soja

Więcej o:

soja

  • Greenpeace kontra producenci soi

    , którym wywozi soję z Brazylii do Europy. Według ekologów tą soją są karmione między innymi kurczaki trafiające do restauracji McDonald's. - Potraktujemy poważnie te doniesienia, ponieważ nasza polityka zakłada niekorzystanie z mięsa pochodzącego od zwierząt hodowanych na

  • Soja - warto ją polubić

    Czy to prawda, że białko sojowe jest równie wartościowe jak zwierzęce? Tak. Właśnie ze względu na wysoką zawartość białka soja zyskała nawet przydomek "mięsa biedaków". Określenie jest tym bardziej trafne, że soję łatwo przetwarza się na

  • Soja: zdrowa czy szkodliwa dla kobiet?

    Soja jest podstawą diety w większej części Azji, gdzie spożywana jest od tysięcy lat. W europejskiej diecie pojawiła się około 60 lat temu. Dzisiaj zjadamy więc soję pod postacią tofu , tempeh , sosu sojowego, mleka z soi i wielu innych produktów, w których znajdziemy tę roślinę warzywną. Od lat

  • Soja: właściwości odżywcze i zdrowotne oraz przeciwwskazania

    Soja - charakterystyka rośliny Soja (Glycine Willd.) należy do rodziny roślin bobowatych. Jest rośliną strączkową, jednoroczną, wymagającą dobrej jakości gleby oraz dużego nasłonecznienie. Początki uprawy soi sięgają tysiącleci. Jest tradycyjną rośliną uprawną na Dalekim Wschodzie i w Japonii

  • Kiełki soi - prozdrowotny rarytas z kuchni azjatyckiej

    Kiełki - najpopularniejsze rodzaje Kiełki to zaczątki roślin w początkowej fazie wzrostu. Do najczęściej stosowanych w kuchni należą kiełki słonecznika, fasoli mung, rzodkiewki, rzeżuchy, soczewicy, a także soi. Jedna z legend na temat ich początków mówi, że zostały odkryte przez chińskich żeglarzy

  • Jesienna chandra - jak sobie z nią radzić

    , bezsenności, a także depresji. Bogatym źródłem witaminy B6 są przede wszystkim ryby (zawierające także cenne kwasy tłuszczowe omega-3 ), mięso, warzywa skrobiowe - głównie ziemniaki, a także banany. Cenne połączenie magnezu oraz witaminy B6 znajdziemy szczególnie w kiełkach i otrębach, soi oraz orzechach

  • Miso, właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść produkty sfermentowane?

    czyste miso, bez dodatków oraz białe, żółte i czerwone. Czyste miso to takie, które powstało wyłącznie z soi z dodatkiem soli. Białe miso powstaje w procesie fermentacji mieszanki składającej się z soi oraz ryżu. Takie miso wykorzystuje się do sałatek oraz do przygotowywania lekkich sosów. Ma mniejszą

  • Dzieci menonitów rzadko cierpią na alergie. Oczywiste? Niekoniecznie

    zwierząt. Natomiast alergia pokarmowa pojawia się po pewnego typu pokarmach, takich jak orzeszki ziemne, pszenica, soja, mleko krowie, owoce morza itd. Na dodatek, nie bardzo wiadomo, co jest przyczyną tej "alergicznej" eksplozji. Spekuluje się, że chodzi tutaj prawdopodobnie o negatywny wpływ