Raport NFZ. Jemy o 12 kg przetworzonego cukru więcej niż 10 lat temu. Co dwie godziny dochodzi do amputacji stopy cukrzycowej

Trzech na pięciu Polaków ma nadwagę, a co czwarty jest otyły. Rocznie zjadamy średnio o 11,8 kg cukru przetworzonego więcej niż jeszcze dziesięć lat temu. W 2017 roku przeciętny Polak spożył aż 44,5 kg cukru w różnej postaci. Nadwaga i otyłość wywołują groźne choroby, w tym min. cukrzycę typu 2. Tak alarmujące dane pochodzą z raportu Narodowego Fundusz Zdrowia, ogłoszonego 21 lutego br.

Raport Narodowego Funduszu Zdrowia o spożyciu cukru w Polsce

Raport NFZ obejmuje lata 2008-2017. Z analiz NFZ wynika, że mimo spadku spożycia cukru nieprzetworzonego (minus 5,7 kg), zjadamy teraz co roku niemal o 12 kg przetworzonego cukru więcej. A to za sprawą żywności, do której masowo dodaje się cukier. Są wśród niej tak lubiane przez nas przekąski, napoje oraz gotowe potrawy.

Wśród szczególnie niepokojących zjawisk znajduje się dynamicznie rosnące spożycie napojów energetycznych, izotonicznych oraz słodzonych napojów gazowanych, odpowiedzialnych za zwiększone dostarczanie węglowodanów. Już około 30 proc. dzieci w wieku 8 lat i niemal 67 proc. nastolatków pije słodzone napoje gazowane lub energetyczne co najmniej raz w tygodniu.

Trzech na pięciu Polaków ma nadwagę, a co czwarty jest otyły

Konsekwencją zwiększonego spożycia cukru jest nadwaga. Badania pokazały, że w 2016 roku w naszym kraju 68 proc. mężczyzn i 53 proc. kobiet miało nadwagę, a co czwarty Polak był otyły. W przypadku dzieci i osób poniżej 20-tego roku życia nadwagę miało 25 proc. dziewcząt i 44 proc. chłopców, a 5 proc. dziewcząt i 13 proc. chłopców było otyłych.

Badania jednoznacznie wskazują, że otyłość jest jedną z istotniejszych przyczyn zapadania na wiele chorób, w tym na cukrzycę typu 2. W latach 2012-2017 nieprzerwanie wzrasta liczba osób chorych na cukrzycę.  W 2017 roku doszło do niemal 4 tysięcy hospitalizacji związanych z amputacją stopy cukrzycowej. Oznacza to, że w Polsce średnio co dwie godziny dokonuje się amputacji stopy, związanej z powikłaniami cukrzycy.

W 2025 roku świadczenia zdrowotne, związane z chorobami wynikającymi z otyłości i nadużywania cukru, mogą wzrosnąć aż o 1 miliard złotych

Analitycy ostrzegają, że w 2025 roku, w porównaniu do 2017 roku, liczba pacjentów zapadających na choroby, które są konsekwencją otyłości, znacznie wzrośnie:

A to przekłada się na szacunkowy wzrost kosztów świadczeń zdrowotnych w 2025 roku, w stosunku do 2017, nawet do ponad 1 mld zł rocznie.

Prognostycy zakładają, że liczba świadczeń zdrowotnych, których trzeba będzie udzielić w 2025 roku, w stosunku do 2017 roku, wzrośnie o 35 proc. w przypadku dorosłych osób chorych na cukrzycę typu 2 i na nadciśnienie, o 53 proc. w przypadku chorych na bezdech senny, o 23 proc. w przypadku zwyrodnienia kolan oraz o 14 proc. w przypadku osób z chorobami pęcherzyka i dróg żółciowych.

Zobacz wideo
Osoba pijąca duże ilości napojów słodzonych cukrem żyje średnio 15 lat krócej niż przeciętnie osoba w podobnym wieku.

Takie wnioski płyną z badań, o których wspomina w swoim raporcie NFZ (źródło: szacunki NFZ na podstawie Singh et al. 2015). Oznacza to niemal 1400 zgonów rocznie wywołanych konsekwencjami nadmiernego picia napojów słodzonych cukrem.

Akcja promocyjna Ministerstwa Zdrowia

"Planuję długie życie" - pod takim hasłem Ministerstwo Zdrowia rozpoczyna właśnie kampanię edukacyjną, która ma na celu propagowanie profilaktyki antynowotworowej i zdrowego trybu życia. Akcja ma również skłonić Polaków do zgłaszania się na badania prewencyjne, szczególnie te wykrywające raka szyjki macicy, raka piersi, jelita grubego, płuc i czerniaka.

Na potrzeby kampanii przygotowano m.in. spoty telewizyjne. Ponadto promowana będzie profilaktyka zdrowotna w miejscu pracy pod nazwą "PracoDawca Zdrowia", przypominająca o konieczności zgłaszania się na badania w celu wczesnego wykrycia chorób cywilizacyjnych. Kampania realizowana jest w ramach Narodowego Programu Zwalczania Chorób Nowotworowych.

Więcej o:
Komentarze (25)
Raport NFZ. Jemy o 12 kg przetworzonego cukru więcej niż 10 lat temu. Co dwie godziny dochodzi do amputacji stopy cukrzycowej
Zaloguj się
  • d.kos

    Oceniono 24 razy 22

    Problem można w baaardzo prostu sposób rozwiązać systemowo. Zakaz stosowania syropu glukozowo-fruktozowego czy wprowadzenie limitu cukru w produktach, bo czasami ich ilość woła o pomstę do nieba. Przykład nutelli która jest cukrem z czekoladą. To praktycznie z dnia na dzień zmniejszy ilość chorych.

  • atzgdn02

    Oceniono 17 razy 15

    Nie cukier ale syrop glukozowo-fruktozowy jest prawdziwą przyczyną. Przeczytajcie na opakowaniach ciastek, herbatników, słodyczy, syropów, napojów itd. o składnikach . Wszędzie ten syrop a nie cukier, bo ten pierwszy jest dużo tańszy. Drugi składnik sprzyjający otyłości i cukrzycy to utwardzony olej palmowy. On też jest wszędzie zamiast jajek, masła, mleka. Wszystkie wyroby cukiernicze, ciasta, drożdżówki, LODY, czekolady,tzw.mixy z masłem itd. To jest plaga, bo powinno być zabronione jego używanie jak substancji szczególnie szkodliwej . Niestety jest stosowany nagminnie bo jest kilka razy tańszy od oleju rzepakowego nie mówiąc już o maśle. Pozdrawiam atz.

  • adampan12

    Oceniono 11 razy 9

    Dawajcie więcej syropu glukozowo-fruktozowego do żarcia to na pewno się polepszy.

  • socrealia

    Oceniono 20 razy 8

    Z jednej strony Gazeta ostrzega przed skutkami otyłości, a z drugiej jakoś nie ma problemu, by promować tzw modelki Plus Size i twierdzić, że duże jest piękne. Himalaje hipokryzji.

  • tk101010

    Oceniono 8 razy 8

    Pracuję w firmie, która zajmuje się edukacją i analizami w tej dziedzinie... Najpierw teksty "Jakby tak człowiek miał na wszystko uważać to nic by nie jadł"... Potem jak ktoś ląduje w szpitalu to cała rodzina się schodzi i robi takie smutne minki...

  • szarsz

    Oceniono 8 razy 6

    A jak chciano wywalić cukier ze szkół, to była ciężka zadyma...

  • uo.rety

    Oceniono 3 razy 3

    Przecież dzisiaj nawet wędliny są dosładzane, żeby były bardziej atrakcyjne dla konsumenta...

  • rumpa

    Oceniono 2 razy 2

    3/4 produktów w markecie to gó... w pięknym - lub mniej - opakowaniu.

    Tylko po cholerę żyć dłużej? Nie lepiej krócej ale milej? Starość jest koszmarna, z nielicznymi wyjątkami :) jak pani gimnastyczka lat 91 czy pan maratończyk w podobnym wieku. Reszta zaczyna się rozkładać żywcem już od 70tki, po 80tce połowa ma alzheimera. Przynajmniej nie pamiętasz, jak się męczyłeś aby się męczyć dłużej - by Urban :)
    Wiem, co mówię, mam długowieczną rodzinę i bardzo mnie to zniechęciło do życzeń typu 100 lat. Chyba tylko wrogowi...
    Babci oczywiście śpiewałam na 96 urodzinach 200 lat ale wewnętrznie czułam się jak świnia.

  • byann

    Oceniono 23 razy 1

    Na opakowaniach wyrobów z cukrem powinny być odstraszające obrazki jak na papierosach.
    Na przykład z Moniką Gwit albo Dorotą Wellman.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX