Huby, czyli charakterystyczne grzyby na drzewach. Jak je rozpoznać i czy są jadalne?

Huby to grzyby, które pojawiają się na drzewach i drewnie. Mimo że są bardzo powszechne, wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że są one jadalne. Jak rozpoznać najsmaczniejsze gatunki huby?

Huby - co to za grzyby?

Huby nie cieszą się raczej dobrą opinią. Dla większości z nas to po prostu pasożyty, które doprowadzają do obumierania drzew. Okazuje się jednak, że jednym z najlepszych sposobów, by zmienić do nich nastawienie jest ich... spróbowanie. Wbrew pozorom grzyby te nie są trujące i w kuchniach niektórych krajów cieszą się dużą popularnością. 

Huba to nazwa na powszechnie występujące owocniki grzybów, które rozwijają się na drzewach i na drewnie. Mimo że osoby niewtajemniczone mogą ich od siebie nie odróżniać, istnieje wiele gatunków hub. W samej Polsce rozpoznaje się ich blisko 300! Znane są w całej Europie, Ameryce Północnej i Azji. 

Pasożyty i saprotrofy - na czym polega różnica?

Część hub jest pasożytami. Zazwyczaj pojawiają się one na starych i osłabionych drzewach. Pozostałe to z kolei saprotrofy, czyli organizmy czerpiące energię z martwych szczątków organicznych. Te pierwsze rozwijają się na jeszcze żywych drzewach (zazwyczaj bardzo osłabionych). Z kolei huby, które są saprotrofami znajdziemy na drewnie i obumarłych już roślinach. 

Istnieją także huby, które są jednocześnie pasożytami i saprotrofami. To dlatego, że najpierw infekują zdrowe rośliny, a potem po ich umarciu funkcjonują jeszcze przez długi czas jako saprotrofy.

Muchomor - jak rozpoznać i który z tych grzybów jest najbardziej niebezpieczny? [opis, budowa, zatrucie] >>

Huba - jak wpływa na drzewo?

Jak pojawienie się tego typu grzybów wpływa na żywe drzewa? Co prowadzi do obumierania roślin? Huby posiadają enzymy, które wpływają na chemiczny rozkład najważniejszych składników drzewa, czyli:

  • ligniny
  • hemicelulozy
  • celulozy

Przez to drzewo zaczyna z czasem ulegać rozkładowi. Z kolei huba dzięki działalności swoich enzymów zyskuje energię i składniki potrzebne do rozwoju.

Zobacz wideo

Huba - czy to grzyb jadalny?

Huby są zjawiskiem bardzo powszechnym. Dlatego wielu z nas pewnie zastanawiało się, czy tego typu grzyby nadają się do jedzenia. 

Ta informacja może być dla wielu osób zaskakująca. Huby są jadalne i nie zagrażają naszemu zdrowiu. Mimo to w Polsce grzyby te nie cieszą się w kuchni dużą popularnością. A podobno ich smak jest bardzo ciekawy.

Można je marynować, przyrządzać w panierce i dodawać do zup. To przysmak popularny m.in. we Francji, Anglii i Rosji. Trudno w to uwierzyć, gdyż zazwyczaj kojarzymy te grzyby z pasożytami, które niszczą drzewa. Mimo to huby nie są trujące i jeśli jesteśmy ciekawi ich smaku, bez obaw możemy skusić się na taki kulinarny eksperyment.

Warto wiedzieć, że ich smak różni się jednak od smaku innych grzybów. Musimy także mieć świadomość, że tylko młode huby nadają się do jedzenia. Starsze grzyby tego typu mogą okazać się bardzo rozczarowujące w smaku. Możemy na przykład spotkać się z opinią, że smakują one jak... tektura.

Szkodliwe i powszechne mity na temat grzybów. Sprawdź, czy ty także w nie wierzysz >>

Jak rozpoznać hubę?

Najbardziej znanym gatunkiem huby jest zółciak siarkowy. Jest on także najczęściej wykorzystywany w kuchni. Inne popularne nazwy tego grzyba to m.in.:

  • huba żółta
  • huba siarkowa
  • grzyb siarkowy
  • żagiew topolowa
  • żagiew Rostafińskiego

Żółciak siarkowy pojawia się na pniach osłabionych lub obumarłych drzew. Jak wskazuje nazwa grzyba, wyróżnia go przede wszystkim charakterystyczna żółta barwa. Co ciekawe, w Anglii grzyb ten posiada dosyć zaskakującą nazwę "Chicken of the woods". To dlatego, że po przyrządzeniu przypomina jasne drobiowe mięso. 

Popularnością cieszy się także szmaciak gałęzisty (siedzun). Huba ta pojawia się zazwyczaj na nasadzie pnia sosny. Ma bardzo charakterystyczny wygląd, który zdaniem wielu przypomina... baranią głowę. Związane są z tym także niektóre inne nazwy tego grzyba - m.in. barania głowa i baranie rogi.

Mimo że szmaciak gałęzisty jest gatunkiem chronionym, wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy i wykorzystuje go w celach kulinarnych. Taką hubę najczęściej przyrządza się z mlekiem. 

Zobacz także:

Więcej o: