Rozmaryn - jego nazwa pochodzi od łacińskich słów rosa (róża) oraz marinus (morski) - najlepiej kojarzył się marynarzom na pełnym morzu, którzy gdy poczuli szczególny zapach tej rośliny, wiedzieli że są blisko lądu. W swoim naturalnym środowisku jest to krzew dorastający nawet do 3 m wysokości, a uprawiany. ma mnóstwo odmian, m.in. płożących się, karłowatych, o różnym ubarwieniu.
Uważany jest za symbol miłości i wierności, więc jest częstą dekoracją ceremonii zaślubin we Włoszech.
Rozmaryn znany jest od starożytności jako przeciwbakteryjny i przeciwbólowy. Obecnie wiadomo, że dzięki zawartości flawonoidów, uszczelnia naczynia krwionośne, działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Terpeny wchodzące w skład rozmarynu wykazują właściwości antybiotyczne i przeciwwrzodowe, pomagają zmniejszyć stężenie "złego" cholesterolu we krwi. Takie działanie mają aktywne związki biologicznie w rozmarynie, ale znajdujemy w nim jeszcze np. kwas kawowy i rozmarynowy. Pierwszy z nich - kwas kawowy ma łagodne działanie bakteriostatyczne i przeciwzapalne, a silny związek przeciwutleniający, hamujący działanie wolnych rodników, chroniący przed promieniowaniem UV - to kwas rozmarynowy.
Substancje zawarte w rozmarynie mogą być stosowanie w profilaktyce nowotworowej. Uważa się, że pomagają również zapanować nad stresem i korzystnie wpływają na układ nerwowy - poprawią pamięć i koncentrację. Ziele rozmarynu zaleca się chorym na reumatyzm i artretyzm, oraz stosuje w walce z ogólnym osłabieniem organizmu. W lecznictwie wykorzystuje się nie tylko suszone ziele, ale i olejek rozmarynowy.
Rozmaryn przyspiesza porost włosów, poprawia nastrój.
W ramach zabiegów leczniczych stosujemy rozmaryn do kąpieli leczniczych, inhalacji, masaży lub w chorobach dermatologicznych do łagodzących okładów.
Nie trzeba przypominać, że sposób stosowania preparatów z rozmarynu dobrze jest uzgodnić z lekarzem. Szczególna ostrożność w stosowaniu rozmarynu zalecana jest kobietom w ciąży i karmiącym piersią.
Łagodne substancje zapachowe o nutach kwiatowych i balsamicznych sprawiły, że olejek rozmarynowy znalazł zastosowanie w produkcji kosmetyków, w szczególności przy komponowaniu perfum.
Dzięki działaniom wzmacniającym i odżywczym, wyciągi i olejki rozmarynowe są szeroko stosowane również przy wytwarzaniu kremów, mydeł, szamponów, toników, serum i maseczek.
Rozmaryn to aromatyczna przyprawa o kamforowo - żywokostowym zapachu, po którą w kuchni sięgali już starożytni.
Dobrze jest dodać rozmaryn do potraw z warzyw, ryb lub do pieczenia mięs, świetnie pasuje do kurczaka, wieprzowiny czy jagnięciny. Świeży, jako składnik marynaty, wraz z czosnkiem, oliwą z oliwek i cytryną, znacznie wzbogaca aromat. Bardzo dobrze smakują ziemniaki pieczone z rozmarynem.
Smakosze używają rozmarynu do domowego wypieku chleba, do herbaty, a nawet do deserów. Kandyzowanymi kwiatami rozmarynu ozdabia się potrawy, a łodyga może być używana jako pachnący i nadający smak patyczek do szaszłyków.
Łyżeczkę suszonego rozmarynu zalać filiżanką wrzątku, a następnie odstawić do zaparzenia na kwadrans. Można dodać plasterek obranego i pokrojonego imbiru, a ostudzony napar posłodzić łyżeczką miodu.
Może cię też zainteresować:
Brusznica (borówka): właściwości, zastosowanie. Zapomniany cud dawnej kuchni i apteczki