Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat

Jeśli szukasz recepty, by szybko dorobić się zmarszczek, wysuszyć organizm i uszkodzić DNA, spożywaj regularnie w dużych ilościach te produkty. Na co warto uważać i dlaczego?
Fabryka skutecznych postarzaczy Fabryka skutecznych postarzaczy Dylan Otto Krider, https://www.flickr.com/photos/memekiller/, CC BY 2.0

Jedzenie, które postarza. Te pokarmy dodadzą ci lat

Jeśli szukasz recepty, by szybko dorobić się zmarszczek, wysuszyć organizm i uszkodzić DNA, spożywaj regularnie w dużych ilościach te produkty. Na co warto uważać i dlaczego

Oczywiście, starzenie to naturalny, nieunikniony proces. Jego tempo to jednak już kwestia indywidualna, zależna w pewnym stopniu od genów, ale przede wszystkim stylu życia.

Jeść musimy. Potrzebujemy paliwa, budulca, wsparcia wszelkich życiowych procesów. Zarazem: mamy wybór. Nasza dieta może być sojusznikiem zdrowia lub źródłem szkodliwych zapychaczy.

Poznaj największe zagrożenia żywieniowe. Zaskoczony?

Ponieważ dieta to nie wszystko, czytaj także o niebezpiecznych nawykach

Jedzenie, które postarza: pakowane wędliny Jedzenie, które postarza: pakowane wędliny Shutterstock

Pakowane wędliny - konserwanty nie ciebie konserwują

Wędliny, suche kiełbasy, pokrojone, ofoliowane, piękne jak malowane - wystarczy wrzucić do koszyka, zanieść do domu i położyć na kanapeczkę? Wydaje ci się, że to produkt delikatesowy, a twoja uroda co najwyżej na tym skorzysta? Uwaga, w takich kupnych rarytasach może skrywać się cała masa fosforanów, substancji konserwujących i wzmacniaczy smaku.

Zgodnie z obowiązującym w Unii Europejskiej prawem, producent może wszystkie powyższe wpompować w mięso, dopóki umieści je w informacji o składzie. Tak też robi, tyle że nazwy tychże najczęściej są nieznane i niezrozumiałe dla konsumenta, więc zazwyczaj nawet nie zdaje sobie on sprawy, że wędliny w wędlinie jest niewiele, np. 50 proc. Za to całkiem sporo w niej wody, skrobi, substancji chemicznych utrzymujących wodę w produkcie.

Oczywiście, substancje oznaczone literką E to nie są jacyś tajni zabójcy, bo nie byliby dopuszczeni do obrotu. Oznaczenie E to sygnał, że substancja w danym stężeniu jest bezpieczna. Trudno jednak czasem przewidzieć konsekwencje wieloletniej kumulacji w organizmie. I to, że coś ci nie szkodzi bezpośrednio, nie oznacza jeszcze, że służy twojej urodzie i młodzieńczemu wyglądowi.

Masz ochotę na podwędzaną wędlinę? Z produktu napompowanego substancjami chemicznymi, który trafiłby do wędzarni natychmiast wyparowałaby cała nadmiarowa woda. Zamiast tego często stosuje się preparaty dymu wędzarniczego, które nadadzą atrakcyjny kolor czy charakterystyczny smak.

Siarczany i inne środki konserwujące mogą wywoływać zapalenie skóry albo przyspieszać jej starzenie. Dodatkowo zazwyczaj spora zawartość soli prowadzi do puchnięcia. Cóż, młodzieńczego wyglądu to raczej nie wróży. Nie wróży też dobrej formy i zdrowia.

Jak się ustrzec? Przede wszystkim czytać etykiety. Sprawdzać, ile procent mięsa jest w mięsie, a jeśli procent nie zbliża się do 100, to jakimi substancjami te braki są łatane.

Złe nawyki, które niszczą skórę

Co siedzi w wędlinie? Dietetyk wyjaśnia

Nawet dwa razy szybciej może starzeć się skóra miłośników słodyczy Nawet dwa razy szybciej może starzeć się skóra miłośników słodyczy pelican, https://www.flickr.com/photos/pelican/, (CC BY-SA 2.0)

Słodycze - usztywnij włókna kolagenowe

Systematyczne spożywanie cukrów prostych może zapoczątkować proces fizjologicznie determinujący starzenie zwany glikacją. Kiedy jesz więcej cukru niż twoje komórki potrafią przetworzyć, nadmiarowa glukoza przyłącza się do z natury elastycznych włókien kolagenowych, co przyczynia się do ich sztywnienia. Efekt? Skóra traci jędrność i gładkość.

Kanadyjscy naukowcy twierdzą, że dogadzanie sobie słodyczami może przyspieszać starzenie skóry nawet o 50 proc.

Holenderscy naukowcy natomiast sprawdzili, czy wysoki poziom cukru przekłada się na to, że inni postrzegają nas jako starszych. W tym celu poproszono 60 osób o oszacowanie wieku 539 postaci na zdjęciach. Co ważne, sfotografowane osoby charakteryzowały się różnym poziomem glukozy poposiłkowej. Jak się okazało, osobom z wyższym poziomem glukozy przypisywali oni zazwyczaj wyższy wiek niż rzeczywisty.

Nie wyobrażasz sobie świata bez słodkiego? Być może warto rozważyć alternatywne źródła słodyczy, np. stewię czy ksylitol.

Fakt, ostatnio pojawiają się głosy, że słodziki sprzyjają insulinooporności (więcej na ten temat). Kiedy jednak czas najwyższy liczyć kalorie i już coś wybrać musisz, warto zapomnieć o "białej śmierci", czyli czystym cukrze.

Przegląd produktów słodzących

Zobacz: Przegląd produktów słodzących - wybierz słodycz dla siebie

Mięso z grilla: pyszne, aż trudno się oprzeć. Jeśli zwęglone, to szczególnie niezdrowe Mięso z grilla: pyszne, aż trudno się oprzeć. Jeśli zwęglone, to szczególnie niezdrowe Bopuc, https://www.flickr.com/photos/bopuc/, (CC BY 2.0)

Nadwęglone mięso - czas uszkodzić swoje DNA

Przypieczone mięso z czarnym zwęglonym nalotem smakuje wyśmienicie? Gdybyś znał jego skład chemiczny, mógłbyś zmienić zdanie. Nieodpowiedni sposób przygotowania mięs i ryb prowadzi do powstawania szkodliwych substancji, tj. WWA, czyli wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. Wytwarzają się one ze spalanej materii organicznej i potrafią uszkadzać nasze DNA oraz przyczyniać się do procesów nowotworzenia.

Według WHO jesteśmy w stanie wyeliminować 99 proc. ryzyka przyswojenia substancji WWA. Wystarczy nie narażać się na nie samemu poprzez konsumpcję nieodpowiedniej żywności. Poprzez układ oddechowy czy wraz z napojami dostaje się zaledwie jeden proc.

Prostych sposobów, aby sobie tego zaoszczędzić jest kilka.

Pierwszy: wybrać inną metodę obróbki, pamiętając, że szczególnie ryzykowne metody przygotowania to grillowanie na tradycyjnym grillu, pieczenie na ruszcie czy ogniu. Bezpieczne formy: gotowanie lub duszenie.

Drugi: mięso przed obróbką marynować. Badania dowodzą, że proces marynacji, np. oliwie, piwie, sosie terriyaki, winie, zabezpiecza przed szkodliwymi związkami lub chociaż znacznie minimalizuje ich wpływ. Ilość rakotwórczej substancji HCA zmniejsza się wtedy aż o 96 proc.

Trzeci doraźny sposób: zdejmuj zwęglone części z mięsa i zjedz kawałek bez spalenizny. Albo zapobiegaj na wcześniejszych etapach produkcji dania: zdejmij mięso z ognia zanim owa spalenizna powstanie. Gdy temperatura mięsa w środku osiągnie 70 stopni C, wystarczy mu już około 2 minut na dojście do stanu optymalnego. Smacznego!

Więcej o mięsie i jego wpływie na zdrowie

Starzenie skóry to tylko jedna z negatywnych konsekwencji nadużywania alkoholu Starzenie skóry to tylko jedna z negatywnych konsekwencji nadużywania alkoholu Bon Adrien, https://www.flickr.com/photos/derfokel/, (CC BY 2.0)

Alkohol - magazynuj toksyny, wypłukuj witaminy

W uogólnieniu zdrowa wątroba to zdrowa skóra. Kiedy twoja wątroba funkcjonuje dobrze, toksyny które potencjalnie mogłyby wpływać na twoją skórę, są bez problemu wydalane przez organizm. Problem zaczyna się, gdy toksyny zamiast być wydalane, gromadzą się w wątrobie. Rezultat tego faktu możesz dostrzec w lustrze np. w postaci trądziku czy przebarwień. Choćby z tego względu warto zadbać o wątrobę i pilnować ilości wypijanego alkoholu.

Alkohol nie jest sprzymierzeńcem skóry jeszcze z innego powodu. Działa odwadniająco na organizm, przez co mocno ją wysusza. Długotrwałe odwodnienie uwidocznia zagłębienia, bruzdy i zmarszczki, nawet jeśli kondycja twojej skóry u podłoża wcale nie jest najgorsza. Dodatkowo alkohol wypłukuje witaminy z grupy B, witaminę A oraz wapń. To również te niedobory sprawiają, że osoby nadużywające alkoholu wyglądają na starsze o około 10 lat.

Uwaga, alkohol w często spotykanym duecie z papierosami, działa z jeszcze większym impetem. Eksperci obliczyli, że nadużywanie alkoholu, palenie papierosów i unikanie wysiłku fizycznego to dobry sposób na dodanie sobie 12 lat - informuje msn.com.

Jedzenie, które postarza: kawa Jedzenie, które postarza: kawa Shutterstock

Kawa - naturalny diuretyk

Co za dużo, to niezdrowo. Dotyczy to także kawy. Dużo wody upłynęło od czasu, gdy bezwzględnie zabraniano jej ciężarnym, osobom z nadciśnieniem i w ogóle nie wliczano jej do bilansu płynów, ale to nie oznacza, że można ją już pić zupełnie bezkarnie.

Kofeina, jak każdy inny środek moczopędny, odpowiada za wydalanie płynów z twojego organizmu. Jeśli organizm wydali ich zbyt dużo lub/i braki nie zostaną uzupełnione z zewnątrz, ciało w końcu odwodni się. Skóra nie będzie wyjątkiem, z niej też nieuchronnie 'odpłyną wody'. Słowem: idealne warunki, aby zrobić ze swojego organizmu rodzynka.

'Działanie odwadniające kofeiny zaczyna się dopiero, kiedy przekroczymy dawkę 200 miligramów kofeiny. Odpowiada to około 5 filiżankom czarnej herbaty lub 2-3 filiżankom kawy' - tłumaczyła w artykule o wywiadzie żywieniowym Aleksandra Kilen-Zasieczna z Poradni Dietetycznej 'JeszFresh'. Co jeśli wypijasz jej więcej? 'Na każdy dodatkowy kubek powyżej normy dobrze by było wypić 2 szklanki wody' - radzi. Po wodę w ogóle warto sięgać jak najczęściej, bo oczyszcza organizm ze zbędnych produktów przemiany materii oraz przyspiesza metabolizm - dodaje. Smakoszom kawy życzymy więc smacznego, o ile równolegle odpowiednio się nawadniają.

Więcej o kofeinie i jej wpływie na zdrowie

Więcej o: