Nakarm swój mózg! Osiem produktów, które w tym pomog±

Mózg stanowi jedynie dwa proc. naszej masy cia³a, a zu¿ywa prawie jedn± czwart± dostarczanej organizmowi energii. Nie zadowoli siê byle czym. Sprawd¼, co lubi najbardziej i zadbaj o niego w smaczny sposób.
Orzech w³oski wygl±da prawie jak nasz mózg, ale czy jest dobry dla mózgu? Owszem! Orzech w³oski wygl±da prawie jak nasz mózg, ale czy jest dobry dla mózgu? Owszem! Priyadarshi Chaudhuri, https://www.flickr.com/photos/2kool/, (CC BY-NC 2.0)

Ludzki mózg lubi orzechy? Owszem, ale nie tylko je.

Lista proponowanych produktów to te, które obfituj± w kluczowe sk³adniki od¿ywcze, niezbêdne centrum zarz±dzania. Maj± zapewniæ energiê, poprawiaæ pamiêæ, koncentracjê, nastrój.

Podstaw± zdrowej diety jest umiar i ró¿norodno¶æ. Kiedy jednak w rozs±dny sposób skoncentrujesz siê na prawid³owym od¿ywianiu mózgu, twoja dieta nie bêdzie sta³a w sprzeczno¶ci z tymi zasadami.

Zobacz tak¿e:

Dieta dla oczu

Dieta przy konkretnych problemach ze zdrowiem

Pieczywo pe³noziarniste, obfito¶æ warzyw: taka kanapka to nie tylko solidny zastrzyk energetyczny Pieczywo pe³noziarniste, obfito¶æ warzyw: taka kanapka to nie tylko solidny zastrzyk energetyczny Cheryl, https://www.flickr.com/photos/eraphernalia_vintage/, (CC BY-SA 2.0)

Mózg zasilany wêglowodanami - wybierz te z³o¿one

Nasz mózg dzia³a na glukozê. Bez niej komórki nerwowe ju¿ po 15 minutach zaczynaj± obumieraæ. Glukoza pozyskiwana jest z wêglowodanów. Nie oznacza to jednak, ¿e najlepiej s³u¿± mu s³odycze czy cukier w kostkach.

Aby zasiliæ organ, wskazane jest spo¿ywanie raczej cukrów z³o¿onych pochodz±cych z pe³noziarnistych produktów, tj. chleb razowy, nieprzetworzone p³atki zbo¿owe czy br±zowy ry¿ i kasze. Cukry proste w postaci s³odyczy, bia³ego pieczywa czy ciastek co prawda bardzo szybko podnios± poziom glukozy, ale tylko na krótki czas, bo organizm wydzieli du¿e ilo¶ci insuliny i gwa³townie obni¿y poziom cukru we krwi. W wyniku tego mózg znów zostanie pozbawiony zasilania. Warto pamiêtaæ, ¿e cukry proste obci±¿aj± trzustkê i mog± prowadziæ do nadwagi. Siêgaj po nie tylko w sytuacjach awaryjnych, kiedy potrzebujesz zasilenia komórek mózgowych w tempie ekspresowym.

Nie jest tajemnic±, ¿e podczas intensywnego wysi³ku umys³owego mózg zu¿ywa wiêcej glukozy. Nie dziw siê, ¿e gdy twój intelekt jest poch³oniêty trudnymi zadaniami, mózg zaczyna siê dopominaæ o dostawê wêglowodanów. Naukowcy zaznaczaj±, ¿e nie wszyscy potrzebujemy ich tyle samo. Jak twierdz±, mózgi osób o wy¿szym poziomie IQ nie tylko s± bardziej wydajnie, ale te¿ zu¿ywaj± mniej glukozy ni¿ te osób mniej inteligentnych. Tak czy inaczej, i jednym i drugim polecamy w³asnorêcznie przygotowane musli. Robi±c je samodzielnie, masz pewno¶æ, ¿e sk³adniki bêd± najwy¿szej jako¶ci (zwyk³e p³atki owsiane, jêczmienne czy ry¿owe kupowane osobno nie zawieraj± dodatku cukru i s± zdecydowanie tañsze). Do smaku i dla zdrowia mo¿esz dodaæ pra¿one orzechy i s³odki akcent w postaci ¶wie¿ych b±d¼ suszonych owoców.

Do³±cz do Zdrowia na Facebooku!

Zdjêcie Bio Planet Crunchy Orzechowe Bio 250g Zdjêcie BIO PLANET MUSLI ORZECHOWE BIO 600g Zdjêcie BIO PLANET MUSLI TROPIKALNE BIO 600g
Bio Planet Crunchy Orzechowe BIO PLANET MUSLI ORZECHOWE BIO PLANET MUSLI TROPIKALNE
Porównaj ceny ? Sprawd¼ ceny ? Sprawd¼ ceny ?
¼ród³o: Okazje.info
Wêdzona makrela: to niezwykle popularne danie. Tymczasem: tê rybê mo¿na przygotowaæ na wiele sposobów Wêdzona makrela: to niezwykle popularne danie. Tymczasem: tê rybê mo¿na przygotowaæ na wiele sposobów 46137, https://www.flickr.com/photos/wolfworld/, (CC BY 2.0)

Ryby na inteligencjê - wybieraj te niehodowlane

Mózg w znacznej mierze sk³ada siê t³uszczu DHA, który jest czê¶ci± grupy kwasów t³uszczowych omega-3. Dobr± wiadomo¶ci± jest to, ¿e mo¿emy sobie go dostarczyæ wraz z pokarmem. Doskona³ym ¼ród³em kwasów omega-3, w tym DHA, s± ryby morskie: ³oso¶, tuñczyk, makrela czy dorsz. Eksperci zalecaj± ich spo¿ywanie 2-3 razy w tygodniu. Jednak uwa¿aj, t³uste ryby hodowlane czêsto s± skarbnic±... toksyn! Wybieraj raczej dzikie egzemplarze. Tanie ryby z wielkich hodowli dostêpne w marketach to niekoniecznie samo zdrowie. Ryby mo¿esz konsumowaæ jako samodzielny posi³ek, np. pieczone czy gotowane na parze lub jako dodatek do innych dañ: jako pastê kanapkow± lub sk³adnik sa³atek. Smakosze zachwalaj± te¿ ryby w galarecie i po¿ywn± zupê rybn±.

Co zyskujemy? Naukowcy przekonuj±, ¿e wiele. Dzieci matek, które w czasie ci±¿y spo¿ywaj± ponad 340 g ryb tygodniowo (2 niedu¿e porcje), maj± ¶rednio o 6 punktów wy¿sze IQ ni¿ inne dzieci - tak wynika z prac prowadzonych nad fenomenem pokarmu rodem z wód. Szwedzkie badanie wykonane na m³odych mê¿czyznach da³o podobne rezultaty. Panowie, którzy jedli ryby czê¶ciej ni¿ raz w tygodniu uzyskiwali w testach inteligencji wynik lepszy nawet o 11 procent ni¿ ci, którzy ich unikali. O czym jeszcze donosi ¶wiat nauki? Otó¿, osoby, które jedz± ryby co najmniej raz w tygodniu, nawet o 4 lata opó¼niaj± procesy starzenia siê komórek nerwowych. Zysk? Nieszwankuj±ca pamiêæ, godna pozazdroszczenia koncentracja, zdecydowanie mniejsze ryzyko wyst±pienia choroby Alzheimera, udaru mózgu i depresji (prawdopodobnie kwasy omega 3 podnosz± poziom serotoniny i dopaminy, które pozwalaj± zachowaæ dobry nastrój i optymizm).

Borówka amerykañska: zdrowa s³odycz Borówka amerykañska: zdrowa s³odycz brx0, https://www.flickr.com/photos/atul666/, (CC BY-SA 2.0)

Borówka amerykañska - w walce z chorobami mózgu

Borówka amerykañska wed³ug badaczy nie ma sobie równych w¶ród innych owoców w kwestii przydatno¶ci dla mózgu. Co prawda tak¿e inne drobne owoce takie jak truskawki, maliny czy je¿yny sprzyjaj± g³ównemu organowi zarz±dzania, jednak dobroczynny efekt ich pa³aszowania jest zdecydowanie mniejszy ni¿ w przypadku dorodnej jagody. S³odka, idealna zarówno bez dodatków, jak i jako sk³adnik deserów, koktajli czy m±cznych potraw. Czy warto siê opieraæ?

Owoce maj± w³a¶ciwo¶ci przeciwutleniaj±ce i przeciwzapalne. Uwa¿ane s± nie tylko za skuteczn± broñ w walce z chorobami mózgu, ale tak¿e z nowotworami i chorobami serca. Borówka spo¿ywana w du¿ych ilo¶ciach znacznie spowalnia³a procesy starzenia komórek nerwowych, pozwala zachowaæ sprawno¶æ umys³ow± do pó¼nych lat staro¶ci. Myszy, których naukowcy wystawili na dzia³anie diety borówkowej, nawet w zaawansowanym wieku by³y tak sprawne intelektualnie jak m³odsi przedstawiciele gatunku. Co prawda ilo¶ci owoców, które spo¿ywa³y zwierzêta znacznie przekracza³y ich normalne zastosowanie w diecie wiêkszo¶ci z nas (myszy by³y karmione nimi na okr±g³o), ale naukowcy twierdz±, ¿e nawet mniejsze proporcje mog± dzia³aæ naprawczo. Nad czym siê tu zastanawiaæ? Czas na ucztê borówkow±!

Owoce sezonowe

Kolor owoców - liczy siê kolor

Mro¿onki równie dobre jak ¶wie¿e owoce. Jak je przygotowaæ?

Zdjêcie DARY NATURY herbatka z owoców BORÓWKI AMERYKAÑSKIEJ DAN111N0461
DARY NATURY herbatka z owoców BORÓWKI AMERYKAÑSKIEJ
    w okazje.info

    Awokado - ³agodzi stres

    Awokado, trochê jeszcze egzotyczny przybysz z Ameryki ¦rodkowej i Po³udniowej, staje siê coraz bardziej dostêpne tak¿e w naszym kraju. Dziêki temu mo¿emy i¶æ tropem Azteków i cieszyæ siê korzy¶ciami wynikaj±cymi z jego konsumpcji. A tych jest sporo. Awokado w 30 proc. sk³ada siê z ³atwo przyswajalnych t³uszczów, w tym z ju¿ wspomnianych dobroczynnych dla mózgu kwasów t³uszczowych omega-3. Z powodzeniem (i z korzy¶ci± dla zdrowia) mo¿esz go u¿ywaæ jako zamiennik mas³a czy margaryny. Oleista konsystencja sprawia, ¿e dojrza³y owoc daje siê ³atwo rozsmarowaæ na chlebie, mo¿na tak¿e sporz±dziæ z niego wymy¶ln± pastê, wzbogacaj±c smak np. takimi przyprawami jak czosnek czy papryka lub odrobin± soku z cytryny. Zreszt± w podobny sposób Meksykanie, dodaj±c odrobinê oliwy czy papryczkê chili, przygotowuj± swoje s³awne guacamole. Wiele osób omija awokado w sklepach ze wzglêdu na niewiedzê, co z nim dalej pocz±æ. Tymczasem jego przygotowanie jest banalnie wrêcz proste, wystarczy je wkroiæ do sa³atki. Wra¿enie go¶ci czy domowników gwarantowane! Zyski zdrowotne wliczone w cenê.

    Awokado to doskona³e ¼ród³o magnezu, ¿elaza, potasu, witamin C, E, K oraz ³agodz±cych stresy witamin z grupy B. Dodatkowo zawiera wiêcej pe³nowarto¶ciowego i ³atwo przyswajalnego bia³ka ni¿ krowie mleko. Jedz±c je, dostarczamy sobie tyrozyny, czyli jednego z aminokwasów, który kontroluje pracê mózgu, sprzyjaj±c pamiêci, a tak¿e szybko¶ci i jasno¶ci my¶lenia. Tyrozyna jest odpowiedzialna za syntezê dopaminy i noradrenaliny, dlatego dba o spokój umys³u i poczucie równowagi. A to tylko korzy¶ci, które czerpie sam mózg z jego spo¿ywania. Awokado jest dobroczynne tak¿e dla uk³adu pokarmowego? oraz twojego ¿ycia seksualnego, gdy¿ jest znanym od lat afrodyzjakiem. ¯yczymy smacznego posi³ku i mi³ej jego kontynuacji!

    Dynia - równowaga emocjonalna

    Wielu kojarzy j± przede wszystkim z lampionami z okazji amerykañskiego ¶wiêta Halloween. Wci±¿ rzadko go¶ci na naszych sto³ach. A szkoda, bo to prawdziwa bomba witaminowo-mineralna. Jeste¶ na diecie? Dynia to strza³ w dziesi±tkê: syci, mimo ¿e ma niewiele kalorii - a dok³adnie 32 kcal w 100g. Oznacza to, ¿e 200g  porcja to tyle co jab³ko lub pó³ jogurtu owocowego. Dlaczego jest dobra dla mózgu? Ma w sobie zarówno sprzyjaj±ce równowadze emocjonalnej witaminy z grupy B i magnez, jak i lecytynê. Dynia poprawia pamiêæ, koncentracjê i jest... pozbawiona smaku?

    To prawda, ¿e niektórym wydaje siê md³a, ale w towarzystwie zió³ i przypraw staje siê bardziej wyrazista. Mo¿na j± je¶æ na s³odko np. z p³atkami owsianymi i mlekiem lub jako danie wytrawne w postaci zupy, jako dodatek do sosów miêsnych, duszon± w towarzystwie innych warzyw lub przetart± jako zamiennik puree ziemniaczanego. Warto wiedzieæ, ¿e im ciemniejszy mi±¿sz, tym wiêcej drogocennych witamin. Nie zapominaj tak¿e o pestkach dyni, które pomagaj± usun±æ toksyny z organizmu, a dziêki du¿ej zawarto¶ci magnezu, koj± zszargane nerwy. Pra¿one s± genialnym dodatkiem do sa³atek czy pieczywa, mo¿na je te¿ zajadaæ jako samodzieln± przek±skê.

    Zdjêcie LABORATORIUM BIOOIL OLEJ Z DYNI t³oczony tradycyjnie 0,1 L
    LABORATORIUM BIOOIL OLEJ Z DYNI t³oczony tradycyjnie
      w okazje.info
      Orzechy s± t³uste? Owszem, ale to znakomity, zdrowy t³uszcz Orzechy s± t³uste? Owszem, ale to znakomity, zdrowy t³uszcz David, https://www.flickr.com/photos/anchovypizza/, (CC BY-SA 2.0)

      Orzechy w³oskie: wieczna m³odo¶æ mózgu

      Przyjrzyj siê uwa¿nie orzechowi w³oskiemu. Jego struktura do z³udzenia przypomina g³ówny organ zarz±dzaj±cy. Potraktuj to jako podpowied¼ ze strony natury. Orzechy w³oskie dobroczynnie wp³ywaj± na sprawno¶æ umys³ow±, koncentracjê i pamiêæ. Dostarczanie ich sobie regularnie spowalnia procesy starzenia komórek nerwowych, i jak dowiedziono, chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi, w tym przed wci±¿ nieuleczaln± chorob± Alzheimera. Czemu zawdziêczamy ich zdrowotne zalety?

      Orzechy w³oskie zawieraj± zdecydowanie wiêcej przeciwutleniaczy ni¿ jakiekolwiek inne orzechy - informuj± amerykañscy naukowcy. Migda³y, orzeszki ziemne, nerkowce, mimo niezaprzeczalnych walorów smakowych, musz± ust±piæ miejsca w szeregu. Ich 'w³oscy' krewniacy maj± ¶rednio 2 razy wiêcej antyoksydantów, a te sprzyjaj± m³odo¶ci cia³a, umys³u i ogólnemu zdrowiu.

      Ponadto pofa³dowane smako³yki w ponad 60 proc. sk³adaj± siê z t³uszczów, w tym z cennych nienasyconych, które 'karmi±' mózg. Dziêki temu s± syc±c± i zarazem zdrow± przek±sk±. Pokarm idealny? Owszem, powinni¶my jednak pamiêtaæ, ¿eby nie przesadziæ z ich ilo¶ci±, bo s± do¶æ kaloryczne. 100 g orzechów w³oskich, czyli trochê ponad 3 gar¶ci, to niemal¿e 650 kcal (mniej wiêcej tyle co przeciêtny obiad). Jedna garstka tych orzechów z pewno¶ci± nie spowoduje wzrostu wagi cia³a. Licz±cym kalorie zdradzamy, ¿e to nieca³e 200 kcal, czyli tyle co 2 paski czekolady. Gar¶æ gar¶ci nierówna? Eksperci twierdz±, ¿e optymalna ilo¶æ to 7 sztuk ka¿dego dnia. Potrzebujesz wiêcej argumentów 'za'? Magnez zawarty w orzechach w³oskich uspokaja, pozwala zachowaæ dobry humor, chroni przed depresj±. ¯elazo przeciwdzia³a anemii. Orzechy s± równie¿ polecane osobom maj±cym problemy ze snem, gdy¿ znajduje siê w nich melatonina, która reguluje cykl dobowy.

      Badania dowiod³y, ¿e orzechy, chocia¿ kaloryczne, nie tucz±

      Soczewica, groch, soja i ca³a str±czkowa reszta

      Warzywa str±czkowe s± nudne, powoduj± wzdêcia, jedz± je co najwy¿ej wegetarianie? Nie wydawaj na nie wyroku! Soczewica, soja, groch, cieciorka - masz spory wybór. Magnez i witaminy z gruby B w nich zawarte to naturalnie polepszacze nastroju, wspomog± uk³ad nerwowy, dziêki czemu bêdziesz bardziej odporny na stresy. Warzywa str±czkowe s± tak¿e znakomitym ¼ród³em lecytyny, która wspomaga pamiêæ i przeciwdzia³a ospa³o¶ci. Odpowiednio przygotowane nie spowoduj± dyskomfortu przy trawieniu: czas moczenia ich w wodzie przed przygotowaniem zazwyczaj powinien wynosiæ od 8 do 12 godzin (po tym czasie zaczynaj± przebiegaæ procesy fermentacyjne). W tej w³a¶nie wodzie (z wyj±tkiem soi) powinni¶my je gotowaæ.

      Zdjêcie GROCH 400G POLOWKI MELVIT Zdjêcie PRIMAECO PASZTET WARZYWNY Z SOCZEWIC¡ BIO 170g Zdjêcie SANTE Soja 350g
      GROCH POLOWKI MELVIT PRIMAECO PASZTET WARZYWNY Z SOCZEwIC¡ SANTE Soja
      Sprawd¼ ceny ? Sprawd¼ ceny ? Sprawd¼ ceny ?
      ¼ród³o: Okazje.info

      Rozgrzeszeni z czekolady? O tak!

      Siêgamy po ni± w chwilach smutku, celebrujemy ni± momenty rado¶ci. Chocia¿ istniej± osoby, które za ni± nie przepadaj±, to du¿a czê¶æ z nas nie wyobra¿a sobie wykre¶lenia jej z menu. I bardzo dobrze, bo czekolada, jedzona w umiarkowanych ilo¶ciach, o¿ywia intelekt. Naukowcy z Uniwersytetu Northumbria w Newcastle dowiedli, ¿e poprzez jej spo¿ywanie (b±d¼ picie) poprawiamy umiejêtno¶ci matematyczne, pope³niamy mniej b³êdów w zadaniach i przeciwdzia³amy wyczerpaniu umys³owemu. Powy¿sze rezultaty badacze zaobserwowali u osób racz±cych siê gorzk± czekolad±, która powszechnie uwa¿ana jest za tê zdrowsz±.

      W obronie s³odszej, mlecznej staj± eksperci z Wheeling Jesuit University w Zachodniej Wirginii. W celu zbadania wp³ywu ró¿nych czekolad na mózg, naukowcy podzielili badanych na 3 grupy. Czê¶ci uczestników eksperymentu podano mleczn± czekoladê, czê¶ci ciemn±, reszcie proponowano po prostu chlebek ¶wiêtojañski. Po poczêstunku na wszystkich wykonano testy. Co siê okaza³o? Najlepsz± pamiêci± mog³y poszczyciæ siê osoby zajadaj±ce siê czekolad± mleczn±. Jednak i zwolennicy ciemniejszej mog± byæ spokojni. Badanie wykaza³o, ¿e zarówno osoby jedz±ce gorzk±, jak i mleczn± odmianê szybciej reagowa³y i lepiej kontrolowa³y impulsy ni¿ te, którym nie podano s³odkiego przysmaku z kakao. A ¿e czekolada jedzona w nadmiarze tuczy. Oczywi¶cie, ale co nie?

      Zdjêcie IHP Czekolada ciemna TOBLERONE 100g Zdjêcie RAW Czekolada organiczna ciemna 60g Zdjêcie Bionebio VIVANI ciemna czekolada 70% z pomarañcz± BIO 100g
      IHP Czekolada ciemna TOBLERONE RAW Czekolada organiczna ciemna Bionebio VIVANI ciemna czekolada BIO
      Sprawd¼ ceny ? Sprawd¼ ceny ? Sprawd¼ ceny ?
      ¼ród³o: Okazje.info

      Olej lniany - zastrzyk t³uszczów buduj±cych mózg

      W celach leczniczych zaleca³ go ju¿ s³awny Hipokrates, choæ doniesienia o jego zdrowotnych w³a¶ciwo¶ciach siêgaj± jeszcze bardziej odleg³ych czasów. To dobre ¼ród³o kwasów omega-3, które, jak ju¿ wiemy, stanowi± swoisty budulec mózgu. Mo¿e byæ z powodzeniem stosowany przez zagorza³ych wrogów posi³ków rybnych (które w ten t³uszcz obfituj±). Jest naturalnym wrogiem depresji i demencji. Co jeszcze? Ju¿ wspomniana przy okazji innych wspomagaczy mózgu, lecytyna, któr± olej lniany równie¿ zawiera, pozwala pamiêtaæ lepiej. Dietetycy polecaj±, ¿eby na zimno dodawaæ go do sa³atek. Ma lekko orzechowy posmak, dlatego jego u¿ycie mo¿e okazaæ siê nie tylko zdrowe, ale te¿ smaczne.