zatrucie pokarmowe
-
Ból brzucha po jedzeniu - czy trzeba się martwić? Nigdy go nie lekceważ
Dlaczego niekiedy odczuwamy ból brzucha po jedzeniu? Jakie mogą być przyczyny i kiedy nie powinniśmy takiego bólu lekceważyć.
-
Widzisz u siebie te objawy? To może być zatrucie salmonellą. Sprawdź, jak je leczyć
Zatrucia pokarmowe są bardzo nieprzyjemne i kłopotliwe. Wywoływane są zwykle przez bakterie. Zakażenie salmonellą należy do jednego z częściej występujących zatruć, zwłaszcza w okresie letnim. Jak dochodzi do zatrucia? I w jaki sposób można się...
-
Zasada 5 sekund: Czy możesz jeść jedzenie, które spadło na podłogę?
Jak do zasady "5 sekund" odnosi się nauka? Wszystko zależy od tego, jak brudna jest podłoga i jak wiele bakterii zdążyło przylgnąć do jedzenia. Istotny jest też rodzaj powierzchni na którą upuściliśmy jedzenie.
-
Muchomor cytrynowy - jak wygląda, gdzie występuje. Czy muchomor cytrynowy jest jadalny?
Muchomor cytrynowy to gatunek należący do rodziny grzybów muchomorowatych, który można rozpoznać po charakterystycznej żółtej barwie kapelusza. Grzyb występuje w lasach iglastych oraz liściastych od lipca do listopada. Nie należy go zbierać,...
-
Płukanie żołądka: jak przebiega? Kiedy wykonuje się płukanie żołądka
Płukanie żołądka wykonuje się w przypadku spożycia substancji trującej, gdy od dostania się trucizny do żołądka upłynęła nie więcej niż jedna godzina. W kilku przypadkach )naduzycie niektórych leków) może upłynąć nieco więcej czasu, 4-6 godzin, a...
-
Owoce i warzywa, którymi można się zatruć
Mówi się, że owoce i warzywa powinny stanowić podstawę zdrowej, zrównoważonej diety. Są one pełne błonnika oraz cennych witamin i składników odżywczych, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że można się nimi zatruć. Jakie owoce i warzywa mo...
-
Maślanka wiązkowa - wygląd, występowanie, znaczenie
Maślanka wiązkowa (Hupholoma fasciculare) jest pospolitym trującym grzybem rosnącym głównie na pniach i korzeniach drzew. Swoim wyglądem przypomina nieco opieńkę miodową, w związku z czym niedoświadczeni grzybiarze mogą pomylić te dwa grzyby. Jak...
-
Biegunka - rodzaje biegunek, przyczyny, leczenie
Biegunka dopada, od czasu do czasu, każdego. Najczęstszą przyczyną biegunki pozostają infekcja bakteryjna i wirusowa, ale także choroby układu pokarmowego, alergie i nietolerancje pokarmowe oraz stres.
-
Jersinioza - objawy, diagnoza, leczenie
Jersinioza to zakaźna choroba układu pokarmowego. Za jej rozwój odpowiadają bakterie Yersinia. Schorzenie najczęściej rozpoznawane jest u dzieci powyżej 7 roku życia oraz u dorosłych. Jak można się nimi zarazić jakie są objawy choroby i jak ją...
-
Salmonella - jak rozpoznać zakażenie salmonellą i jak wygląda leczenie?
Do zakażeń wywołanych pałeczkami salmonelli najczęściej dochodzi latem - bakteria ta rozwija się w wysokiej temperaturze. Salmonellę najczęściej spotyka się w mięsie, produktach mlecznych i jajkach. Jak objawia się zatrucie pokarmowe wywołane prze...
-
Uwaga na aloes!
-
Napar z imbiru - właściwości i zastosowanie. Czy imbir zalewa się wrzątkiem?
-
Odlotowe połączenie, w którym nie ma mowy o limitach: bezpieczeństwo i szaleństwo w jednym!MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Imbir - właściwości i zastosowanie. Na co dobry jest imbir i co warto o nim wiedzieć?
-
Jest najmłodszym profesorem w Polsce. Odkrył przyczynę udaru
- Zasady i działanie diety bogatoresztkowej
- Ból jajnika przed okresem - co może oznaczać? [przyczyny i objawy]
- Drożdżyca paznokci to częsta infekcja grzybicza, atakująca płytkę paznokcia. Sprawdź, jak rozpoznać przykrą dolegliwość
- Chirurdzy usunęli ponad 16-kilogramowego guza. Miał być nowotworem
- Opuchlizna po wyrwaniu zęba może pojawić się już kilka godzin po zabiegu. Jak sobie z nią poradzić?