Wasabi, czyli inaczej chrzan japoński zawiera w swoim składzie całkiem sporo witamin, przede wszystkim A, C oraz kompleks witamin z grupy B. Dzięki temu wspiera odporność naszego organizmu, wzmacnia wzrok oraz wspomaga trawienie.
Od wielu lat znane są właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze wasabi. Spożywanie tej rośliny może więc nam pomóc, gdy złapiemy przeziębienie albo grypę, gdyż wesprze organizm w walce z atakującymi patogenami.
Ostry smak i specyficzny zapach wasabi pobudza produkcję soków trawiennych, przez co przyspiesza przemianę materii, przeciwdziała biegunkom, wzdęciom i zaparciom. Dobrze jest spożyć wasabi jeśli uległo się zatruciu pokarmowemu, gdyż roślina pomoże w pozbyciu się z organizmu szkodliwych związków i przyspieszy przez to proces zdrowienia. Zawiera bowiem duże ilości beta-karotenu oraz glukozynolanów, zwalczających bakterie E.coli i gronkowca złocistego.
Dzięki tej roślinie łatwiej też pozbędziemy się bakterii odpowiedzialnych za wrzody żołądka. Ponadto wasabi ma w swoim składzie związki siarki, dzięki czemu służy jako środek zapobiegający próchnicy zębów.
Uważa się, że dzięki zawartości izotiocyjanianów roślina może hamować rozrost komórek nowotworowych, dlatego warto jest jeść wasabi profilaktycznie, a także w trakcie leczenia raka.
Wasabi zapobiega ponadto zakrzepom, zatem sięgnijmy po tę roślinę podczas leczenia złamań czy zwichnięć.
Pastę wasabi używa się także do robienia okładów w bólach reumatycznych, mięśniowych i o podłożu nerwowym, a wdychanie ostrego specyficznego zapachu pomaga w udrażnianiu dróg oddechowych.
Roślina łagodzi ponadto objawy astmy oskrzelowej i innych schorzeń układu oddechowego.
W składzie rośliny znajdują się duże ilości witamin i minerałów, w tym witaminy z grup A, B, D oraz cynk, potas, fosfor, sód, magnez, wspomniane już izotiocyjaniany – sole lub estry kwasu izotiocyjanowego, występujące w niektórych roślinach kapustnych, w tym w wasabi.
Wasabi to znakomite źródło wielu cennych składników odżywczych. Zawiera białko, węglowodany, cukier, tłuszcz oraz błonnik. Jest przy tym rośliną zawierającą mało kalorii, pomaga więc utrzymać dobrą sylwetkę.
Najlepsze walory odżywcze i smakowe posiada wasabi rosnące w Japonii w pięciu regionach wyróżniających się szczególnymi warunkami klimatycznymi: średnia temperatura powietrza w czasie cyklu wegetacyjnego rośliny to 10-17 stopni Celsjusza. Ważna jest jakość wody i czystość gleby. 100 gramów korzenia z takiej uprawy zawiera 108 kalorii, 0,64 g tłuszczu, 24 g węglowodanów, 4,8 g białka.
Ta ostra przyprawa to nie tylko obowiązkowy składnik w kuchni japońskiej do przyprawiania sushi i sashimi ale także aromatyczny dodatek do potraw mięsnych: wołowiny, wieprzowiny i dziczyzny. Znakomicie nadaje się do dipów i wszelkich sosów o wyrazistych smakach.
W naszych sklepach dostępne jest wasabi już przetworzone, z dodatkami w postaci gorczycy, chrzanu i przypraw, które wzmagają ostrość pasty. Samego wasabi jest tam niewiele, sugerujemy zatem dokładne czytanie składu kupowanego produktu.