Wasabi: właściwości zdrowotne, wartość odżywcza

Wasabi to bylina, zwana chrzanem japońskim, która uprawiana jest na tarasowych poletkach w Japonii, Korei i na Tajwanie już od wielu wieków. Wbrew potocznej opinii nie jest chrzanem, lecz rośliną z rodziny kapustnych. Wyróżnia się zielonym kolorem kłącza, które po starciu służy do wyrobu jednej z droższych przypraw świata - ostrego chrzanu wykorzystywanego w kuchni japońskiej do przyprawiania sushi. Wasabi jest także cenione ze względu na swoje właściwości zdrowotne, polecane między innymi w profilaktyce nowotworów, ma ponadto działanie grzybobójcze i oczyszczające

Wasabi jako roślina lecznicza

Wasabi, czyli inaczej chrzan japoński zawiera w swoim składzie całkiem sporo witamin, przede wszystkim A, C oraz kompleks witamin z grupy B. Dzięki temu wspiera odporność naszego organizmu, wzmacnia wzrok oraz wspomaga trawienie.

Od wielu lat znane są właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze wasabi. Spożywanie tej rośliny może więc nam pomóc, gdy złapiemy przeziębienie albo grypę, gdyż wesprze organizm w walce z atakującymi patogenami.

Ostry smak i specyficzny zapach wasabi pobudza produkcję soków trawiennych, przez co przyspiesza przemianę materii, przeciwdziała biegunkom, wzdęciom i zaparciom. Dobrze jest spożyć wasabi jeśli uległo się zatruciu pokarmowemu, gdyż roślina pomoże w pozbyciu się z organizmu szkodliwych związków i przyspieszy przez to proces zdrowienia. Zawiera bowiem duże ilości beta-karotenu oraz glukozynolanów, zwalczających bakterie E.coli i gronkowca złocistego.

Dzięki tej roślinie łatwiej też pozbędziemy się bakterii odpowiedzialnych za wrzody żołądka. Ponadto wasabi ma w swoim składzie związki siarki, dzięki czemu służy jako środek zapobiegający próchnicy zębów.

Wasabi walczy z rakiem

Uważa się, że dzięki zawartości izotiocyjanianów roślina może hamować rozrost komórek nowotworowych, dlatego warto jest jeść wasabi profilaktycznie, a także w trakcie leczenia raka.

Wasabi zapobiega ponadto zakrzepom, zatem sięgnijmy po tę roślinę podczas leczenia złamań czy zwichnięć.

Pastę wasabi używa się także do robienia okładów w bólach reumatycznych, mięśniowych i o podłożu nerwowym, a wdychanie ostrego specyficznego zapachu pomaga w udrażnianiu dróg oddechowych.

Roślina łagodzi ponadto objawy astmy oskrzelowej i innych schorzeń układu oddechowego.

Czujesz, kiedy jedzenie jest słodkie, słone, gorzkie lub kwaśne, ale czy wiesz kiedy jest umami?

Wasabi ma znakomite właściwości odżywcze

W składzie rośliny znajdują się duże ilości witamin i minerałów, w tym witaminy z grup A, B, D oraz cynk, potas, fosfor, sód, magnez, wspomniane już izotiocyjaniany – sole lub estry kwasu izotiocyjanowego, występujące w niektórych roślinach kapustnych, w tym w wasabi.

Wasabi to znakomite źródło wielu cennych składników odżywczych. Zawiera białko, węglowodany, cukier, tłuszcz oraz błonnik. Jest przy tym rośliną zawierającą mało kalorii, pomaga więc utrzymać dobrą sylwetkę.

Najlepsze walory odżywcze i smakowe posiada wasabi rosnące w Japonii w pięciu regionach wyróżniających się szczególnymi warunkami klimatycznymi: średnia temperatura powietrza w czasie cyklu wegetacyjnego rośliny to 10-17 stopni Celsjusza. Ważna jest jakość wody i czystość gleby. 100 gramów korzenia z takiej uprawy zawiera 108 kalorii, 0,64 g tłuszczu, 24 g węglowodanów, 4,8 g białka.

Wasabi w kuchni

Ta ostra przyprawa to nie tylko obowiązkowy składnik w kuchni japońskiej do przyprawiania sushi i sashimi ale także aromatyczny dodatek do potraw mięsnych:  wołowiny, wieprzowiny i dziczyzny. Znakomicie nadaje się do dipów i wszelkich sosów o wyrazistych smakach.

W naszych sklepach dostępne jest wasabi już przetworzone, z dodatkami w postaci gorczycy, chrzanu i przypraw, które wzmagają ostrość pasty. Samego wasabi jest tam niewiele, sugerujemy zatem dokładne czytanie składu kupowanego produktu.

Więcej o: