Wiele osób uważa, że tkanka tłuszczowa wpływa jedynie na wygląd sylwetki i stara się jak najbardziej ograniczyć jej ilość w organizmie. Jest to jednak nieprawidłowe podejście, ponieważ w odpowiedniej ilości jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zadania jakie pełni to między innymi:
Tkanka tłuszczowa ma również wpływ na gospodarkę hormonalną.
Tkanka tłuszczowa biała jest nazywana czasami również żółtą i uważana jest za gorszy, mniej potrzebny rodzaj tkanki tłuszczowej. Odpowiedzialna jest przede wszystkim za ochronę organów wewnętrznych oraz magazynowanie energii. Poza tym, ma ona duże znaczenie w kwestii gospodarki hormonalnej. W tkance tłuszczowej białej produkowane są hormony zwane adipocytami. Hormony te mają wpływ na procesy metaboliczne zachodzące w organizmie. Adiponektyna wytwarzana w tkance tłuszczowej białej jest odpowiedzialna za utrzymanie prawidłowej wagi, a także wrażliwość organizmu na insulinę. Co istotne, aby metabolizm przebiegał prawidłowo, tkanki tłuszczowej białej nie może być zbyt dużo. To właśnie tkanka tłuszczowa biała ma największy wpływ na powstawanie nadwagi.
Komórki, z których zbudowana jest tkanka tłuszczowa brunatna są mniejsze niż komórki tłuszczowe tkanki białej, przez co gromadzą mniejsze ilości tłuszczu niż komórki budujące tkankę tłuszczową białą. Komórki tej tkanki są również bardziej unerwione i ukrwione niż komórki budujące tkankę tłuszczową białą. Tkanka tłuszczowa brunatna wytwarza leptynę, a jej podstawowym zadaniem jest wykorzystywanie tłuszczu zgromadzonego w tkance tłuszczowej białej do wytwarzania energii. Odpowiednia ilość oraz aktywność tkanki tłuszczowej brunatnej wpływa na utrzymanie prawidłowej masy ciała.
Osoby, u których ilość tkanki tłuszczowej brunatnej jest zbyt mała, często chorują na cukrzycę oraz mają nadwagę. Co więcej, ilość tej tkanki tłuszczowej maleje wraz z wiekiem, co ma wpływ na pogorszenie metabolizmu i przybieranie na wadze. Zmniejszanie się ilości brunatnej tkanki tłuszczowej można powstrzymać prowadząc aktywny tryb życia.
Ilość oraz rozkład tkanki tłuszczowej zależy w dużej mierze od wieku, płci, uwarunkowań genetycznych oraz aktywności fizycznej.
W przypadku kobiet tkanka tłuszczowa gromadzi się najczęściej w okolicach bioder, pośladków oraz ud, jednak może występować również w okolicach brzucha czy ramion. Prawidłowy poziom tkanki tłuszczowej u kobiet to 20-25% masy ciała.
Zobacz także: Ćwiczenia na uda, brzuch i pośladki - jak się wyszczuplić?
U mężczyzn nadmiar tkanki tłuszczowej gromadzi się zwykle na brzuchu, ale również na klatce piersiowej, karku czy twarzy. W przypadku mężczyzn za prawidłowy poziom tkanki tłuszczowej uznaje się 15-20% masy ciała.
Zobacz także: Trenuj mięśnie głębokie dla płaskiego brzucha i prostego kręgosłupa!
Nadmiar tkanki tłuszczowej prowadzi do nadwagi, a nawet otyłości. Oprócz kwestii estetycznych, nadmiar tkanki tłuszczowej białej znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia chorób metabolicznych oraz cukrzycy. W celu utrzymania prawidłowego poziomu tkanki tłuszczowej w organizmie, konieczne jest prowadzenie zdrowego stylu życia. Niezbędna jest zrównoważona dieta, a także regularna aktywność fizyczna.
Aby organizm zaczął spalać nadmiar tkanki tłuszczowej konieczne jest utrzymanie deficytu kalorycznego, czyli przyjmowanie mniejszej ilości kalorii niż wynosi dzienne zapotrzebowanie organizmu. Ważne jest jednak, aby nie ograniczać ilości spożywanych kalorii gwałtownie, ale stopniowo zmniejszać kaloryczność posiłków. W walce z nadwagą i nadmiarem tkanki tłuszczowej białej, pomocne może być zwiększenie ilości tkanki tłuszczowej brunatnej, która jest odpowiedzialna za utrzymanie prawidłowej masy ciała. Można tego dokonać na przykład poprzez stosowanie zabiegów krioterapii.
Warto również wzbogacić codzienną dietę o produkty, które pomogą (m.in. na drodze termogenezy) spalić nadmiar tkanki tłuszczowej. Do takich "wspomagaczy" należą kapsaicyna (można ją znaleźć w papryczkach chili), CLA - sprzężony kwas linolowy (mleko i przetwory mleczne), fitosterole (obecne w roślinach strączkowych, sezamie i pestkach), polifenole (znajdziemy je w cytrusach, ciemnych winogronach i czarnej herbacie), pełnowartościowe białko.