soja
-
Miso, właściwości zdrowotne. Dlaczego warto jeść produkty sfermentowane?
Miso jest tradycyjną japońską potrawą, stanowiącą podstawę tej jednej z najzdrowszych diet świata. Powstaje w wyniku fermentacji soi z solą i koji, rodzajem grzyba (Aspergillus oryzae), a także z dodatkami, w tym z ryżem, jęczmieniem i innymi...
-
Spożywanie sfermentowanych produktów z soi jest korzystne dla zdrowia - pokazują duże prospektywne badania
Potrawy ze sfermentowanej soi, takie jak miso lub natto, są bardzo korzystne dla zdrowia - uważają japońscy badacze. Większe spożycie tych potraw wiąże się bowiem z niższym ryzykiem śmierci z jakiejkolwiek przyczyny. Natto i miso to bogactwo potas...
-
Trendy kulinarne 2020. Czy coś was zaskoczy?
Modnie będzie upiec ciasto z mąki bananowej lub kalafiorowej. Polubimy także kuchnię Afryki Zachodniej, a dzieci zabierzemy na sushi. Porzucimy soję na rzecz fasoli mung, nasion arbuza i chlorelii. W sklepach zaczniemy pytać o produkty...
-
Jesz i obniżasz - sześciu wrogów cholesterolu z kuchni
Wiele produktów cholesterolu nie podnosi, ale tych sześciu liderów to jego prawdziwi zabójcy. Oczywiście, nie zastąpią statyn, gdy już jesteś poważnie chory, ale mogą cię przed nimi uchronić. Pogromców znajdziesz w osiedlowym sklepie. Niektóre...
-
Soja: zdrowa czy szkodliwa dla kobiet?
Czy izoflawony sojowe mogą nam zaszkodzić? Co o soi i jej wpływie na zdrowie kobiet mówi nauka?
-
Soja: właściwości odżywcze i zdrowotne oraz przeciwwskazania
Soja jest jednym z najbardziej bogatych w składniki odżywcze produktów spożywczych. Zawiera duże ilości pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka oraz kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, bogactwo witamin z grupy B oraz substancje bioaktywne:...
-
Tempeh: czym jest tempeh. Czy może zastąpić mięso?
Tempeh to potrawa wytwarzana z ziaren sfermentowanej soi, pochodząca z kuchni indonezyjskiej, uważana za znakomity zamiennik mięsa w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Ma większość niezbędnych dla rozwoju organizmu składników odżywczych. Zawiera...
-
Sos sojowy - rodzaje oraz właściwości
Sos sojowy to przyprawa rodem z Japonii, wytwarzana z mieszaniny soi, pszenicy, wody i soli w procesie fermentacji. Jest znakomitym dodatkiem do orientalnych potraw, ale zyskuje sobie uznanie także w innych kuchniach. Sos sojowy odznacza się ciemn...
-
Kiełki - zdrowie w zarodku
Nie dość, że szybko rosną, to jeszcze są cennym uzupełnieniem codziennej diety. Obfitują w wiele składników, potrzebnych roślinom do wzrostu, a dla nas odżywczych i łatwo przyswajalnych - szczególnie witamin i minerałów. Czego jeszcze warto w nich...
-
Tofu - warto włączyć do diety?
Choć jest odżywcze i ma wiele cennych dla zdrowia właściwości, tofu nie każdemu służy. Kto powinien włączyć je do jadłospisu, a kto unikać?
- Mrożąca krew w żyłach historia. Dwuletnie dziecko połknęło osiem igieł
- Ból towarzyszący oddawaniu moczu może być pierwszym znakiem choroby
- Krwiak pod paznokciem najczęściej jest wynikiem urazu mechanicznego. Dowiedz się, jak z nim postępować
- Ile można schudnąć na diecie Dąbrowskiej? Jakie są efekty po 2 tygodniach?
- Choroby wątroby a dieta. Co jeść na obiad na diecie wątrobowej?