sos sojowy

  • Sos sojowy - rodzaje oraz właściwości

    Sos sojowy - rodzaje oraz właściwości

    Sos sojowy to przyprawa rodem z Japonii, wytwarzana z mieszaniny soi, pszenicy, wody i soli w procesie fermentacji. Jest znakomitym dodatkiem do orientalnych potraw, ale zyskuje sobie uznanie także w innych kuchniach. Sos sojowy odznacza się ciemn...

Więcej o:

sos sojowy

  • Sos sojowy - rodzaje oraz właściwości

    Rodzaje sosu sojowego Sos sojowy używany jest w wielu kuchniach azjatyckich i w każdej z nich ma nieco inny smak i wygląd. Tradycyjny japoński sos sojowy jest słony i rzadki, Chińczycy wolą gęsty i słony, natomiast w Indonezji preferuje się rzadki i słodki. W sprzedaży możemy spotkać się przede

  • Kubki smakowe - czym są, jaką pełnią rolę?

    grzybach, brokułach, sosie sojowym, produktach fermentowanych oraz orzechach. Smak ten jest charakterystyczny dla wysoko przetworzonej żywności, w której zawarty jest glutaminian sodu. Czasami mówi się również o smaku tłustym, który pojawia się w przypadku produktów i potraw bogatych w kwasy tłuszczowe

  • Seitan: co to jest, jak smakuje, jak go przyrządzić?

    dodatkiem alg, marchewki, cebuli, imbiru, natki pietruszki albo kolendry, sosu sojowego oraz soli. Po ugotowaniu seitan można też marynować dodając zioła i warzywa, na przykład czosnek czy cebulę i inne, w zależności od gustu. Placki z seitanu przygotowuje się gotując  je w wodzie z dodatkiem przypraw

  • Inhibitory MAO, czyli leki na depresję. Jak działają inhibitory MAO 

    pokarmów, napojów oraz leków, w których znajduje się większa ilość tego związku. Tyramina to organiczny związek chemiczny, znajdujący się na przykład w serach, rybach wędzonych i marynowanych, peperoni, salami, wątróbce wołowej, wątróbce drobiowej, sosie sojowym, awokado, czekoladzie, bobie, figach, fasoli

  • Soja: zdrowa czy szkodliwa dla kobiet?

    Soja jest podstawą diety w większej części Azji, gdzie spożywana jest od tysięcy lat. W europejskiej diecie pojawiła się około 60 lat temu. Dzisiaj zjadamy więc soję pod postacią tofu , tempeh , sosu sojowego, mleka z soi i wielu innych produktów, w których znajdziemy tę roślinę warzywną. Od lat

  • Kubki smakowe - jak są zbudowane, jaka pełnią funkcję

    , które mogą być potencjalnie niebezpieczne. Do roku 2000 rozróżniano cztery podstawowe smaki, czyli słony, słodki, kwaśny oraz gorzki. W 2000 roku za piąty smak oficjalnie uznano tak zwany smak umami, który występuje między innymi w sosie sojowym , grzybach, produktach wysokobiałkowych, orzechach oraz

  • Śnieżnobiały uśmiech - wszystko o wybielaniu zębów

    .: · palenie papierosów, · mocna kawa, herbata, ciemne napoje gazowane i soki, · czerwone wino, · owoce jagodowe (jagody, czarne porzeczki) i pestkowe (wiśnie, ciemne czereśnie), · przyprawy, zwłaszcza curry i sos sojowy, · a także niestaranne mycie zębów. Niestety