Nakarm swój mózg! Osiem produktów, które w tym pomog±

Ludzki mózg lubi orzechy? Owszem, ale nie tylko je.
Lista proponowanych produktów to te, które obfituj± w kluczowe sk³adniki od¿ywcze, niezbêdne centrum zarz±dzania. Maj± zapewniæ energiê, poprawiaæ pamiêæ, koncentracjê, nastrój.
Podstaw± zdrowej diety jest umiar i ró¿norodno¶æ. Kiedy jednak w rozs±dny sposób skoncentrujesz siê na prawid³owym od¿ywianiu mózgu, twoja dieta nie bêdzie sta³a w sprzeczno¶ci z tymi zasadami.
Zobacz tak¿e:

Mózg zasilany wêglowodanami - wybierz te z³o¿one
Nasz mózg dzia³a na glukozê. Bez niej komórki nerwowe ju¿ po 15 minutach zaczynaj± obumieraæ. Glukoza pozyskiwana jest z wêglowodanów. Nie oznacza to jednak, ¿e najlepiej s³u¿± mu s³odycze czy cukier w kostkach.
Aby zasiliæ organ, wskazane jest spo¿ywanie raczej cukrów z³o¿onych pochodz±cych z pe³noziarnistych produktów, tj. chleb razowy, nieprzetworzone p³atki zbo¿owe czy br±zowy ry¿ i kasze. Cukry proste w postaci s³odyczy, bia³ego pieczywa czy ciastek co prawda bardzo szybko podnios± poziom glukozy, ale tylko na krótki czas, bo organizm wydzieli du¿e ilo¶ci insuliny i gwa³townie obni¿y poziom cukru we krwi. W wyniku tego mózg znów zostanie pozbawiony zasilania. Warto pamiêtaæ, ¿e cukry proste obci±¿aj± trzustkê i mog± prowadziæ do nadwagi. Siêgaj po nie tylko w sytuacjach awaryjnych, kiedy potrzebujesz zasilenia komórek mózgowych w tempie ekspresowym.
Nie jest tajemnic±, ¿e podczas intensywnego wysi³ku umys³owego mózg zu¿ywa wiêcej glukozy. Nie dziw siê, ¿e gdy twój intelekt jest poch³oniêty trudnymi zadaniami, mózg zaczyna siê dopominaæ o dostawê wêglowodanów. Naukowcy zaznaczaj±, ¿e nie wszyscy potrzebujemy ich tyle samo. Jak twierdz±, mózgi osób o wy¿szym poziomie IQ nie tylko s± bardziej wydajnie, ale te¿ zu¿ywaj± mniej glukozy ni¿ te osób mniej inteligentnych. Tak czy inaczej, i jednym i drugim polecamy w³asnorêcznie przygotowane musli. Robi±c je samodzielnie, masz pewno¶æ, ¿e sk³adniki bêd± najwy¿szej jako¶ci (zwyk³e p³atki owsiane, jêczmienne czy ry¿owe kupowane osobno nie zawieraj± dodatku cukru i s± zdecydowanie tañsze). Do smaku i dla zdrowia mo¿esz dodaæ pra¿one orzechy i s³odki akcent w postaci ¶wie¿ych b±d¼ suszonych owoców.
Do³±cz do Zdrowia na Facebooku!
![]() |
![]() |
![]() |
Bio Planet Crunchy Orzechowe | BIO PLANET MUSLI ORZECHOWE | BIO PLANET MUSLI TROPIKALNE |
Porównaj ceny ? | Sprawd¼ ceny ? | Sprawd¼ ceny ? |

Ryby na inteligencjê - wybieraj te niehodowlane
Mózg w znacznej mierze sk³ada siê t³uszczu DHA, który jest czê¶ci± grupy kwasów t³uszczowych omega-3. Dobr± wiadomo¶ci± jest to, ¿e mo¿emy sobie go dostarczyæ wraz z pokarmem. Doskona³ym ¼ród³em kwasów omega-3, w tym DHA, s± ryby morskie: ³oso¶, tuñczyk, makrela czy dorsz. Eksperci zalecaj± ich spo¿ywanie 2-3 razy w tygodniu. Jednak uwa¿aj, t³uste ryby hodowlane czêsto s± skarbnic±... toksyn! Wybieraj raczej dzikie egzemplarze. Tanie ryby z wielkich hodowli dostêpne w marketach to niekoniecznie samo zdrowie. Ryby mo¿esz konsumowaæ jako samodzielny posi³ek, np. pieczone czy gotowane na parze lub jako dodatek do innych dañ: jako pastê kanapkow± lub sk³adnik sa³atek. Smakosze zachwalaj± te¿ ryby w galarecie i po¿ywn± zupê rybn±.
Co zyskujemy? Naukowcy przekonuj±, ¿e wiele. Dzieci matek, które w czasie ci±¿y spo¿ywaj± ponad 340 g ryb tygodniowo (2 niedu¿e porcje), maj± ¶rednio o 6 punktów wy¿sze IQ ni¿ inne dzieci - tak wynika z prac prowadzonych nad fenomenem pokarmu rodem z wód. Szwedzkie badanie wykonane na m³odych mê¿czyznach da³o podobne rezultaty. Panowie, którzy jedli ryby czê¶ciej ni¿ raz w tygodniu uzyskiwali w testach inteligencji wynik lepszy nawet o 11 procent ni¿ ci, którzy ich unikali. O czym jeszcze donosi ¶wiat nauki? Otó¿, osoby, które jedz± ryby co najmniej raz w tygodniu, nawet o 4 lata opó¼niaj± procesy starzenia siê komórek nerwowych. Zysk? Nieszwankuj±ca pamiêæ, godna pozazdroszczenia koncentracja, zdecydowanie mniejsze ryzyko wyst±pienia choroby Alzheimera, udaru mózgu i depresji (prawdopodobnie kwasy omega 3 podnosz± poziom serotoniny i dopaminy, które pozwalaj± zachowaæ dobry nastrój i optymizm).

Borówka amerykañska - w walce z chorobami mózgu
Borówka amerykañska wed³ug badaczy nie ma sobie równych w¶ród innych owoców w kwestii przydatno¶ci dla mózgu. Co prawda tak¿e inne drobne owoce takie jak truskawki, maliny czy je¿yny sprzyjaj± g³ównemu organowi zarz±dzania, jednak dobroczynny efekt ich pa³aszowania jest zdecydowanie mniejszy ni¿ w przypadku dorodnej jagody. S³odka, idealna zarówno bez dodatków, jak i jako sk³adnik deserów, koktajli czy m±cznych potraw. Czy warto siê opieraæ?
Owoce maj± w³a¶ciwo¶ci przeciwutleniaj±ce i przeciwzapalne. Uwa¿ane s± nie tylko za skuteczn± broñ w walce z chorobami mózgu, ale tak¿e z nowotworami i chorobami serca. Borówka spo¿ywana w du¿ych ilo¶ciach znacznie spowalnia³a procesy starzenia komórek nerwowych, pozwala zachowaæ sprawno¶æ umys³ow± do pó¼nych lat staro¶ci. Myszy, których naukowcy wystawili na dzia³anie diety borówkowej, nawet w zaawansowanym wieku by³y tak sprawne intelektualnie jak m³odsi przedstawiciele gatunku. Co prawda ilo¶ci owoców, które spo¿ywa³y zwierzêta znacznie przekracza³y ich normalne zastosowanie w diecie wiêkszo¶ci z nas (myszy by³y karmione nimi na okr±g³o), ale naukowcy twierdz±, ¿e nawet mniejsze proporcje mog± dzia³aæ naprawczo. Nad czym siê tu zastanawiaæ? Czas na ucztê borówkow±!

Awokado - ³agodzi stres
Awokado, trochê jeszcze egzotyczny przybysz z Ameryki ¦rodkowej i Po³udniowej, staje siê coraz bardziej dostêpne tak¿e w naszym kraju. Dziêki temu mo¿emy i¶æ tropem Azteków i cieszyæ siê korzy¶ciami wynikaj±cymi z jego konsumpcji. A tych jest sporo. Awokado w 30 proc. sk³ada siê z ³atwo przyswajalnych t³uszczów, w tym z ju¿ wspomnianych dobroczynnych dla mózgu kwasów t³uszczowych omega-3. Z powodzeniem (i z korzy¶ci± dla zdrowia) mo¿esz go u¿ywaæ jako zamiennik mas³a czy margaryny. Oleista konsystencja sprawia, ¿e dojrza³y owoc daje siê ³atwo rozsmarowaæ na chlebie, mo¿na tak¿e sporz±dziæ z niego wymy¶ln± pastê, wzbogacaj±c smak np. takimi przyprawami jak czosnek czy papryka lub odrobin± soku z cytryny. Zreszt± w podobny sposób Meksykanie, dodaj±c odrobinê oliwy czy papryczkê chili, przygotowuj± swoje s³awne guacamole. Wiele osób omija awokado w sklepach ze wzglêdu na niewiedzê, co z nim dalej pocz±æ. Tymczasem jego przygotowanie jest banalnie wrêcz proste, wystarczy je wkroiæ do sa³atki. Wra¿enie go¶ci czy domowników gwarantowane! Zyski zdrowotne wliczone w cenê.
Awokado to doskona³e ¼ród³o magnezu, ¿elaza, potasu, witamin C, E, K oraz ³agodz±cych stresy witamin z grupy B. Dodatkowo zawiera wiêcej pe³nowarto¶ciowego i ³atwo przyswajalnego bia³ka ni¿ krowie mleko. Jedz±c je, dostarczamy sobie tyrozyny, czyli jednego z aminokwasów, który kontroluje pracê mózgu, sprzyjaj±c pamiêci, a tak¿e szybko¶ci i jasno¶ci my¶lenia. Tyrozyna jest odpowiedzialna za syntezê dopaminy i noradrenaliny, dlatego dba o spokój umys³u i poczucie równowagi. A to tylko korzy¶ci, które czerpie sam mózg z jego spo¿ywania. Awokado jest dobroczynne tak¿e dla uk³adu pokarmowego? oraz twojego ¿ycia seksualnego, gdy¿ jest znanym od lat afrodyzjakiem. ¯yczymy smacznego posi³ku i mi³ej jego kontynuacji!

Dynia - równowaga emocjonalna
Wielu kojarzy j± przede wszystkim z lampionami z okazji amerykañskiego ¶wiêta Halloween. Wci±¿ rzadko go¶ci na naszych sto³ach. A szkoda, bo to prawdziwa bomba witaminowo-mineralna. Jeste¶ na diecie? Dynia to strza³ w dziesi±tkê: syci, mimo ¿e ma niewiele kalorii - a dok³adnie 32 kcal w 100g. Oznacza to, ¿e 200g porcja to tyle co jab³ko lub pó³ jogurtu owocowego. Dlaczego jest dobra dla mózgu? Ma w sobie zarówno sprzyjaj±ce równowadze emocjonalnej witaminy z grupy B i magnez, jak i lecytynê. Dynia poprawia pamiêæ, koncentracjê i jest... pozbawiona smaku?
To prawda, ¿e niektórym wydaje siê md³a, ale w towarzystwie zió³ i przypraw staje siê bardziej wyrazista. Mo¿na j± je¶æ na s³odko np. z p³atkami owsianymi i mlekiem lub jako danie wytrawne w postaci zupy, jako dodatek do sosów miêsnych, duszon± w towarzystwie innych warzyw lub przetart± jako zamiennik puree ziemniaczanego. Warto wiedzieæ, ¿e im ciemniejszy mi±¿sz, tym wiêcej drogocennych witamin. Nie zapominaj tak¿e o pestkach dyni, które pomagaj± usun±æ toksyny z organizmu, a dziêki du¿ej zawarto¶ci magnezu, koj± zszargane nerwy. Pra¿one s± genialnym dodatkiem do sa³atek czy pieczywa, mo¿na je te¿ zajadaæ jako samodzieln± przek±skê.

Orzechy w³oskie: wieczna m³odo¶æ mózgu
Przyjrzyj siê uwa¿nie orzechowi w³oskiemu. Jego struktura do z³udzenia przypomina g³ówny organ zarz±dzaj±cy. Potraktuj to jako podpowied¼ ze strony natury. Orzechy w³oskie dobroczynnie wp³ywaj± na sprawno¶æ umys³ow±, koncentracjê i pamiêæ. Dostarczanie ich sobie regularnie spowalnia procesy starzenia komórek nerwowych, i jak dowiedziono, chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi, w tym przed wci±¿ nieuleczaln± chorob± Alzheimera. Czemu zawdziêczamy ich zdrowotne zalety?
Orzechy w³oskie zawieraj± zdecydowanie wiêcej przeciwutleniaczy ni¿ jakiekolwiek inne orzechy - informuj± amerykañscy naukowcy. Migda³y, orzeszki ziemne, nerkowce, mimo niezaprzeczalnych walorów smakowych, musz± ust±piæ miejsca w szeregu. Ich 'w³oscy' krewniacy maj± ¶rednio 2 razy wiêcej antyoksydantów, a te sprzyjaj± m³odo¶ci cia³a, umys³u i ogólnemu zdrowiu.
Ponadto pofa³dowane smako³yki w ponad 60 proc. sk³adaj± siê z t³uszczów, w tym z cennych nienasyconych, które 'karmi±' mózg. Dziêki temu s± syc±c± i zarazem zdrow± przek±sk±. Pokarm idealny? Owszem, powinni¶my jednak pamiêtaæ, ¿eby nie przesadziæ z ich ilo¶ci±, bo s± do¶æ kaloryczne. 100 g orzechów w³oskich, czyli trochê ponad 3 gar¶ci, to niemal¿e 650 kcal (mniej wiêcej tyle co przeciêtny obiad). Jedna garstka tych orzechów z pewno¶ci± nie spowoduje wzrostu wagi cia³a. Licz±cym kalorie zdradzamy, ¿e to nieca³e 200 kcal, czyli tyle co 2 paski czekolady. Gar¶æ gar¶ci nierówna? Eksperci twierdz±, ¿e optymalna ilo¶æ to 7 sztuk ka¿dego dnia. Potrzebujesz wiêcej argumentów 'za'? Magnez zawarty w orzechach w³oskich uspokaja, pozwala zachowaæ dobry humor, chroni przed depresj±. ¯elazo przeciwdzia³a anemii. Orzechy s± równie¿ polecane osobom maj±cym problemy ze snem, gdy¿ znajduje siê w nich melatonina, która reguluje cykl dobowy.

Soczewica, groch, soja i ca³a str±czkowa reszta
Warzywa str±czkowe s± nudne, powoduj± wzdêcia, jedz± je co najwy¿ej wegetarianie? Nie wydawaj na nie wyroku! Soczewica, soja, groch, cieciorka - masz spory wybór. Magnez i witaminy z gruby B w nich zawarte to naturalnie polepszacze nastroju, wspomog± uk³ad nerwowy, dziêki czemu bêdziesz bardziej odporny na stresy. Warzywa str±czkowe s± tak¿e znakomitym ¼ród³em lecytyny, która wspomaga pamiêæ i przeciwdzia³a ospa³o¶ci. Odpowiednio przygotowane nie spowoduj± dyskomfortu przy trawieniu: czas moczenia ich w wodzie przed przygotowaniem zazwyczaj powinien wynosiæ od 8 do 12 godzin (po tym czasie zaczynaj± przebiegaæ procesy fermentacyjne). W tej w³a¶nie wodzie (z wyj±tkiem soi) powinni¶my je gotowaæ.
![]() |
![]() |
![]() |
GROCH POLOWKI MELVIT | PRIMAECO PASZTET WARZYWNY Z SOCZEwIC¡ | SANTE Soja |
Sprawd¼ ceny ? | Sprawd¼ ceny ? | Sprawd¼ ceny ? |

Rozgrzeszeni z czekolady? O tak!
Siêgamy po ni± w chwilach smutku, celebrujemy ni± momenty rado¶ci. Chocia¿ istniej± osoby, które za ni± nie przepadaj±, to du¿a czê¶æ z nas nie wyobra¿a sobie wykre¶lenia jej z menu. I bardzo dobrze, bo czekolada, jedzona w umiarkowanych ilo¶ciach, o¿ywia intelekt. Naukowcy z Uniwersytetu Northumbria w Newcastle dowiedli, ¿e poprzez jej spo¿ywanie (b±d¼ picie) poprawiamy umiejêtno¶ci matematyczne, pope³niamy mniej b³êdów w zadaniach i przeciwdzia³amy wyczerpaniu umys³owemu. Powy¿sze rezultaty badacze zaobserwowali u osób racz±cych siê gorzk± czekolad±, która powszechnie uwa¿ana jest za tê zdrowsz±.
W obronie s³odszej, mlecznej staj± eksperci z Wheeling Jesuit University w Zachodniej Wirginii. W celu zbadania wp³ywu ró¿nych czekolad na mózg, naukowcy podzielili badanych na 3 grupy. Czê¶ci uczestników eksperymentu podano mleczn± czekoladê, czê¶ci ciemn±, reszcie proponowano po prostu chlebek ¶wiêtojañski. Po poczêstunku na wszystkich wykonano testy. Co siê okaza³o? Najlepsz± pamiêci± mog³y poszczyciæ siê osoby zajadaj±ce siê czekolad± mleczn±. Jednak i zwolennicy ciemniejszej mog± byæ spokojni. Badanie wykaza³o, ¿e zarówno osoby jedz±ce gorzk±, jak i mleczn± odmianê szybciej reagowa³y i lepiej kontrolowa³y impulsy ni¿ te, którym nie podano s³odkiego przysmaku z kakao. A ¿e czekolada jedzona w nadmiarze tuczy. Oczywi¶cie, ale co nie?
![]() |
![]() |
![]() |
IHP Czekolada ciemna TOBLERONE | RAW Czekolada organiczna ciemna | Bionebio VIVANI ciemna czekolada BIO |
Sprawd¼ ceny ? | Sprawd¼ ceny ? | Sprawd¼ ceny ? |

Olej lniany - zastrzyk t³uszczów buduj±cych mózg
W celach leczniczych zaleca³ go ju¿ s³awny Hipokrates, choæ doniesienia o jego zdrowotnych w³a¶ciwo¶ciach siêgaj± jeszcze bardziej odleg³ych czasów. To dobre ¼ród³o kwasów omega-3, które, jak ju¿ wiemy, stanowi± swoisty budulec mózgu. Mo¿e byæ z powodzeniem stosowany przez zagorza³ych wrogów posi³ków rybnych (które w ten t³uszcz obfituj±). Jest naturalnym wrogiem depresji i demencji. Co jeszcze? Ju¿ wspomniana przy okazji innych wspomagaczy mózgu, lecytyna, któr± olej lniany równie¿ zawiera, pozwala pamiêtaæ lepiej. Dietetycy polecaj±, ¿eby na zimno dodawaæ go do sa³atek. Ma lekko orzechowy posmak, dlatego jego u¿ycie mo¿e okazaæ siê nie tylko zdrowe, ale te¿ smaczne.