muchomor
-
Doktor dietetyki tłumaczy, dlaczego ten grzyb jest trujący. "Zawiera 3 chemiczne związki"
Udzielający się aktywnie na instagramie Michał Wrzosek w prosty sposób wyjaśnia, dlaczego muchomory są trujące. Mówi o trzech związkach, które zaburzają działanie układu nerwowego - powodują halucynacje, delirium i pobudzenie.
-
Zatrucie grzybami - objawy, co zrobić w razie zatrucia
Ból brzucha, wymioty, biegunka, nudności - to podstawowe objawy zatrucia grzybami. Są również mniej oczywiste jak m.in zaburzenia widzenia i zimne poty. Szyba pomoc może uratować życie, dlatego warto wiedzieć jakie są objawy zatrucia i jak...
-
Muchomor cytrynowy - jak wygląda, gdzie występuje. Czy muchomor cytrynowy jest jadalny?
Muchomor cytrynowy to gatunek należący do rodziny grzybów muchomorowatych, który można rozpoznać po charakterystycznej żółtej barwie kapelusza. Grzyb występuje w lasach iglastych oraz liściastych od lipca do listopada. Nie należy go zbierać,...
-
Grzyby trujące - jakie grzyby najczęściej doprowadzają do zatruć i jak je odróżnić od tych jadalnych?
Grzyby trujące to grupa grzybów, która zawiera substancje toksyczne dla ludzi. Spożywanie ich może doprowadzić do dolegliwości żołądkowych, a w skrajnych przypadkach do śmierci. Warto dowiedzieć się nieco więcej na temat grzybów niejadalnych i...
-
Muchomor zielonawy (sromotnikowy) - opis, występowanie, postępowanie w przypadku zatrucia
Muchomor zielonawy wciąż nazywany jest błędnie sromotnikiem lub muchomorem sromotnikowym. To jeden z najbardziej niebezpiecznych i szkodliwych dla człowieka grzybów, który zawiera aż trzy grupy toksycznych substancji. Ten rodzaj muchomora występuj...
-
Muchomor - jak rozpoznać i który z tych grzybów jest najbardziej niebezpieczny? [opis, budowa, zatrucie]
Muchomor to grzyb należący do rodziny muchomorowatych. Jest ona dosyć duża, więc należące do niej gatunki różnią się od siebie wyglądem i właściwościami. Jak rozpoznać trujący muchomor i co robić w przypadku zatrucia?
-
Muchomor czerwony - grzyb, którego trudno nie zauważyć [opis, budowa, zatrucie]
Muchomor czerwony to powszechnie występujący na całym świecie gatunek grzyba. Powszechnie wiadomo, że jest trujący. Mimo to co jakiś czas dochodzi do zatruć. Co powinniśmy zrobić w takiej sytuacji i jak rozpoznać, że potrzebujemy pomocy lekarskiej?
-
Fakty i mity o grzybach. Czy na pewno je znasz?
By uniknąć śmiertelnego zatrucia, właściwie wystarczy nie jeść grzybów, które pod kapeluszem mają blaszki. To jednak za mało, by ich spożywanie było w pełni bezpieczne. Jak zatem jeść, żeby nie żałować? Przypominamy najważniejsze mity i fakty o...