W Polsce co roku dochodzi do około 1000 zatruć spowodowanych zjedzeniem trujących grzybów. Większość z nich spowodowana jest przez grzyby niejadalne, które powodują jedynie wymioty i ból brzucha. Zdarzają się jednak przypadki zjedzenia grzybów silnie trujących, co najczęściej kończy się przeszczepem wątroby, a nawet śmiercią.
Koniecznie zobacz - te grzyby wyglądają na jadalne, a mogą zaszkodzić:
Eksperci radzą, aby osoby mniej doświadczone unikały wszystkich grzybów blaszkowatych (posiadających pod kapeluszem blaszki). Oczywiście istnieją grzyby rurkowate (np. borowik szatański), które nie są jadalne, ale ich spożycie nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia. Dobrym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy nie są pewni swoich zbiorów, jest udanie się do najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej, która bezpłatnie zidentyfikuje ewentualne trujące okazy grzybów.
Sztandarowym przykładem najbardziej trującego grzyba w Polsce jest muchomor zielonawy. Posiada on kilkanaście bardzo groźnych toksyn, które w krótkim czasie uszkadzają wątrobę oraz upośledzają pracę nerek, co niestety kończy się najczęściej śmiercią. Jest on szczególnie niebezpieczny ze względu na fakt, iż łudząco podobny jest do czubajki kani, ale także bywa mylony z gąską (uwaga, wśród gąsek też są gatunki trujące - więcej na ten temat). Jak rozpoznać muchomora zielonawego?
2. Muchomor jadowity
Kolejnym przykładem bardzo niebezpiecznego grzyba jest muchomor jadowity. Zatrucie tym grzybem (podobnie jak w przypadku muchomora sromotnikowego) jest dwufazowe. W pierwszej fazie obserwuje się problemy żołądkowo-jelitowe, po której następuje ogólna poprawa. Po około 5-7 dniach zaczyna się faza druga, w której uszkodzone zostają nerki oraz wątroba. Młode okazy muchomora jadowitego mylone są z pieczarkami. Jak rozpoznać muchomora jadowitego?
3. Muchomor cytrynowy
Muchomor cytrynowy zaliczany jest do grzybów trujących, ale nie zagrażających bezpośrednio życiu. Jego spożycie skutkuje problemami żołądkowo-jelitowymi. Jak rozpoznać muchomora cytrynowego?
4. Piestrzenica kasztanowata
Piestrzenica kasztanowata zaliczana jest do silnie trujących grzybów. Spotkać ją można na terenie całego kraju. Pierwsze poważniejsze objawy zatrucia mogą pojawić się dopiero po około 2 tygodniach od zjedzenia grzyba. Ze względu na obecność silnych toksyn upośledzone zostają funkcje wątroby, śledziony oraz m.in. wzroku. Piestrzenica kasztanowata najczęściej mylona jest ze smardzami. Jak rozpoznać piestrzenicę kasztanowatą?
5. Maślanka wiązkowa
Maślanka wiązkowa najczęściej mylona jest z opieńką miodową, do której jest łudząco podobna. Zaliczana jest do grzybów trujących, ale niezagrażających życiu. Objawy zatrucia to bóle brzucha, biegunka, niestrawność, a także wymioty. Jak rozpoznać maślankę wiązkową?
6. Tęgoskór cytrynowy
Tęgoskór cytrynowy zaliczany jest do grzybów trujących. Ze względu na swój charakterystyczny kształt mylony jest z truflami. Zjedzenie go w większych ilościach powoduje problemy trawienne. Tęgoskór cytrynowy ma kulisty kształt o średnicy dochodzącej do 10 cm. Powierzchnia grzyba pokryta jest bruzdami.
To również może cię zainteresować: