Owoce i warzywa, którymi można się zatruć

Mówi się, że owoce i warzywa powinny stanowić podstawę zdrowej, zrównoważonej diety. Są one pełne błonnika oraz cennych witamin i składników odżywczych, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że można się nimi zatruć. Jakie owoce i warzywa mogą powodować zatrucia? Czy można uniknąć problemów gastrycznych nie rezygnując z jedzenia owoców i warzyw?

1. Owoce leśne: w związku z tym, że na powierzchni owoców zrywanych w lesie, takich jak maliny, jagody czy borówki mogą znajdować się odchody dzikich zwierząt, ich spożycie może być przyczyną groźnych zatruć i zakażenia pasożytami. W związku z tym, przed zjedzeniem takich owoców należy je dokładnie umyć pod bieżącą wodą. Mało kto wie, że powinno się myć również mrożone owoce leśne, które można kupić w wielu sklepach.

2. Rabarbar: to zapomniane nieco warzywo zawiera wiele cennych witamin, błonnik oraz kwas foliowy, jednak w jego liściach oraz korzeniu zawarty jest kwas szczawiowy, który może być groźny dla zdrowia. Kwas ten wywołuje zatrucie, które objawia się nudnościami i wymiotami, a także ogólnym osłabieniem. Poza tym, kwas szczawiowy zmniejsza wchłanianie wapnia oraz magnezu, dlatego produktów, które go zawierają nie należy jeść zbyt często. Spożywanie rabarbaru całkowicie odradza się osobom cierpiącym na choroby reumatyczne oraz takim, które mają problemy z funkcjonowaniem układu pokarmowego.

3. Melon, arbuz: te owoce same w sobie są bardzo zdrowe i nie zawierają szkodliwych substancji, jednak wiele osób nie myje ich owoców i kroi je ze skórką. Takie owoce często podawane są w misce lub na talerzu, gdzie fragmenty owoców mieszają się ze sobą, a bakterie obecne na skórce rozprzestrzeniają się również na miąższ. Poza tym, owoce te chętnie jemy jako przekąskę na pikniku lub na letnim przyjęciu na świeżym powietrzu, w związku z czym niestety zdarza się, że przed ich spożyciem nie myjemy rąk.

4. Ziemniaki: to lubiane przez nas warzywo, które stanowi podstawowy element diety wielu osób, może być groźne dla naszego zdrowia. Niektóre ziemniaki, a dokładniej pozieleniałe i nie w pełni dojrzałe warzywa zawierają solaninę, czyli substancję, która ma chronić rośliny przed chorobami i szkodnikami, ale jest szkodliwa również dla człowieka. O obecności solaniny w ziemniakach mogą świadczyć również wyrastające z warzywa kiełki.

5. Jabłka: są zdrową przekąską i świetnym dodatkiem do wielu deserów, ale i dań wytrawnych, jednak z ich spożywaniem należy uważać. O ile same owoce są jednymi z tych najbardziej wartościowych, o tyle ich pestki mogą powodować zatrucie. Zawierają one glikozydy cyjanogenne, które przekształcają się w trujący cyjanowodór. Na szczęście pestki z jabłek zazwyczaj wyrzuca się, a nawet zjedzenie pestek z jednego jabłka nie powinno nikomu zaszkodzić. Żeby odczuć negatywne skutki zjedzenia jabłkowych pestek, trzeba by zjeść ich naprawdę dużo. Szkodliwy cyjanek zawierają również pestki innych owoców, między innymi wiśni, brzoskwiń oraz moreli.

6. Kiełki: mimo tego, że są niezwykle zdrowe i smaczne i mogą stanowić ciekawy dodatek do wielu potraw, mogą powodować zatrucie. Wszystko ze względu na to, że są uprawiane na ciepłym, wilgotnym podłożu, które jest idealnym środowiskiem do rozwoju chorobotwórczych drobnoustrojów. Poza tym, kiełki jest bardzo trudno dokładnie oczyścić. Żeby uniknąć zatrucia, specjaliści zalecają, aby kiełki przed spożyciem sparzać wrzącą wodą.

7. Orzechy nerkowca: niebezpieczny dla zdrowia może być sok, który znajduje się między łupiną, a orzechem. Sok ten jest silnie żrący i może powodować poparzenia. Na szczęście, wszystkie orzechy zanim trafią do sklepów są poddawane skomplikowanemu procesowi oczyszczania (stąd wysoka cena tych orzechów).

8. Czarny bez: surowe owoce zawierają trujący glikozyd, który ulega neutralizacji podczas gotowania lub suszenia owoców. W związku z tym, aby cieszyć się z prozdrowotnych właściwości owoców czarnego bzu należy poddać je odpowiedniej obróbce. Poza tym, owoce te lepiej zbierać dopiero po pierwszych przymrozkach.

Co ciekawe, zatrucie mogą spowodować praktycznie wszystkie owoce i warzywa, a to wszystko z powodu bakterii z grupy Listeria monocytogenes, które mogą występować na powierzchni produktów roślinnych. Bakterie te powodują wystąpienie listeriozy, czyli zakaźnej choroby, która może stanowić poważne zagrożenie dla kobiet w ciąży. Żeby pozbyć się groźnych bakterii z powierzchni warzyw i owoców należy je dokładnie myć przed spożyciem. Cytrusy warto dodatkowo sparzyć wrzącą wodą. Poza tym, przy uprawie wielu warzyw stosowane są sztuczne nawozy, które są szkodliwe dla człowieka. Szczególnie niebezpieczne są tak zwane nowalijki, które mogą zawierać związki azotu, które są przekształcane w szkodliwe azotyny.

Nosisz soczewki? Marchewka powinna być twoim ulubionym warzywem

Więcej o: