Gąska grzyb - które z nich są jadalne, a które nie? [opis, rodzaje, systematyka]

Gąska grzyb: jak rozpoznać grzyby z tej rodziny? Które gatunki są bezpieczne? Gąska grzyb: przeczytaj krótki przewodnik po tej rodzinie grzybów.

Gąska grzyb i spora rodzina gąskowatych

"Gąska" to ogólna nazwa na wszystkie grzyby należące do rodziny gąskowatych. Jest ich sporo, dlatego warto poznać najczęstsze gatunki oraz rozróżniać okazy jadalne od niejadalnych.

Polska nazwa "gąska" pochodzi jeszcze z pierwszej połowy XIX wieku. Ale możemy spotkać się także z innymi. To m.in.:

  • brzegowłosek
  • rycerzyk
  • opieńki
  • bedłka

Jedną z najważniejszych kwestii, o których musimy pamiętać w trakcie zbieranie grzybów jest to, że nie wszystkie gąski są jadalne. Pomyłka grozi poważnym zatruciem, a w najgorszych przypadkach nawet śmiercią. W dalszej części artykułu podamy gatunki bezpieczne dla ludzi i te, na które szczególnie powinniśmy uważać.

Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Gąski grzyby - systematyka

Oto szczegółowa systematyka tego gatunku:

  • Rodzaj: gąska
  • Rodzina: gąskowate
  • Rząd: pieczarkowce
  • Klasa: pieczarniaki
  • Typ: podstawczaki
  • Królestwo: grzyby
  • Domena: eukarionty

Jak wygląda grzyb gąska? [OPIS]

Jakie cechy wspólne posiadają gatunki z rodziny gąskowatych? 

  • To grzyby kapeluszowe naziemne, które wytwarzają owocniki o kapeluszach łuskowatych lub nagich.
  • Większość gatunków ma szare stożkowate kapelusze.
  • Ich blaszki posiadają regularną tramę i są wycięte przy trzonach.
  • U niektórych gatunków na trzonie pojawia się zasnówka lub pierścień.

Gąski - które grzyby są jadalne? [RODZAJE]

Które gatunki gąsek są jadalne i bezpieczne dla ludzi? Gdzie możemy je zazwyczaj znaleźć?

  • Gąska niekształtna (występuje w lasach iglastych i liściastych, zazwyczaj rośnie pod sosnami i świerkami).
  • Gąska zielonka (pojawia się z reguły w lasach sosnowych). Uwaga, w wielu krajach ten grzyb nie jest zalecany, a nawet oskarżany o spowodowanie śmiertelnych zatruć (więcej na ten temat).
  • Gąska ziemistoblaszkowa (często rośnie pod sosnami).
  • Gąska czerwieniejąca (rośnie zwykle pod bukami).
  • Gąska wierzbowa (najczęściej rośnie pod wierzbami i brzozami).
  • Gąska wiosenna (pojawia się zwykle na pastwiskach i łąkach).

Gąski trujące [RODZAJE]

Na które gąski powinniśmy z kolei uważać? Oto lista najniebezpieczniejszych gatunków:

  • Gąska tygrysia (pojawia się zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych).
  • Gąska pieprzna (rośnie głównie w lasach iglastych)

Jak je rozpoznać? Ten pierwszy z wymienionych gatunków ma brązowo-szary kapelusz, który posiada włókniste strzępki. Co ważne, jego miąższ nie zmienia barwy po przekrojeniu.

Z kolei miąższ gąski pieprznej przypomina zapach rzodkiewki. Gatunek ten ma spiczasto-stożkowy kapelusz, który jest z reguły popielaty. Jego brzegi są zgięte do dołu.

Niebezpieczne mity na temat grzybów. Też w nie wierzysz? >>

Zachowaj ostrożność w trakcie zbierania

Mimo że zbieranie i jedzenie grzybów to dla wielu osób ogromna przyjemność, nie powinniśmy zapominać także o najważniejszych zasadach bezpieczeństwa. Co roku możemy usłyszeć o tragicznych skutkach zatruć grzybami. Dlatego jeśli nie jesteśmy doświadczonymi grzybiarzami, konsultujmy nasze zbiory (zanim znajdą się na talerzu) z osobami bardziej doświadczonymi. Być może to pomoże uniknąć nam niechcianych konsekwencji.

Dzieci i grzyby - od kiedy mogą je jeść?

Kolejną ważną kwestią, o której powinni pamiętać wielbiciele grzybów, jest częstowanie nimi małych dzieci. Niektórzy eksperci radzą, by nie podawać ich nawet do dziesiątego roku życia. To dlatego, że w przypadku najmłodszych nawet nietrujące gatunki mogą okazać się niebezpieczne.

Małe dzieci mają jeszcze nie w pełni rozwinięte układy pokarmowe, które niekoniecznie muszą poradzić sobie z grzybami. Zjedzenie takiej potrawy może więc skończyć się u nich silnymi bólami brzucha,wymiotami, biegunkami i problemami ze snem. 

Warto także pamiętać, że w przypadku zatruć najgroźniejszymi gatunkami (takimi jak na przykład muchomor sromotnikowy) dzieci mają znacznie mniejsze szanse na uratowanie niż dorośli. Z tej przyczyny niektórzy eksperci radzą, by dzieciom jak najdłużej w ogóle nie podawać grzybów.

Zobacz także:

Więcej o: