"Gąska" to ogólna nazwa na wszystkie grzyby należące do rodziny gąskowatych. Jest ich sporo, dlatego warto poznać najczęstsze gatunki oraz rozróżniać okazy jadalne od niejadalnych.
Polska nazwa "gąska" pochodzi jeszcze z pierwszej połowy XIX wieku. Ale możemy spotkać się także z innymi. To m.in.:
Jedną z najważniejszych kwestii, o których musimy pamiętać w trakcie zbieranie grzybów jest to, że nie wszystkie gąski są jadalne. Pomyłka grozi poważnym zatruciem, a w najgorszych przypadkach nawet śmiercią. W dalszej części artykułu podamy gatunki bezpieczne dla ludzi i te, na które szczególnie powinniśmy uważać.
Oto szczegółowa systematyka tego gatunku:
Jakie cechy wspólne posiadają gatunki z rodziny gąskowatych?
Które gatunki gąsek są jadalne i bezpieczne dla ludzi? Gdzie możemy je zazwyczaj znaleźć?
Na które gąski powinniśmy z kolei uważać? Oto lista najniebezpieczniejszych gatunków:
Jak je rozpoznać? Ten pierwszy z wymienionych gatunków ma brązowo-szary kapelusz, który posiada włókniste strzępki. Co ważne, jego miąższ nie zmienia barwy po przekrojeniu.
Z kolei miąższ gąski pieprznej przypomina zapach rzodkiewki. Gatunek ten ma spiczasto-stożkowy kapelusz, który jest z reguły popielaty. Jego brzegi są zgięte do dołu.
Niebezpieczne mity na temat grzybów. Też w nie wierzysz? >>
Mimo że zbieranie i jedzenie grzybów to dla wielu osób ogromna przyjemność, nie powinniśmy zapominać także o najważniejszych zasadach bezpieczeństwa. Co roku możemy usłyszeć o tragicznych skutkach zatruć grzybami. Dlatego jeśli nie jesteśmy doświadczonymi grzybiarzami, konsultujmy nasze zbiory (zanim znajdą się na talerzu) z osobami bardziej doświadczonymi. Być może to pomoże uniknąć nam niechcianych konsekwencji.
Kolejną ważną kwestią, o której powinni pamiętać wielbiciele grzybów, jest częstowanie nimi małych dzieci. Niektórzy eksperci radzą, by nie podawać ich nawet do dziesiątego roku życia. To dlatego, że w przypadku najmłodszych nawet nietrujące gatunki mogą okazać się niebezpieczne.
Małe dzieci mają jeszcze nie w pełni rozwinięte układy pokarmowe, które niekoniecznie muszą poradzić sobie z grzybami. Zjedzenie takiej potrawy może więc skończyć się u nich silnymi bólami brzucha,wymiotami, biegunkami i problemami ze snem.
Warto także pamiętać, że w przypadku zatruć najgroźniejszymi gatunkami (takimi jak na przykład muchomor sromotnikowy) dzieci mają znacznie mniejsze szanse na uratowanie niż dorośli. Z tej przyczyny niektórzy eksperci radzą, by dzieciom jak najdłużej w ogóle nie podawać grzybów.
Zobacz także: