Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
Choroby autoimmunologiczne są spowodowane zaburzeniami układu odpornościowego. Organizm rozpoznaje własne komórki jako obce i zaczyna atakować tkanki i narządy. Wpływ na wystąpienie chorób autoimmunologicznych może mieć wiele różnych czynników, w tym stres i nieprawidłowy styl życia.
Rodzaje chorób autoimmunologicznych
Z roku na rok chorych przybywa - najbardziej zagrożone są społeczeństwa krajów wysoko rozwiniętych. Do chorób autoimmunologicznych zaliczamy:
- bielactwo,
- chorobę Hashimoto,
- chorobę Gravesa-Basedowa,
- cukrzycę insulinozależną,
- sarkoidozę,
- stwardnienie rozsiane,
- reumatoidalne zapalenie stawów,
- toczeń rumieniowaty układowy,
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
Odpowiednio zbilansowana dieta może przynieść wyłącznie pozytywne skutki. Złagodzi objawy, wyciszy układ immunologiczny i sprawi, że samopoczucie zdecydowanie się poprawi. Warto pamiętać, że nie ma jednej, właściwej diety dla wszystkich rodzajów chorób autoimmunologicznych. Do każdej należy podejść indywidualne i każdy przypadek skonsultować ze specjalistą. Bestsellerowa książka „Dieta w chorobach autoimmunologicznych" pomoże nam zrozumieć funkcjonowanie organizmu osób dotkniętych chorobami autoimmunologicznymi, a także podpowie, jakie produkty powinny znaleźć się w jadłospisie.
Przy problemach z hashimoto warto postawić na odpowiednią dietę. www.fotolia.com
Eliminacja produktów
Bez względu na typ choroby z diety należy wykluczyć konserwanty, alkohol, sztuczne słodziki a także suplementy, które nie zostały odpowiednio przebadane. Poza powszechnie znanymi toksynami organizm osób cierpiących na choroby autoimmunologiczne może nieprawidłowo reagować na przyjmowanie określonej grupy produktów. Pomoc w ustaleniu nietolerancji pokarmowych przyniosą badania laboratoryjne, a stosowanie protokołu immunologicznego poprawi stan naszego zdrowia.
Czym jest protokół autoimmunologiczny?
Protokół autoimmunologiczny (AIP) to interwencja żywieniowa, dzięki której dojdzie do wyciszenia układu immunologicznego, a także do poprawy funkcjonowania błon śluzowych. Produktami, które warto wyeliminować z diety podczas stosowania protokołu są: gluten, zboża i rośliny strączkowe, warzywa psiankowate, orzechy i nasiona, cukier i słodziki, nabiał, a także jajka. Lista wydaje się długa, na szczęście można jeść pozostałe warzywa, dobrej jakości mięso i tłuszcze (oliwa z oliwek, masło klarowane, olej kokosowy) i produkty fermentowane. Po wprowadzeniu do diety nowych produktów warto obserwować reakcje organizmu. Aby odpowiednio zbilansować posiłki, warto sięgnąć po kontynuację książki „Dieta w chorobach autoimmunologicznych” - książkę z przepisami. Znajdziemy tam mnóstwo propozycji łączenia produktów w taki sposób, by jadłospis był urozmaicony i przede wszystkim korzystny dla organizmu.