Sos sojowy - rodzaje oraz właściwości

Sos sojowy to przyprawa rodem z Japonii, wytwarzana z mieszaniny soi, pszenicy, wody i soli w procesie fermentacji. Jest znakomitym dodatkiem do orientalnych potraw, ale zyskuje sobie uznanie także w innych kuchniach. Sos sojowy odznacza się ciemnym kolorem i ciekawym zapachem, dodaje potrawom smaku i wyrazistości. Co ważne, może zastąpić w potrawie sól, dzięki czemu zdrowiej gotujemy.

Rodzaje sosu sojowego

Sos sojowy używany jest w wielu kuchniach azjatyckich i w każdej z nich ma nieco inny smak i wygląd. Tradycyjny japoński sos sojowy jest słony i rzadki, Chińczycy wolą gęsty i słony, natomiast w Indonezji preferuje się rzadki i słodki.

W sprzedaży możemy spotkać się przede wszystkim z dwoma rodzajami sosu sojowego:

  • sos sojowy jasny - ma słony smak, brązowy kolor i rzadką konsystencję. Polecany do lżejszych dań. Jest nieco droższy od ciemnego.
  • sos sojowy ciemny - dłużej fermentowany, gęstszy, zawiera dodatkowo cukier lub melasę i dodaje się go do duszonych potraw mięsnych

Klasyczny japoński sos sojowy występuje w pięciu odmianach:

koikuchi - najbardziej popularny w Japonii i na świecie. Produkują go firmy Kikkoman oraz Yamasa. Wyrabiany jest z soi i pszenicy w równych proporcjach z dodatkiem soli (16 proc.) Niepasteryzowany nosi nazwę kijoyu lub namashoyu.

usukuchi - zawiera więcej soli (18-19 proc.), jest jaśniejsze niż koikuchi, składa się z sfermentowanego ryżu, glutenu pszennego oraz amazake (japoński napój alkoholowy)

tamari - pochodzi z rejonu Chubu w Japonii. Produkowany z soji i niewielkich ilości pszenicy (lub w ogóle jej nie dodaje się tego zboża). Wtedy nie zawiera glutenu.

saishikomi - pochodzi z prefektury Yamaguchi, jest dwukrotnie warzony, ciemny, o silnym smaku, zwany jest także kanro (słodki)

shiro - produkowany w regionie o nazwie Kansai, a wyrabiany jest głównie z pszenicy. Ma słodszy smak, niż pozostałe rodzaje sosów, jest słodszy i służy do urozmaicania wyglądu potraw.

Czym wyróżnia się dobry sos sojowy?

Powinien obywać się bez sztucznych barwników i aromatów. Jeśli został odpowiednio  starannie wyprodukowany będzie długo nadawał się do spożycia bez utrwalaczy.

W skład sosu wchodzą tylko soja, ziarna pszenicy i woda. Dlatego, jeśli producent umieścił na etykiecie długą listę innych składników to może to oznaczać, że dodał "chemię". Zaleca się szukać sosu z prostym składem. Wtedy dostaniemy prawdziwy sos sojowy.

Skład sosu sojowego

Oprócz białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych sos sojowy pełen jest witamin z grupy B, minerałów i błonnika, dzięki czemu walczy z cholesterolem.

W składzie sosu sojowego (100 g) znajdziemy między innymi:

  • białko - 10,51 g
  • węglowodany - 5,57 g
  • cukier - 1,70 g
  • błonnik - 0,80 g
  • tłuszcz - 0,10 g
  • tłuszcze nasycone - 0,01 g
  • tłuszcze jednonasycone - 0,02 g
  • tłuszcze wielonasycone - 0,04 g

Ponadto: wapń, żelazo, magnez, potas, sód i inne minerały.

4 sekrety zdrowej diety

Właściwości sosu sojowego

Ten produkt roślinny zawiera niewiele kalorii, za to posiada w swoim składzie błonnik, który pomaga walczyć z cholesterolem i nadwagą, wspomagając trawienie. Ponadto, używając tej przyprawy nie musimy już dodatkowo solić potrawy. Sos sojowy bez obaw mogą go też spożywać dzieci i osoby starsze.

Zastosowanie sosu sojowego

Azjaci uwielbiają tę przyprawę i dodają do wielu potraw. W Japonii właściwie każdy posiłek komponuje się z sosem sojowym, a już potraw z ryżem prawie nie sposób sobie wyobrazić bez tego sosu.

Sos sojowy lubią Włosi i dodają go do np. pizzy czy makaronów, a Amerykanie do hamburgerów.

W naszej kuchni sos sojowy możemy używać do różnych potraw. Świetnie się sprawdza dodany do zup, pieczeni lub smażonego mięsa. Ma intensywny smak, więc wystarczy dodać dosłownie łyżeczkę sosu, aby poprawić smak.

Poleca się sos sojowy jako dodatek do sałatek, dipów, a także marynat. Podobno pasuje nawet do niektórych deserów.

Więcej o: