Jedzenie, ktre postarza. Te pokarmy dodadz ci lat

Jeli szukasz recepty, by szybko dorobi si zmarszczek, wysuszy organizm i uszkodzi DNA, spoywaj regularnie w duych ilociach te produkty. Na co warto uwaa i dlaczego?
Fabryka skutecznych postarzaczy Fabryka skutecznych postarzaczy Dylan Otto Krider, https://www.flickr.com/photos/memekiller/, CC BY 2.0

Jedzenie, ktre postarza. Te pokarmy dodadz ci lat

Jeli szukasz recepty, by szybko dorobi si zmarszczek, wysuszy organizm i uszkodzi DNA, spoywaj regularnie w duych ilociach te produkty. Na co warto uwaa i dlaczego

Oczywicie, starzenie to naturalny, nieunikniony proces. Jego tempo to jednak ju kwestia indywidualna, zalena w pewnym stopniu od genw, ale przede wszystkim stylu ycia.

Je musimy. Potrzebujemy paliwa, budulca, wsparcia wszelkich yciowych procesw. Zarazem: mamy wybr. Nasza dieta moe by sojusznikiem zdrowia lub rdem szkodliwych zapychaczy.

Poznaj najwiksze zagroenia ywieniowe. Zaskoczony?

Poniewa dieta to nie wszystko, czytaj take o niebezpiecznych nawykach

Jedzenie, ktre postarza: pakowane wdliny Jedzenie, ktre postarza: pakowane wdliny Shutterstock

Pakowane wdliny - konserwanty nie ciebie konserwuj

Wdliny, suche kiebasy, pokrojone, ofoliowane, pikne jak malowane - wystarczy wrzuci do koszyka, zanie do domu i pooy na kanapeczk? Wydaje ci si, e to produkt delikatesowy, a twoja uroda co najwyej na tym skorzysta? Uwaga, w takich kupnych rarytasach moe skrywa si caa masa fosforanw, substancji konserwujcych i wzmacniaczy smaku.

Zgodnie z obowizujcym w Unii Europejskiej prawem, producent moe wszystkie powysze wpompowa w miso, dopki umieci je w informacji o skadzie. Tak te robi, tyle e nazwy tyche najczciej s nieznane i niezrozumiae dla konsumenta, wic zazwyczaj nawet nie zdaje sobie on sprawy, e wdliny w wdlinie jest niewiele, np. 50 proc. Za to cakiem sporo w niej wody, skrobi, substancji chemicznych utrzymujcych wod w produkcie.

Oczywicie, substancje oznaczone literk E to nie s jacy tajni zabjcy, bo nie byliby dopuszczeni do obrotu. Oznaczenie E to sygna, e substancja w danym steniu jest bezpieczna. Trudno jednak czasem przewidzie konsekwencje wieloletniej kumulacji w organizmie. I to, e co ci nie szkodzi bezporednio, nie oznacza jeszcze, e suy twojej urodzie i modzieczemu wygldowi.

Masz ochot na podwdzan wdlin? Z produktu napompowanego substancjami chemicznymi, ktry trafiby do wdzarni natychmiast wyparowaaby caa nadmiarowa woda. Zamiast tego czsto stosuje si preparaty dymu wdzarniczego, ktre nadadz atrakcyjny kolor czy charakterystyczny smak.

Siarczany i inne rodki konserwujce mog wywoywa zapalenie skry albo przyspiesza jej starzenie. Dodatkowo zazwyczaj spora zawarto soli prowadzi do puchnicia. C, modzieczego wygldu to raczej nie wry. Nie wry te dobrej formy i zdrowia.

Jak si ustrzec? Przede wszystkim czyta etykiety. Sprawdza, ile procent misa jest w misie, a jeli procent nie zblia si do 100, to jakimi substancjami te braki s atane.

Ze nawyki, ktre niszcz skr

Co siedzi w wdlinie? Dietetyk wyjania

Nawet dwa razy szybciej moe starze si skra mionikw sodyczy Nawet dwa razy szybciej moe starze si skra mionikw sodyczy pelican, https://www.flickr.com/photos/pelican/, (CC BY-SA 2.0)

Sodycze - usztywnij wkna kolagenowe

Systematyczne spoywanie cukrw prostych moe zapocztkowa proces fizjologicznie determinujcy starzenie zwany glikacj. Kiedy jesz wicej cukru ni twoje komrki potrafi przetworzy, nadmiarowa glukoza przycza si do z natury elastycznych wkien kolagenowych, co przyczynia si do ich sztywnienia. Efekt? Skra traci jdrno i gadko.

Kanadyjscy naukowcy twierdz, e dogadzanie sobie sodyczami moe przyspiesza starzenie skry nawet o 50 proc.

Holenderscy naukowcy natomiast sprawdzili, czy wysoki poziom cukru przekada si na to, e inni postrzegaj nas jako starszych. W tym celu poproszono 60 osb o oszacowanie wieku 539 postaci na zdjciach. Co wane, sfotografowane osoby charakteryzoway si rnym poziomem glukozy poposikowej. Jak si okazao, osobom z wyszym poziomem glukozy przypisywali oni zazwyczaj wyszy wiek ni rzeczywisty.

Nie wyobraasz sobie wiata bez sodkiego? By moe warto rozway alternatywne rda sodyczy, np. stewi czy ksylitol.

Fakt, ostatnio pojawiaj si gosy, e sodziki sprzyjaj insulinoopornoci (wicej na ten temat). Kiedy jednak czas najwyszy liczy kalorie i ju co wybra musisz, warto zapomnie o "biaej mierci", czyli czystym cukrze.

Przegld produktw sodzcych

Zobacz: Przegld produktw sodzcych - wybierz sodycz dla siebie

Miso z grilla: pyszne, a trudno si oprze. Jeli zwglone, to szczeglnie niezdrowe Miso z grilla: pyszne, a trudno si oprze. Jeli zwglone, to szczeglnie niezdrowe Bopuc, https://www.flickr.com/photos/bopuc/, (CC BY 2.0)

Nadwglone miso - czas uszkodzi swoje DNA

Przypieczone miso z czarnym zwglonym nalotem smakuje wymienicie? Gdyby zna jego skad chemiczny, mgby zmieni zdanie. Nieodpowiedni sposb przygotowania mis i ryb prowadzi do powstawania szkodliwych substancji, tj. WWA, czyli wielopiercieniowe wglowodory aromatyczne. Wytwarzaj si one ze spalanej materii organicznej i potrafi uszkadza nasze DNA oraz przyczynia si do procesw nowotworzenia.

Wedug WHO jestemy w stanie wyeliminowa 99 proc. ryzyka przyswojenia substancji WWA. Wystarczy nie naraa si na nie samemu poprzez konsumpcj nieodpowiedniej ywnoci. Poprzez ukad oddechowy czy wraz z napojami dostaje si zaledwie jeden proc.

Prostych sposobw, aby sobie tego zaoszczdzi jest kilka.

Pierwszy: wybra inn metod obrbki, pamitajc, e szczeglnie ryzykowne metody przygotowania to grillowanie na tradycyjnym grillu, pieczenie na ruszcie czy ogniu. Bezpieczne formy: gotowanie lub duszenie.

Drugi: miso przed obrbk marynowa. Badania dowodz, e proces marynacji, np. oliwie, piwie, sosie terriyaki, winie, zabezpiecza przed szkodliwymi zwizkami lub chocia znacznie minimalizuje ich wpyw. Ilo rakotwrczej substancji HCA zmniejsza si wtedy a o 96 proc.

Trzeci dorany sposb: zdejmuj zwglone czci z misa i zjedz kawaek bez spalenizny. Albo zapobiegaj na wczeniejszych etapach produkcji dania: zdejmij miso z ognia zanim owa spalenizna powstanie. Gdy temperatura misa w rodku osignie 70 stopni C, wystarczy mu ju okoo 2 minut na dojcie do stanu optymalnego. Smacznego!

Wicej o misie i jego wpywie na zdrowie

Starzenie skry to tylko jedna z negatywnych konsekwencji naduywania alkoholu Starzenie skry to tylko jedna z negatywnych konsekwencji naduywania alkoholu Bon Adrien, https://www.flickr.com/photos/derfokel/, (CC BY 2.0)

Alkohol - magazynuj toksyny, wypukuj witaminy

W uoglnieniu zdrowa wtroba to zdrowa skra. Kiedy twoja wtroba funkcjonuje dobrze, toksyny ktre potencjalnie mogyby wpywa na twoj skr, s bez problemu wydalane przez organizm. Problem zaczyna si, gdy toksyny zamiast by wydalane, gromadz si w wtrobie. Rezultat tego faktu moesz dostrzec w lustrze np. w postaci trdziku czy przebarwie. Choby z tego wzgldu warto zadba o wtrob i pilnowa iloci wypijanego alkoholu.

Alkohol nie jest sprzymierzecem skry jeszcze z innego powodu. Dziaa odwadniajco na organizm, przez co mocno j wysusza. Dugotrwae odwodnienie uwidocznia zagbienia, bruzdy i zmarszczki, nawet jeli kondycja twojej skry u podoa wcale nie jest najgorsza. Dodatkowo alkohol wypukuje witaminy z grupy B, witamin A oraz wap. To rwnie te niedobory sprawiaj, e osoby naduywajce alkoholu wygldaj na starsze o okoo 10 lat.

Uwaga, alkohol w czsto spotykanym duecie z papierosami, dziaa z jeszcze wikszym impetem. Eksperci obliczyli, e naduywanie alkoholu, palenie papierosw i unikanie wysiku fizycznego to dobry sposb na dodanie sobie 12 lat - informuje msn.com.

Jedzenie, ktre postarza: kawa Jedzenie, ktre postarza: kawa Shutterstock

Kawa - naturalny diuretyk

Co za duo, to niezdrowo. Dotyczy to take kawy. Duo wody upyno od czasu, gdy bezwzgldnie zabraniano jej ciarnym, osobom z nadcinieniem i w ogle nie wliczano jej do bilansu pynw, ale to nie oznacza, e mona j ju pi zupenie bezkarnie.

Kofeina, jak kady inny rodek moczopdny, odpowiada za wydalanie pynw z twojego organizmu. Jeli organizm wydali ich zbyt duo lub/i braki nie zostan uzupenione z zewntrz, ciao w kocu odwodni si. Skra nie bdzie wyjtkiem, z niej te nieuchronnie 'odpyn wody'. Sowem: idealne warunki, aby zrobi ze swojego organizmu rodzynka.

'Dziaanie odwadniajce kofeiny zaczyna si dopiero, kiedy przekroczymy dawk 200 miligramw kofeiny. Odpowiada to okoo 5 filiankom czarnej herbaty lub 2-3 filiankom kawy' - tumaczya w artykule o wywiadzie ywieniowym Aleksandra Kilen-Zasieczna z Poradni Dietetycznej 'JeszFresh'. Co jeli wypijasz jej wicej? 'Na kady dodatkowy kubek powyej normy dobrze by byo wypi 2 szklanki wody' - radzi. Po wod w ogle warto siga jak najczciej, bo oczyszcza organizm ze zbdnych produktw przemiany materii oraz przyspiesza metabolizm - dodaje. Smakoszom kawy yczymy wic smacznego, o ile rwnolegle odpowiednio si nawadniaj.

Wicej o kofeinie i jej wpywie na zdrowie