Muchomor - jak rozpoznać i który z tych grzybów jest najbardziej niebezpieczny? [opis, budowa, zatrucie]

Muchomor to grzyb należący do rodziny muchomorowatych. Jest ona dosyć duża, więc należące do niej gatunki różnią się od siebie wyglądem i właściwościami. Jak rozpoznać trujący muchomor i co robić w przypadku zatrucia?

Muchomor, czyli pogromca much

Muchomory to najogólniej rzecz ujmując rodzaj grzybów z rodziny muchomorowatych. Znanych jest obecnie wiele gatunków należących do tej szerokiej grupy. Ich nazwa nawiązuje do tego, że w przyszłości grzyby te były stosowane w trackie walki z muchami (mucho+mor).

Najpowszechniejsze z nich to muchomory:

  • czerwony
  • sromotnikowy
  • plamisty
  • jadowity

Systematyka

Oto systematyka tej rodziny grzybów:

  • Rodzaj: muchomor
  • Rodzina: muchomorowate
  • Rząd: pieczarkowce
  • Klasa: pieczarniaki
  • Typ: podstawczaki
  • Domena: eukarionty
Zobacz wideo

Opis muchomora - jak wygląda?

Jakie są cechy wspólne grzybów z tej rodziny? Musimy przede wszystkim pamiętać, że większość z nich jest trująca i niebezpieczna dla człowieka. Istnieje jednak kilka jadalnych gatunków. Jednak gdy nie jesteśmy doświadczonymi grzybiarzami, lepiej nie poszukiwać ich, by nie popełnić śmiertelnie niebezpiecznej pomyłki.

Poza tym warto wiedzieć, że:

  • Młode okazy posiadają kuliste owocniki, które stanowią warstwę ochronną.
  • Z kolei u starszych grzybów często zachowują się one w postaci charakterystycznych łatek. 
  • Grzyby te występują zarówno w lasach liściastych, iglastych, jak i mieszanych.

Od kiedy dzieci mogą jeść grzyby? Wielu rodziców popełnia błąd i karmi nimi za wcześnie >> 

Zatrucie muchomorem - objawy

Tak jak zostało zaznaczone to już wcześniej, większość gatunków z tej rodziny jest trująca. Z tej przyczyny grzybiarzy często ostrzega się w tej kwestii, ponieważ co roku dochodzi do licznych zatruć.

Muchomor czerwony, który jest chyba najbardziej znanym przedstawicielem tej grupy, nie wywołuje wielu zatruć. To dlatego, że fakt jego szkodliwości jest raczej powszechnie znany. Wiedzą o tym nawet małe dzieci, które znają go z różnych bajek i filmów. Poza tym łatwo go rozpoznać. Czerwona barwa i białe plamki to jego znaki rozpoznawcze. Gdy już sporadycznie dochodzi do zatruć, ich objawami są najczęściej:

  • halucynacje
  • biegunki 
  • wymioty
  • podwyższona temperatura

W takich sytuacjach jak najszybciej musimy zgłosić się na oddział intensywnej opieki medycznej.

Muchomor czerwony - grzyb, którego trudno nie zauważyć [opis, budowa, zatrucie] >>

Postrach grzybiarzy

Największy postrach budzi chyba muchomor sromotnikowy (inna często używana nazwa to muchomor zielonawy). To dlatego, że w tym przypadku bardzo często dochodzi do śmiertelnych zatruć. Już bardzo mały kawałek tego grzyba może doprowadzić do śmierci. Niektórych pacjentów udaje się uratować dzięki przeszczepowi wątroby.

Ten wyjątkowo niebezpieczny grzyb posiada ponad 20 bardzo groźnych toksyn. Zawarta w nim amanityna powoduje uszkodzenia komórek. Co więcej, ma on dosyć niecharakterystyczny zapach i wbrew przekonaniu wielu osób wcale nie cuchnie. Grzyb ten pojawia się zazwyczaj w lasach liściastych i mieszanych.

Niestety jego smak jest bardzo łagodny, więc w trakcie spożywania trudno zorientować się, że to właśnie ten śmiertelnie niebezpieczny grzyb. Co najgorsze, łatwo jest go pomylić z innymi powszechnymi gatunkami. To np. gąska zielonka lub czubajka kania.

Jak wygląda? [OPIS]

Jakie cechy wyglądu pomogą rozpoznać nam ten groźny gatunek? Jak odróżnić go od podobnych grzybów? Oto kilka wskazówek:

  • Jego owocnik ma średnicę mierzącą zazwyczaj około 10 cm.
  • Grzyb ten ma z reguły zielono-białą barwę.
  • Blaszka w przypadku młodych okazów jest biała. U starszych grzybów robi się z kolei zazwyczaj żółtawa.
  • Jego kapelusz jest rozłożysty i okazały.
  • Z kolei pierścień znajduje się tuż pod kapeluszem. Zdaniem niektórych przypomina on kołnierz.
  • Bulwiaste zakończenie trzonu grzyba znajduje się w pochewce.
  • Uwaga! Podobna gąska zielonka nie posiada ani pierścienia ani pochewki.

Jeśli nie jesteśmy doświadczonymi grzybiarzami, radzi się, by nie zbierać okazów chociażby lekko przypominających ten gatunek. Nie ryzykujmy - istnieje przecież wiele innych bezpiecznych grzybów.

Nigdy nie częstujmy grzybami małych dzieci. W ich przypadkach zatrucia są szczególnie groźne, gdyż znacznie trudniej jest je uratować niż osoby dorosłe.

Zobacz także:

Więcej o: