wartości odżywcze
-
Co jeść, by wzmocnić kości i stawy? Ten niepozorny deser jest ogromnym źródłem kolagenu
Galaretka to niezwykle prosty i jeden najbardziej lubianych przysmaków. Wielu z nas ma do niego szczególny sentyment głównie za sprawą dzieciństwa. W końcu wiele mam i babć często przygotowywało ją go na deser. Jednak nie wszyscy wiedzą, że oprócz...
-
Surowe czy gotowane? W jakiej postaci jeść popularne warzywa, aby w pełni wykorzystać ich wartości odżywcze
Zwykle namawia się nas do jedzenia jak najwięcej nieprzetworzonych warzyw. I słusznie, ponieważ w ten sposób korzystamy ze zgromadzonych w nich składników odżywczych, którym wysoka temperatura nie zawsze służy. Przykładem jest witamina C, która...
-
Miso, właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść produkty sfermentowane?
Miso jest tradycyjną japońską potrawą, stanowiącą podstawę tej jednej z najzdrowszych diet świata. Powstaje w wyniku fermentacji soi z solą i koji, rodzajem grzyba (Aspergillus oryzae), a także z dodatkami, w tym z ryżem, jęczmieniem i innymi...
-
Morwa czarna: jakie ma właściwości, na co pomaga?
Morwa czarna jest drzewem lubiącym cieplejszy i łagodny klimat, taki jaki panuje na południu Europy. Rodzi wtedy słodkie, pełne soku i jadalne owoce, które są bogate w wartości odżywcze. Nauka przygląda się także jej walorom leczniczym.
-
Ziemniaki - wcale nie takie straszne, jak je malują. Są zdrowe i smaczne
Ziemniaki są znane i lubiane, ale stronią od nich osoby odchudzające się. Czy ziemniaki zasłużyły na swój dietetyczny czarny PR? Jakie są ich wartości odżywcze i właściwości zdrowotne?