Purchawka to bardzo powszechny grzyb z rodziny pieczarkowatych. Nasza wiedza na temat tego gatunku nie jest jednak zbyt duża. Wielu z nas nie potrafi na przykład udzielić odpowiedzi na pytanie, czy pieczarki są jadalne.
A przecież grzyby te znamy doskonale od dzieciństwa. Przez to, że wydają one z siebie charakterystyczne dźwięki, są wykorzystywane przez najmłodszych w trakcie licznych zabaw na świeżym powietrzu.
W Polsce znalezienie purchawki nie jest trudnym zadaniem. Grzyby te w dużych ilościach pojawiają się latem i jesienią. Możemy na nie trafić przede wszystkim na pniach drzew oraz w zaroślach i lasach.
Niektóre purchawki rosną pojedynczo, inne z kolei w większych skupiskach. Co ciekawe, jest to gatunek, który występuje w większości miejsc na Ziemi. Podobno purchawki możemy znaleźć nawet na Grenlandii.
Systematyka purchawek:
Polska nazwa grzyba odnosi się do dźwięku, który wydawany jest, gdy nadepniemy na dojrzały owocnik. Podał ją w 1830 roku Józef Jundziłł.
Warto wiedzieć, że istnieje kilkanaście rodzajów purchawek. Ich rodzina jest całkiem spora - w samej Europie jest aż czternaście gatunków. Różnią się nie tylko właściwościami, ale także wyglądem.
Najpowszechniejsze gatunki purchawek w Polsce to m.in.:
To pytanie zadaje sobie wielu grzybiarzy. Wiele osób jest przekonanych, że ten powszechny grzyb jest niejadalny. Jednak czy to prawda?
Okazuje się jednak, że purchawki mogą w wielu przypadkach być wykorzystywane w kuchni. Podobno najlepszym sposobem na sprawdzenie tego, czy dany grzyb jest jadalny, jest przekrojenie go na pół. O czym świadczy wygląd purchawki?
Najpowszechniejsze fakty i mity o grzybach. Też w to wierzysz? >>
Radzi się, by jeść tylko i wyłącznie młode owocniki tych grzybów. Starsze purchawki rozpoznamy po tym, że po przekrojeniu nie są już białe. Takie grzyby mogą mieć po przyrządzeniu nieprzyjemny smak.
Purchawki są często suszone, a potem wykorzystywane w kuchni - m.in. jako doskonały składnik zup i farszów. Zazwyczaj jada się:
Grzybiarze ruszyli do lasów. Będą ofiary? >>
Musimy jednak wiedzieć, że trującym gatunkiem jest na pewno purchawka gruszkowata. Rośnie ona zazwyczaj na pniach drzew. Mimo że nawet po przekrojeniu grzyb jest biały, tego gatunku nie powinniśmy spożywać.
Niejadalny jest także tęgoskór pospolity. Po przekrojeniu ten grzyb zawsze jest ciemny.
Doświadczenie grzybiarze radzą sprawdzać purchawki po kolorze. Wiadomo jednak, że w tej kwestii należy zachować ostrożność. Jeśli nie mamy na ten temat wiedzy, zanim przyrządzimy niepewny gatunek, należy skonsultować się dla spokoju sumienia z osobą doświadczoną. Co roku możemy przecież usłyszeć o tragediach związanych z zatruciami grzybami.
Warto także pamiętać, że grzyby nie są najlepszym daniem dla małych dzieci. W ich przypadku groźne mogą być także gatunki całkowicie nietrujące. Dlatego rodzice powinni zachować ostrożność nie tylko w trakcie rodzinnych przyjęć, ale także w trakcie codziennych posiłków, gdy dzieci chcą spróbować kuszących często dla nich dan z grzybami.
Po co ta ostrożność? Grzyby są ciężkostrawne i maluchy mogą mieć problem z ich trawieniem. W najgorszych przypadkach dochodzi m.in. do zatruć, niestrawności i bezsenności. Radzi się, by podawać dzieciom grzyby mniej więcej od 8-10 roku życia, gdy ich układy pokarmowe są już w pełni rozwinięte.
Od kiedy dzieci mogą jeść grzyby? Wielu rodziców popełnia błąd i karmi nimi za wcześnie >>
Zobacz także: