organizm i uszkodziæ DNA, spo¿ywaj regularnie w du¿ych ilo¶ciach te produkty. Na co warto uwa¿aæ i dlaczego

Oczywi¶cie, starzenie to naturalny, nieunikniony proces. Jego tempo to jednak ju¿ kwestia indywidualna, zale¿na w pewnym stopniu od genów, ale przede wszystkim stylu ¿ycia.

Je¶æ musimy. Potrzebujemy paliwa, budulca, wsparcia wszelkich ¿yciowych procesów. Zarazem: mamy wybór. Nasza dieta mo¿e byæ sojusznikiem zdrowia lub ¼ród³em szkodliwych zapychaczy.

Poznaj najwiêksze zagro¿enia ¿ywieniowe. Zaskoczony?

Poniewa¿ dieta to nie wszystko, czytaj tak¿e o niebezpiecznych nawykach

Jedzenie, które postarza: pakowane wêdliny Jedzenie, które postarza: pakowane wêdliny Shutterstock

Pakowane wêdliny - konserwanty nie ciebie konserwuj±

Wêdliny, suche kie³basy, pokrojone, ofoliowane, piêkne jak malowane - wystarczy wrzuciæ do koszyka, zanie¶æ do domu i po³o¿yæ na kanapeczkê? Wydaje ci siê, ¿e to produkt delikatesowy, a twoja uroda co najwy¿ej na tym skorzysta? Uwaga, w takich kupnych rarytasach mo¿e skrywaæ siê ca³a masa fosforanów, substancji konserwuj±cych i wzmacniaczy smaku.

Zgodnie z obowi±zuj±cym w Unii Europejskiej prawem, producent mo¿e wszystkie powy¿sze wpompowaæ w miêso, dopóki umie¶ci je w informacji o sk³adzie. Tak te¿ robi, tyle ¿e nazwy tych¿e najczê¶ciej s± nieznane i niezrozumia³e dla konsumenta, wiêc zazwyczaj nawet nie zdaje sobie on sprawy, ¿e wêdliny w wêdlinie jest niewiele, np. 50 proc. Za to ca³kiem sporo w niej wody, skrobi, substancji chemicznych utrzymuj±cych wodê w produkcie.

Oczywi¶cie, substancje oznaczone literk± E to nie s± jacy¶ tajni zabójcy, bo nie byliby dopuszczeni do obrotu. Oznaczenie E to sygna³, ¿e substancja w danym stê¿eniu jest bezpieczna. Trudno jednak czasem przewidzieæ konsekwencje wieloletniej kumulacji w organizmie. I to, ¿e co¶ ci nie szkodzi bezpo¶rednio, nie oznacza jeszcze, ¿e s³u¿y twojej urodzie i m³odzieñczemu wygl±dowi.

Masz ochotê na podwêdzan± wêdlinê? Z produktu napompowanego substancjami chemicznymi, który trafi³by do wêdzarni natychmiast wyparowa³aby ca³a nadmiarowa woda. Zamiast tego czêsto stosuje siê preparaty dymu wêdzarniczego, które nadadz± atrakcyjny kolor czy charakterystyczny smak.

Siarczany i inne ¶rodki konserwuj±ce mog± wywo³ywaæ zapalenie skóry albo przyspieszaæ jej starzenie. Dodatkowo zazwyczaj spora zawarto¶æ soli prowadzi do puchniêcia. Có¿, m³odzieñczego wygl±du to raczej nie wró¿y. Nie wró¿y te¿ dobrej formy i zdrowia.

Jak siê ustrzec? Przede wszystkim czytaæ etykiety. Sprawdzaæ, ile procent miêsa jest w miêsie, a je¶li procent nie zbli¿a siê do 100, to jakimi substancjami te braki s± ³atane.

Z³e nawyki, które niszcz± skórê

Co siedzi w wêdlinie? Dietetyk wyja¶nia

Nawet dwa razy szybciej mo¿e starzeæ siê skóra mi³o¶ników s³odyczy Nawet dwa razy szybciej mo¿e starzeæ siê skóra mi³o¶ników s³odyczy pelican, https://www.flickr.com/photos/pelican/, (CC BY-SA 2.0)

S³odycze - usztywnij w³ókna kolagenowe

Systematyczne spo¿ywanie cukrów prostych mo¿e zapocz±tkowaæ proces fizjologicznie determinuj±cy starzenie zwany glikacj±. Kiedy jesz wiêcej cukru ni¿ twoje komórki potrafi± przetworzyæ, nadmiarowa glukoza przy³±cza siê do z natury elastycznych w³ókien kolagenowych, co przyczynia siê do ich sztywnienia. Efekt? Skóra traci jêdrno¶æ i g³adko¶æ.

Kanadyjscy naukowcy twierdz±, ¿e dogadzanie sobie s³odyczami mo¿e przyspieszaæ starzenie skóry nawet o 50 proc.

Holenderscy naukowcy natomiast sprawdzili, czy wysoki poziom cukru przek³ada siê na to, ¿e inni postrzegaj± nas jako starszych. W tym celu poproszono 60 osób o oszacowanie wieku 539 postaci na zdjêciach. Co wa¿ne, sfotografowane osoby charakteryzowa³y siê ró¿nym poziomem glukozy poposi³kowej. Jak siê okaza³o, osobom z wy¿szym poziomem glukozy przypisywali oni zazwyczaj wy¿szy wiek ni¿ rzeczywisty.

Nie wyobra¿asz sobie ¶wiata bez s³odkiego? Byæ mo¿e warto rozwa¿yæ alternatywne ¼ród³a s³odyczy, np. stewiê czy ksylitol.

Fakt, ostatnio pojawiaj± siê g³osy, ¿e s³odziki sprzyjaj± insulinooporno¶ci (wiêcej na ten temat). Kiedy jednak czas najwy¿szy liczyæ kalorie i ju¿ co¶ wybraæ musisz, warto zapomnieæ o "bia³ej ¶mierci", czyli czystym cukrze.

Przegl±d produktów s³odz±cych

Zobacz: Przegl±d produktów s³odz±cych - wybierz s³odycz dla siebie

Miêso z grilla: pyszne, a¿ trudno siê oprzeæ. Je¶li zwêglone, to szczególnie niezdrowe Miêso z grilla: pyszne, a¿ trudno siê oprzeæ. Je¶li zwêglone, to szczególnie niezdrowe Bopuc, https://www.flickr.com/photos/bopuc/, (CC BY 2.0)

Nadwêglone miêso - czas uszkodziæ swoje DNA

Przypieczone miêso z czarnym zwêglonym nalotem smakuje wy¶mienicie? Gdyby¶ zna³ jego sk³ad chemiczny, móg³by¶ zmieniæ zdanie. Nieodpowiedni sposób przygotowania miês i ryb prowadzi do powstawania szkodliwych substancji, tj. WWA, czyli wielopier¶cieniowe wêglowodory aromatyczne. Wytwarzaj± siê one ze spalanej materii organicznej i potrafi± uszkadzaæ nasze DNA oraz przyczyniaæ siê do procesów nowotworzenia.

Wed³ug WHO jeste¶my w stanie wyeliminowaæ 99 proc. ryzyka przyswojenia substancji WWA. Wystarczy nie nara¿aæ siê na nie samemu poprzez konsumpcjê nieodpowiedniej ¿ywno¶ci. Poprzez uk³ad oddechowy czy wraz z napojami dostaje siê zaledwie jeden proc.

Prostych sposobów, aby sobie tego zaoszczêdziæ jest kilka.

Pierwszy: wybraæ inn± metodê obróbki, pamiêtaj±c, ¿e szczególnie ryzykowne metody przygotowania to grillowanie na tradycyjnym grillu, pieczenie na ruszcie czy ogniu. Bezpieczne formy: gotowanie lub duszenie.

Drugi: miêso przed obróbk± marynowaæ. Badania dowodz±, ¿e proces marynacji, np. oliwie, piwie, sosie terriyaki, winie, zabezpiecza przed szkodliwymi zwi±zkami lub chocia¿ znacznie minimalizuje ich wp³yw. Ilo¶æ rakotwórczej substancji HCA zmniejsza siê wtedy a¿ o 96 proc.

Trzeci dora¼ny sposób: zdejmuj zwêglone czê¶ci z miêsa i zjedz kawa³ek bez spalenizny. Albo zapobiegaj na wcze¶niejszych etapach produkcji dania: zdejmij miêso z ognia zanim owa spalenizna powstanie. Gdy temperatura miêsa w ¶rodku osi±gnie 70 stopni C, wystarczy mu ju¿ oko³o 2 minut na doj¶cie do stanu optymalnego. Smacznego!

Wiêcej o miêsie i jego wp³ywie na zdrowie

Starzenie skóry to tylko jedna z negatywnych konsekwencji nadu¿ywania alkoholu Starzenie skóry to tylko jedna z negatywnych konsekwencji nadu¿ywania alkoholu Bon Adrien, https://www.flickr.com/photos/derfokel/, (CC BY 2.0)

Alkohol - magazynuj toksyny, wyp³ukuj witaminy

W uogólnieniu zdrowa w±troba to zdrowa skóra. Kiedy twoja w±troba funkcjonuje dobrze, toksyny które potencjalnie mog³yby wp³ywaæ na twoj± skórê, s± bez problemu wydalane przez organizm. Problem zaczyna siê, gdy toksyny zamiast byæ wydalane, gromadz± siê w w±trobie. Rezultat tego faktu mo¿esz dostrzec w lustrze np. w postaci tr±dziku czy przebarwieñ. Choæby z tego wzglêdu warto zadbaæ o w±trobê i pilnowaæ ilo¶ci wypijanego alkoholu.

Alkohol nie jest sprzymierzeñcem skóry jeszcze z innego powodu. Dzia³a odwadniaj±co na organizm, przez co mocno j± wysusza. D³ugotrwa³e odwodnienie uwidocznia zag³êbienia, bruzdy i zmarszczki, nawet je¶li kondycja twojej skóry u pod³o¿a wcale nie jest najgorsza. Dodatkowo alkohol wyp³ukuje witaminy z grupy B, witaminê A oraz wapñ. To równie¿ te niedobory sprawiaj±, ¿e osoby nadu¿ywaj±ce alkoholu wygl±daj± na starsze o oko³o 10 lat.

Uwaga, alkohol w czêsto spotykanym duecie z papierosami, dzia³a z jeszcze wiêkszym impetem. Eksperci obliczyli, ¿e nadu¿ywanie alkoholu, palenie papierosów i unikanie wysi³ku fizycznego to dobry sposób na dodanie sobie 12 lat - informuje msn.com.

Jedzenie, które postarza: kawa Jedzenie, które postarza: kawa Shutterstock

Kawa - naturalny diuretyk

Co za du¿o, to niezdrowo. Dotyczy to tak¿e kawy. Du¿o wody up³ynê³o od czasu, gdy bezwzglêdnie zabraniano jej ciê¿arnym, osobom z nadci¶nieniem i w ogóle nie wliczano jej do bilansu p³ynów, ale to nie oznacza, ¿e mo¿na j± ju¿ piæ zupe³nie bezkarnie.

Kofeina, jak ka¿dy inny ¶rodek moczopêdny, odpowiada za wydalanie p³ynów z twojego organizmu. Je¶li organizm wydali ich zbyt du¿o lub/i braki nie zostan± uzupe³nione z zewn±trz, cia³o w koñcu odwodni siê. Skóra nie bêdzie wyj±tkiem, z niej te¿ nieuchronnie 'odp³yn± wody'. S³owem: idealne warunki, aby zrobiæ ze swojego organizmu rodzynka.

'Dzia³anie odwadniaj±ce kofeiny zaczyna siê dopiero, kiedy przekroczymy dawkê 200 miligramów kofeiny. Odpowiada to oko³o 5 fili¿ankom czarnej herbaty lub 2-3 fili¿ankom kawy' - t³umaczy³a w artykule o wywiadzie ¿ywieniowym Aleksandra Kilen-Zasieczna z Poradni Dietetycznej 'JeszFresh'. Co je¶li wypijasz jej wiêcej? 'Na ka¿dy dodatkowy kubek powy¿ej normy dobrze by by³o wypiæ 2 szklanki wody' - radzi. Po wodê w ogóle warto siêgaæ jak najczê¶ciej, bo oczyszcza organizm ze zbêdnych produktów przemiany materii oraz przyspiesza metabolizm - dodaje. Smakoszom kawy ¿yczymy wiêc smacznego, o ile równolegle odpowiednio siê nawadniaj±.

Wiêcej o kofeinie i jej wp³ywie na zdrowie