Muchomory to najogólniej rzecz ujmując rodzaj grzybów z rodziny muchomorowatych. Znanych jest obecnie wiele gatunków należących do tej szerokiej grupy. Ich nazwa nawiązuje do tego, że w przyszłości grzyby te były stosowane w trackie walki z muchami (mucho+mor).
Najpowszechniejsze z nich to muchomory:
Oto systematyka tej rodziny grzybów:
Jakie są cechy wspólne grzybów z tej rodziny? Musimy przede wszystkim pamiętać, że większość z nich jest trująca i niebezpieczna dla człowieka. Istnieje jednak kilka jadalnych gatunków. Jednak gdy nie jesteśmy doświadczonymi grzybiarzami, lepiej nie poszukiwać ich, by nie popełnić śmiertelnie niebezpiecznej pomyłki.
Poza tym warto wiedzieć, że:
Od kiedy dzieci mogą jeść grzyby? Wielu rodziców popełnia błąd i karmi nimi za wcześnie >>
Tak jak zostało zaznaczone to już wcześniej, większość gatunków z tej rodziny jest trująca. Z tej przyczyny grzybiarzy często ostrzega się w tej kwestii, ponieważ co roku dochodzi do licznych zatruć.
Muchomor czerwony, który jest chyba najbardziej znanym przedstawicielem tej grupy, nie wywołuje wielu zatruć. To dlatego, że fakt jego szkodliwości jest raczej powszechnie znany. Wiedzą o tym nawet małe dzieci, które znają go z różnych bajek i filmów. Poza tym łatwo go rozpoznać. Czerwona barwa i białe plamki to jego znaki rozpoznawcze. Gdy już sporadycznie dochodzi do zatruć, ich objawami są najczęściej:
W takich sytuacjach jak najszybciej musimy zgłosić się na oddział intensywnej opieki medycznej.
Muchomor czerwony - grzyb, którego trudno nie zauważyć [opis, budowa, zatrucie] >>
Największy postrach budzi chyba muchomor sromotnikowy (inna często używana nazwa to muchomor zielonawy). To dlatego, że w tym przypadku bardzo często dochodzi do śmiertelnych zatruć. Już bardzo mały kawałek tego grzyba może doprowadzić do śmierci. Niektórych pacjentów udaje się uratować dzięki przeszczepowi wątroby.
Ten wyjątkowo niebezpieczny grzyb posiada ponad 20 bardzo groźnych toksyn. Zawarta w nim amanityna powoduje uszkodzenia komórek. Co więcej, ma on dosyć niecharakterystyczny zapach i wbrew przekonaniu wielu osób wcale nie cuchnie. Grzyb ten pojawia się zazwyczaj w lasach liściastych i mieszanych.
Niestety jego smak jest bardzo łagodny, więc w trakcie spożywania trudno zorientować się, że to właśnie ten śmiertelnie niebezpieczny grzyb. Co najgorsze, łatwo jest go pomylić z innymi powszechnymi gatunkami. To np. gąska zielonka lub czubajka kania.
Jakie cechy wyglądu pomogą rozpoznać nam ten groźny gatunek? Jak odróżnić go od podobnych grzybów? Oto kilka wskazówek:
Jeśli nie jesteśmy doświadczonymi grzybiarzami, radzi się, by nie zbierać okazów chociażby lekko przypominających ten gatunek. Nie ryzykujmy - istnieje przecież wiele innych bezpiecznych grzybów.
Nigdy nie częstujmy grzybami małych dzieci. W ich przypadkach zatrucia są szczególnie groźne, gdyż znacznie trudniej jest je uratować niż osoby dorosłe.
Zobacz także: