Oczywiście na początku warto zaznaczyć, że nie każda galaretka jest naszym sprzymierzeńcem. Te, które przyciągają nasz wzrok na półkach sklepowych, często mają w składzie sztuczne aromaty, konserwanty i mnóstwo cukru. Jak więc mieć pewność, że nasz wybór jest zdrowy?
Przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na skład produktu. Jeśli ten zawiera naturalne aromaty i barwniki, a także niską zawartość cukru - śmiało możemy włożyć go do koszyka. Jednak aby mieć gwarancję, że w galaretce nie ma żadnych polepszaczy, najlepiej przygotować ją samodzielnie. Wystarczy nam do tego jedynie żelatyna (lub agar), woda, ulubione owoce i opcjonalnie słodziło. Jeżeli przebywacie na diecie, zamiast cukru warto postawić na erytrytol lub ksylitol.
Lista dobroczynnych właściwości galaretki jest naprawdę długa, a wynikają one przede wszystkim ze składnika żelującego. To właśnie dzięki niemu ten smaczny deser stanowi bogate źródło kolagenu. Ten m.in. pozytywnie wpłynie na nasze kości, zęby czy stawy, a także pomoże nam w opóźnieniu procesu osłabiania się chrząstek i więzadeł. Kolagen świetnie wpływa również na urodę. Wzmacnia paznokcie, włosy i poprawia sprężystość skóry.
Galaretka jest też źródłem aminokwasów takich jak glicyna, która łagodzi stany zapalne i pomaga w regeneracji uszkodzonych tkanek. Dodatkowo chroni nasz organizm przez chorobotwórczymi bakteriami.
Ten słodki przysmak to także ratunek dla jelit. Ułatwia trawienie, wspomaga pracę układu pokarmowego i zapobiega powstawaniu wrzodów czy zapaleniu żołądka. Powinny sięgać po nią osoby borykające się z zaparciami i wzdęciami.
Więcej informacji na temat aktualnych wydarzeń znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.