Co jeść, by wzmocnić kości i stawy? Ten niepozorny deser jest ogromnym źródłem kolagenu

Galaretka to niezwykle prosty i jeden najbardziej lubianych przysmaków. Wielu z nas ma do niego szczególny sentyment głównie za sprawą dzieciństwa. W końcu wiele mam i babć często przygotowywało ją go na deser. Jednak nie wszyscy wiedzą, że oprócz świetnego smaku, galaretka ma też wiele pozytywnych właściwości.

Oczywiście na początku warto zaznaczyć, że nie każda galaretka jest naszym sprzymierzeńcem. Te, które przyciągają nasz wzrok na półkach sklepowych, często mają w składzie sztuczne aromaty, konserwanty i mnóstwo cukru. Jak więc mieć pewność, że nasz wybór jest zdrowy? 

Zobacz wideo Resztki z rosołu? Przygotuj galaretkę "zero waste"

Czy galaretka jest zdrowa?

Przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na skład produktu. Jeśli ten zawiera naturalne aromaty i barwniki, a także niską zawartość cukru - śmiało możemy włożyć go do koszyka. Jednak aby mieć gwarancję, że w galaretce nie ma żadnych polepszaczy, najlepiej przygotować ją samodzielnie. Wystarczy nam do tego jedynie żelatyna (lub agar), woda, ulubione owoce i opcjonalnie słodziło. Jeżeli przebywacie na diecie, zamiast cukru warto postawić na erytrytol lub ksylitol.

Mycie zębów Jak prawidłowo myć zęby? Jak się okazuje większość z nas robi to źle

Dlaczego warto włączyć galaretkę do diety?

Lista dobroczynnych właściwości galaretki jest naprawdę długa, a wynikają one przede wszystkim ze składnika żelującego. To właśnie dzięki niemu ten smaczny deser stanowi bogate źródło kolagenu. Ten m.in. pozytywnie wpłynie na nasze kości, zęby czy stawy, a także pomoże nam w opóźnieniu procesu osłabiania się chrząstek i więzadeł. Kolagen świetnie wpływa również na urodę. Wzmacnia paznokcie, włosy i poprawia sprężystość skóry. 

Picie herbaty Co pić na płaski brzuch? Trzy napoje, które mają zbawienny wpływ

Galaretka jest też źródłem aminokwasów takich jak glicyna, która łagodzi stany zapalne i pomaga w regeneracji uszkodzonych tkanek. Dodatkowo chroni nasz organizm przez chorobotwórczymi bakteriami. 

Ten słodki przysmak to także ratunek dla jelit. Ułatwia trawienie, wspomaga pracę układu pokarmowego i zapobiega powstawaniu wrzodów czy zapaleniu żołądka. Powinny sięgać po nią osoby borykające się z zaparciami i wzdęciami. 

Więcej informacji na temat aktualnych wydarzeń znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o: