Zabójcy tłuszczu - produkty, które pomogą spalić tkankę tłuszczową

Nie proponujemy suplementów ani zieleniny bez smaku. Wśród pogromców tłuszczu znajdziesz też produkty pochodzenia zwierzęcego, przekąski i dodatki. Coś, czym można się najeść i jeszcze schudnąć!
Jaja, mięso, czyli nadwaga murowana? Wręcz przeciwnie Jaja, mięso, czyli nadwaga murowana? Wręcz przeciwnie Alpha, https://www.flickr.com/photos/avlxyz/, CC BY-SA 2.0

Pogromcy tłuszczu to nie głodówki

Produkty sycące, smaczne, pożywne i odchudzające? Dokładnie! Są na to konkretne dowody.

Głodówka to najczęściej kiepski pomysł na odchudzanie, bo organizm głodzony za wszelką cenę robi zapasy na potencjalnie jeszcze gorsze czasy. Sytuacja staje się patowa (więcej na ten temat w wywiadzie z dietetykiem).

Chudnij sprytnie, uspokajając mózg, że jego potrzeby kaloryczne zostaną zaspokojone. Wykorzystaj te sprawdzone produkty. Dowiedz się, co i dlaczego działa.

Boisz się, że nawet po schudnięciu nie będziesz mieć brzucha marzeń? Dowiedz się, co na to nasz ekspert:

Jak spalić tłuszcz z brzucha? Unikaj powszechnego błędu osób na diecie Jak spalić tłuszcz z brzucha? Unikaj powszechnego błędu osób na diecie Galina Zhigalova/Shutterstock

Ser kozi, feta, twaróg - kwasy CLA i wapń

Lubisz nabiał? Świetnie, sięgnij po białe sery. Okazuje się, że swoje zalety mają nie tylko te odchudzone o graniczącej z zerem zawartości tłuszczu.

Świeży kozi serek lub ser feta i tłustsze produkty mleczne dostarczą ci sporych (jak na naturalne produkty spożywcze) dawek sprzężonego kwasu linolowego (CLA). Jest to wielonienasycony kwas tłuszczowy, który bierze udział w procesach gospodarki tłuszczowej. Przypisuje się mu właściwości odchudzające.

CLA powoduje redukcję tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym budowaniu tkanki mięśniowej - i to właściwie bez konieczności korygowania sposobu odżywiania. Badania przeprowadzone na ludziach są niejednoznaczne, jednak wskazują, że CLA może mieć wpływ na poprawę trawienia cukrów, w tym zapobieganie insulinooporności. Przypuszcza się, że obecnie zmniejszenie spożycia CLA ma związek z ograniczeniem spożycia pełnotłustego nabiału.

Dodatkowo sery to doskonałe źródło potrzebnego kościom wapnia, dbającej o młodość skóry i wzrok witaminy A oraz przeciwanemicznej witaminy B12. Wszystkie powyższe w pewnym stopniu biorą udział w poprawnym przyswajaniu składników odżywczych.

Niewątpliwie sam wapń także odgrywa istotną rolę w redukcji wagi. Potwierdziły to liczne badania prowadzone na początku XXI wieku (choćby Harvard Medical School czy University of Tennessee, ale też w Klinice Nefrologii, Endokrynologii i Chorób Przemiany Materii Śląskiej Akademii Medycznej w Katowicach). Wynika z nich, że osoby, które dostarczają sobie 1200 -1300 mg wapnia dziennie, chudną dwukrotnie więcej niż osoby, które nie dbają o ilość wapnia w diecie, a regularne zaspokajanie zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek zapobiega nadwadze i nadmiernemu apetytowi.

Trzeba przyznać, że sery pełnotłuste, kremowe, śmietankowe, zawierają więcej wapnia i witaminy A niż nabiał niskotłuszczowy. Z drugiej strony, dietetycy zalecają, żeby nie przesadzać z ich ilością i w części przypadków zastępować chudszymi odpowiednikami, ponieważ są dosyć kaloryczne.

W 100 g sera feta znajduje się 260 kcal. 10 kosteczek o wadze 5 g dostarczy nam więc około 130 kcal.

Wartość energetyczna w 100 g zależy od konsystencji (a więc i zawartości tłuszczu) sera. Ser twardy zawiera nawet 390 kcal w 100 g, miękki - mniej. Łyżka puszystego sera koziego (15 g) zawiera około 25 kcal.

W 100 g półtłustego twarogu (to pół kostki) znajduje się około 130 kcal.

Dla tych, co nie lubią czytać, wersja wideo:

Strawienie białek jajka to spory wysiłek dla organizmu Strawienie białek jajka to spory wysiłek dla organizmu Joy, https://www.flickr.com/photos/joyosity/, (CC BY 2.0)

Jajka - pełnowartościowe białko i kobalamina

Śniadanie, w którego skład wchodzą 2 jajka, zmniejsza apetyt na tyle, że w ciągu reszty dnia zjadamy o około 330 kcal mniej. Jajka nie tylko zapewnią sytość. Za ich sprawą spalamy więcej tkanki tłuszczowej niż gdybyśmy skusili się na np. rogala o takiej samej wartości kalorycznej.

Jest to możliwe głównie dzięki dużej ilości pełnowartościowego białka o dobrej przyswajalności. Białko jajek jest cennym budulcem mięśni i to właśnie je odżywia.

Organizm dosyć wolno i mozolnie trawi białko, a do wytężonej pracy zużywa dodatkowe kalorie - szczególnie energię nagromadzoną w niechcianych fałdkach. Do strawienia aminokwasów pochodzących tylko z jednego jajka zużywamy 35 kcal. Jedząc dwa jajka, zużywamy aż 70 kcal na samo ich przyswojenie.

W jajku, tym razem głównie w jego żółtku, siedzi też sporo witaminy B12, inaczej zwanej kobalaminą. Witamina także ma swój udział w rozprawianiu się z tłuszczem. Co więcej, wspomaga procesy krwiotwórczości i przeciwdziała anemii.

Jajko o wadze 50 g zawiera 78 kcal.

Więcej o jajkach

Grapefruit ma więcej witaminy C niż cytryna Grapefruit ma więcej witaminy C niż cytryna Daniel Panev, https://www.flickr.com/photos/danielpanev/, (CC BY-SA 2.0)

Grapefruit - moc witaminy C

Citrus paradis - tak brzmi jego łacińska nazwa i znaczy nic innego jak 'rajska cytryna'. Raj w tym przypadku oznacza zaś Barbados i Jawę, bo stamtąd najprawdopodobniej pochodzi grapefruit. Owoc zdobył takie uznanie w gronie niektórych chrześcijan, że przypuszczano, że to nim, a nie pospolitym jabłkiem, Ewa skusiła niegdyś Adama.

Grapefruit stoi na owocowym podium, jeśli chodzi o zawartość witaminy C - lokuje się na trzecim miejscu zaraz za kiwi i dziką różą. Tak, tak, oznacza to, że wbrew obiegowej opinii, jest bardziej zasobny w witaminę C niż sławna z jej zawartości cytryna.

Witamina C ma spory udział w spalaniu tłuszczu. Spożycie witaminy w granicach 400-500 mg dziennie zapewnia optymalne efekty.

Grapefruit poza witaminą C zawiera także witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), sole mineralne, likopen oraz wymiatający zbędne produkty przemiany materii błonnik.

Owoc ma silne działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne, rozprawia się z sabotażystami naszego zdrowia i urody - wolnymi rodnikami. Przy tym jest niskokaloryczny.

Grapefruit o wadze 320 g ma około 95 kcal.

Czy generalnie warto jeść cytrusy, by uzupełnić witaminę C? Film rozstrzyga sprawę:

Wołowina obfituje w karnitynę Wołowina obfituje w karnitynę margouillat photo/Shutterstock

Wołowina - białko, CLA, B12, karnityna, tauryna

Wołowina to doskonałe źródło pełnowartościowego białka i witaminy B12 oraz, podobnie jak sery, sprzężonego kwasu linolowego. Co ciekawe, podczas gotowania zawartość kwasów CLA jeszcze się zwiększa.

Jedząc wołowinę, dostarczamy sobie także karnityny i tauryny. Termin 'karnityna' pochodzi od łacińskiego słowa 'carnis', czyli mięso. Po raz pierwszy została wyizolowana z mięśni na początku XX wieku. Pewną część potrzebnej nam karnityny organizm wytworzy sam, resztę powinniśmy dostarczyć sobie wraz z pożywieniem. Karnityna pozwala nam pozyskać energię z tłuszczów, przyczynia się do obniżenia poziomu szkodliwego cholesterolu. Wołowina zawiera największe, naturalnie występujące, ilości karnityny. Ma jej 95 mg w 100g.

Tauryna zaś to aminokwas, który bierze udział m. in. w transportowaniu kreatyny do mięśni. Dzięki temu mogą one pracować efektywniej i szybciej się regenerują.

W 100g wołowiny bez tłuszczu (mała porcja) znajduje się 115 kcal.


Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Ponieważ mięso to znakomite źródło cysteiny, bardzo potrzebnego białka, a zarazem baza do powstania szkodliwej homocysteiny, sprzyjającej problemom kardiologicznym, pojawiły się głosy, że tego białka trzeba unikać. To groźne uproszczenie. Wysoki poziom homocysteiny to głównie skutek niedoborów witaminy B.

Więcej na ten temat:

Najwięksi truciciele w diecie - fakty i mity

Zobacz:

A gdyby tak odchudzać się z pomocą tasiemców? Niestety, ludzie to robią (wybaczcie popsucie apetytu):

Orzeszki pinii - kwasy ALA, Orzeszki pinii - kwasy ALA, www.shutterstock.com

Orzeszki pinii - kwasy ALA

Miękkie, maślane, o delikatnym, lekko sosnowym zapachu. Orzeszki piniowe to nasionka znajdujące się w szyszkach iglastego drzewka, które porasta tereny śródziemnomorskie. W kuchniach południowych wykorzystuje się je jako dodatek do sałatek czy makaronów (często wcześniej prażąc), są także składnikiem popularnego włoskiego sosu pesto - wraz z parmezanem, ziołami i oliwą.

Orzeszki te w przeważającej mierze to tłuszcz - w 100 g jest go aż 68 g. Nie stanowi to jednak powodu do tego, aby rezygnować z ich jedzenia, nawet na diecie. Znaczna część tłuszczów zawartych w orzechach to tłumiący apetyt kwas linolenowy (ALA). Kwasy tłuszczowe zawarte w orzechach pinii podnoszą poziom hormonu sytości - twierdzą koreańscy badacze. Zjedzenie kilku czy kilkunastu może pomóc uśmierzyć apetyt.

Orzeszki pinii to nie sam tłuszcz, zawierają też całkiem sporo rozpędzającego przemianę materii białka - ok. 16 g w 100 g, przy stosunkowo niewielkim udziale węglowodanów.

W 100 g orzeszków piniowych znajduje się 670 kcal. Jedna garść przysmaku dostarczy nam około 130-150 kcal.

Wszystko o orzechach

Zielona herbata vs. kawa - kofeina, teina, woda, Zielona herbata vs. kawa - kofeina, teina, woda, www.shutterstock.com

Zielona herbata vs. kawa - kofeina, teina, woda

Pięć filiżanek (150g) zielonej herbaty dziennie powoduje przyspieszenie metabolizmu - przekonuje Lyssie Lakatos, autorka książki "Fire up your metabolism". Uwaga: dwa kubki kawy dadzą podobny efekt. Zarazem: od lat słyszymy, że kofeina zawarta w kawie stosowana w nadmiarze może prowadzić do nadmiernego pobudzenia, a także wahań poziomu cukru we krwi prowadzących m.in. do podjadania. Sprawa wciąż nie jest rozstrzygnięta, bo regularnie pojawiają się głosy "za" i "przeciw" piciu kawy.

Czytaj: dla równowagi - badania zachęcające do picia kawy i o zagrożeniach związanych ze spożyciem kofeiny

Picie zielonej herbaty (póki co) nie budzi większych kontrowersji.  W dodatku napój ten obniża poziom złego cholesterolu, reguluje poziom cukru we krwi oraz dba o młodość ciała i umysłu.

Kolor herbaty ma znaczenie

A gdyby tak jeść i pozbywać się cholesterolu? To też możliwe! Poznaj liderów:

Więcej o: