antocyjany

Więcej o:

antocyjany

  • Antocyjany i ich wpływ na zdrowie. W czym znajdują się antocyjany?

    Antocyjany - czym są? Antocyjany zwane też antocyjaninami, to organiczne związki chemiczne z klasy flawonoidów zaliczanych do glikozydów. W świecie roślin związki te są bardzo powszechne i pełnią rolę barwnika, który w zależności od pH soku komórkowego może przybierać różne barwy. W kwaśnym

  • Jagody - dlaczego warto je jeść i jaki mają wpływ na zdrowie?

    Jagody zawierają sporo potasu, który wspomaga serce i pomaga wyrównać ciśnienie krwi. Ale to nie koniec. Jagody za sprawą antocyjanów chronią oczy przed AMD, czyli zwyrodnieniem plamki żółtej. Prawdopodobieństwo wystąpienia choroby rośnie wraz z wiekiem i może doprowadzić do całkowitej utraty

  • Wino i jagody zapobiegają problemom z erekcją

    Anglia opublikowali wyniki badań pokazujących, że kłopotom z erekcją zapobiega też jedzenie owoców zawierających duże ilości antocyjanów, flawonów i flawonoidów. To barwniki pochodzenia roślinnego, których wiele znajduje się m.in. w czarnych jagodach i porzeczkach, truskawkach, malinach, jeżynach, aronii

  • Czarna malwa: roślina ozdobna o właściwościach leczniczych

    tej rośliny znajdują się między innymi: antocyjany flawonoidy alkohole fitoestrogeny cukry garbniki pektyny żywice substancje śluzowe związki mineralne Czarna malwa na kaszel, katar i nieżyt żołądka Związki śluzowe zawarte w czarnej malwie działają wykrztuśnie i osłaniają błony śluzowe gardła i jamy ustnej, a

  • Borówka amerykańska - korzyści zdrowotne jagód

    przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego oraz atakami owadów i grzybów.  Największe znaczenie jako przeciwutleniacze zdają się mieć antocyjany. Antocyjany, zwane też antocyjaninami, są to organiczne związki chemiczne z klasy flawonoidów. W świecie roślin związki te są bardzo powszechne i pełnią rolę

  • Żurawina w codziennej diecie może poprawić pamięć i pracę mózgu

    szczególnie obficie występującymi w warzywach i owocach, ale znajdziemy je także w czerwonym winie, kawie, herbacie. Należą do nich m.in. antocyjany (antocyjaniny ), które nadają czerwony, fioletowy i niebieski kolor owocom i warzywom Przeprowadzone w przeszłości badania epidemiologiczne pokazały, że wyższe

  • ARONIA - niedoceniany skarb natury

    Ta bliska kuzynka jarzębiny kryje w sobie witaminę C, witaminy z grupy B, beta karoten, witaminę E, błonnik, miedź, mangan czy jod, a także bogactwo nadających jej ciemną barwę antocyjanów. W Polsce produkuje się ogromne ilości tego wszechmocnego owocu. Jednak co smutne, większość tego dobra trafia

  • Hibiskus - piękna roślina o właściwościach leczniczych

    , zastosować do przygotowania soków, syropów, a nawet wina. Liście hibiskusa można wykorzystać do sałatek lub przyprawienia mięsnych potraw. Właściwości lecznicze hibiskusa Suszony kwiat hibiskusa zawiera ogromną ilość błonnika, antocyjanu i witaminy C. Dlatego hibiskus pozytywnie wpływa na naszą odporność