Rozmaryn - aromatyczna przyprawa, ozdobna roślina czy może ziele o wielu właściwościach leczniczych?

Rozmaryn lekarski (Rosmarinus officinalis L.) to gatunek aromatycznego, wiecznie zielonego krzewu o niebieskich lub różowych kwiatach, który w stanie dzikim rośnie w rejonie Morza Śródziemnego. Uprawiany w wielu krajach świata, u nas - z powodu klimatu - rozmaryn hoduje się rozmaryn w szklarniach.

Rozmaryn -  jego nazwa pochodzi od łacińskich słów rosa (róża) oraz marinus (morski) - najlepiej kojarzył się marynarzom na pełnym morzu, którzy gdy poczuli szczególny zapach tej rośliny, wiedzieli że są blisko lądu. W swoim naturalnym środowisku jest to krzew dorastający nawet do 3 m wysokości, a uprawiany. ma mnóstwo odmian, m.in. płożących się, karłowatych, o różnym ubarwieniu.

Uważany jest za symbol miłości i wierności, więc jest częstą dekoracją ceremonii zaślubin we Włoszech.

Właściwości lecznicze rozmarynu

Rozmaryn znany jest od starożytności jako przeciwbakteryjny i przeciwbólowy. Obecnie wiadomo, że dzięki zawartości flawonoidów, uszczelnia naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Terpeny wchodzące w skład rozmarynu wykazują właściwości antybiotyczne i przeciwwrzodowe, pomagają zmniejszyć stężenie "złego" cholesterolu  we krwi. Takie działanie mają aktywne związki biologicznie w rozmarynie, ale znajdujemy w nim jeszcze np. kwas kawowy i rozmarynowy. Pierwszy z nich - kwas kawowy ma łagodne działanie bakteriostatyczne i przeciwzapalne, a silny związek przeciwutleniający, hamujący działanie wolnych rodników, chroniący przed promieniowaniem UV - to kwas rozmarynowy.

Substancje zawarte w rozmarynie mogą być stosowanie w profilaktyce nowotworowej. Uważa się, że pomagają również zapanować nad stresem i korzystnie wpływają na układ nerwowy - poprawią pamięć i koncentrację. Ziele rozmarynu zaleca się chorym na reumatyzm i artretyzm, oraz stosuje w walce z ogólnym osłabieniem organizmu. W lecznictwie wykorzystuje się nie tylko suszone ziele, ale i olejek rozmarynowy.

Rozmaryn przyspiesza porost włosów, poprawia nastrój.

W ramach zabiegów leczniczych stosujemy rozmaryn do kąpieli leczniczych, inhalacji, masaży lub w chorobach dermatologicznych do łagodzących okładów.

Nie trzeba przypominać, że sposób  stosowania preparatów z rozmarynu dobrze jest uzgodnić z lekarzem. Szczególna ostrożność w stosowaniu rozmarynu zalecana jest kobietom w ciąży i karmiącym piersią.

Zobacz wideo

Rozmaryn w kosmetyce

Łagodne substancje zapachowe  o nutach kwiatowych i balsamicznych sprawiły, że olejek rozmarynowy znalazł zastosowanie w produkcji kosmetyków, w szczególności przy komponowaniu perfum.

Dzięki działaniom wzmacniającym i odżywczym, wyciągi i olejki rozmarynowe są szeroko stosowane również przy wytwarzaniu kremów, mydeł, szamponów, toników, serum i maseczek.

Rozmaryn w kuchni

Rozmaryn to aromatyczna przyprawa o kamforowo - żywokostowym zapachu, po którą w kuchni sięgali już starożytni.

Dobrze jest dodać rozmaryn do potraw z warzyw, ryb lub do pieczenia mięs, świetnie pasuje do kurczaka, wieprzowiny czy jagnięciny. Świeży, jako składnik marynaty, wraz z czosnkiem, oliwą z oliwek i cytryną, znacznie wzbogaca aromat. Bardzo dobrze smakują ziemniaki pieczone z rozmarynem.

Smakosze używają rozmarynu do domowego wypieku chleba, do herbaty, a nawet do deserów. Kandyzowanymi kwiatami rozmarynu ozdabia się potrawy, a łodyga może być używana jako pachnący i nadający smak patyczek do szaszłyków.

Napar z rozmarynu łatwy do przygotowania

Łyżeczkę suszonego rozmarynu zalać filiżanką wrzątku, a następnie odstawić do zaparzenia na kwadrans. Można dodać plasterek obranego i pokrojonego imbiru, a ostudzony napar posłodzić łyżeczką miodu.

Może cię też zainteresować:

Brusznica (borówka): właściwości, zastosowanie. Zapomniany cud dawnej kuchni i apteczki

Olejek oregano - działanie, stosowanie, skutki niepożądane

Więcej o: