Jak powinna wyglądać dieta w chorobach autoimmunologicznych?

Redakcja
01.08.2018 12:18
Sygnałów jest mnóstwo i są one niespecyficzne. Płyną z różnych części naszego ciała. Są też różne dla każdego. U jednego pacjenta przeważają objawy natury psychicznej, u innego np. wzrost masy ciała

Sygnałów jest mnóstwo i są one niespecyficzne. Płyną z różnych części naszego ciała. Są też różne dla każdego. U jednego pacjenta przeważają objawy natury psychicznej, u innego np. wzrost masy ciała (Fot. Getty Images)

Choroby autoimmunologiczne to zmora dzisiejszych czasów. Cierpi nie aż 5% populacji. Choć nie da się ich w wyleczyć w 100%, to odpowiednia dieta i zdrowy tryb życia są w stanie zdecydowanie złagodzić ich objawy. Jak więc prawidłowo się odżywiać, by znacznie poprawić komfort swojego życia?

Choroby autoimmunologiczne są spowodowane zaburzeniami układu odpornościowego. Organizm rozpoznaje własne komórki jako obce i zaczyna atakować tkanki i narządy. Wpływ na wystąpienie chorób autoimmunologicznych może mieć wiele różnych czynników, w tym stres i nieprawidłowy styl życia.

Rodzaje chorób autoimmunologicznych

Z roku na rok chorych przybywa - najbardziej zagrożone są społeczeństwa krajów wysoko rozwiniętych. Do chorób autoimmunologicznych zaliczamy:

- bielactwo,

- chorobę Hashimoto,

- chorobę Gravesa-Basedowa,

- cukrzycę insulinozależną,

- sarkoidozę,

- stwardnienie rozsiane,

- reumatoidalne zapalenie stawów,

- toczeń rumieniowaty układowy,

- wrzodziejące zapalenie jelita grubego.

Odpowiednio zbilansowana dieta może przynieść wyłącznie pozytywne skutki. Złagodzi objawy, wyciszy układ immunologiczny i sprawi, że samopoczucie zdecydowanie się poprawi. Warto pamiętać, że nie ma jednej, właściwej diety dla wszystkich rodzajów chorób autoimmunologicznych. Do każdej należy podejść indywidualne i każdy  przypadek skonsultować ze specjalistą. Bestsellerowa książka „Dieta w chorobach autoimmunologicznych" pomoże nam zrozumieć funkcjonowanie organizmu osób dotkniętych chorobami autoimmunologicznymi, a także podpowie, jakie produkty powinny znaleźć się w jadłospisie.

Przy problemach z hashimoto warto postawić na odpowiednią dietę.Przy problemach z hashimoto warto postawić na odpowiednią dietę. www.fotolia.com

Eliminacja produktów

Bez względu na typ choroby z diety należy wykluczyć konserwanty, alkohol, sztuczne słodziki a także suplementy, które nie zostały odpowiednio przebadane. Poza powszechnie znanymi toksynami organizm osób cierpiących na choroby autoimmunologiczne może nieprawidłowo reagować na przyjmowanie określonej grupy produktów. Pomoc w ustaleniu nietolerancji pokarmowych przyniosą badania laboratoryjne, a stosowanie protokołu immunologicznego poprawi stan naszego zdrowia.

Czym jest protokół autoimmunologiczny?

Protokół autoimmunologiczny (AIP) to interwencja żywieniowa, dzięki której dojdzie do wyciszenia układu immunologicznego, a także do poprawy funkcjonowania błon śluzowych. Produktami, które warto wyeliminować z diety podczas stosowania protokołu są: gluten, zboża i rośliny strączkowe, warzywa psiankowate, orzechy i nasiona, cukier i słodziki, nabiał, a także jajka. Lista wydaje się długa, na szczęście można jeść pozostałe warzywa, dobrej jakości mięso i tłuszcze (oliwa z oliwek, masło klarowane, olej kokosowy) i produkty fermentowane. Po wprowadzeniu do diety nowych produktów warto obserwować reakcje organizmu. Aby odpowiednio zbilansować posiłki, warto sięgnąć po kontynuację książki „Dieta w chorobach autoimmunologicznych” - książkę z przepisami. Znajdziemy tam mnóstwo propozycji łączenia produktów w taki sposób, by jadłospis był urozmaicony i przede wszystkim korzystny dla organizmu.