Muchomor sromotnikowy to najbardziej znany i trującego grzyba, oprócz niego, w naszych lasach możemy trafić na inne grzyby trujące np. borowik szatański, strzępiak ceglasty, lisówka pomarańczowa, krowiak podwinięty (olszówka).
Pomyłka może zdarzyć się każdemu i nawet podczas przebierania i czyszczenia zbiorów, może pozostać niezauważona. Zjedzenie trującego grzyba może mieć tragiczne skutki.
Najczęściej występującymi objawami, występującymi dość szybko po zjedzeniu trujących grzybów są:
Objawy te mogą wystąpić razem, lub oddzielnie. Przy lekkich zatruciach mogą występować pojedyncze i niezbyt nasilone, ale i takich nie wolno lekceważyć. Nawet jeżeli powyższe objawy wystąpią kilkanaście godzin po zjedzeniu grzybów, ale podejrzewasz, że mogą mieć związek z jedzeniem, zgłoś się do szpitala.
Jeżeli podejrzewasz u siebie, lub kogoś bliskiego zatrucie grzybami i udajesz się do lekarza, lub czekasz na pogotowie, można podjąć pewne działania, aby sobie pomóc.
Należy opróżnić żołądek - pić dużo wody z solą, aby spowodować wymioty. Jeżeli to możliwe zabrać ze sobą próbkę jedzenia, które spowodowało zatrucie. Pomoże to w określeniu trujących toksyn. Sprawdzić kto z naszych najbliższych lub współbiesiadników się zatruł. Przekazać informacje o objawach i czasie wystąpienia.
Nie wolno przyjmować środków przeczyszczających, pić alkoholu ani mleka. Nie należy leczyć się samemu.
Zależnie od rodzaju spożytych grzybów i zawartych w nich toksyn, trujące grzyby mogą spowodować uszkodzenia nerek, wątroby, układu nerwowego, mogą również podrażniać przewód pokarmowy. Jednym ze skutków zatrucia grzybami są halucynacje.
Czasem, jak w przypadku muchomora sromotnikowego, pierwsze objawy mogą ustąpić, co może uśpić naszą czujność, a po kilku dniach wrócić, nasilone. Jeśli wcześniej zbagatelizowaliśmy problem i nie zgłosiliśmy się po specjalistyczną pomoc, zatrucie może skończyć się tragicznie.
Może cię również zainteresować: