Maślak pstry - pospolity grzyb z lasu iglastego. Czy jest trujący? [Wygląd, smak, występowanie]

Maślak pstry to grzyb, którego możemy szukać w okresie jesiennym i letnim głównie w lasach iglastych. Jak go rozpoznać i jak smakuje? Czy maślak pstry jest bezpieczny dla ludzi? Podpowiadamy.

Maślak pstry - pospolity grzyb z lasów iglastych

Maślak pstry to powszechny gatunek grzybów z rodziny maślakowatych. Występuje nie tylko w Europie, ale także w obu Amerykach i Japonii. Ma specyficzny zapach, który zniechęca wielu smakoszy grzybów. Jego smak w podstawowej wersji także nie jest zbyt wyszukany. Okazuje się jednak, że istnieje kilka sposobów na wykorzystanie tego grzyba w kuchni.

Jeśli chcemy spróbować, jak smakuje maślak pstry, powinniśmy szukać go w okresie letnim i jesiennym w lasach iglastych. Doświadczeni grzybiarze wiedzą, że gatunek ten szczególnie chętnie pojawia się pod sosnami. Grzyby te znajdziemy także na wrzosowiskach. 

Twardzioszek, twardak, murzynek...

Inne polskie nazwy tego grzyba, z jakimi możemy się spotkać w zależności od regionu to m.in. :

  • twardzioszek
  • twardak
  • murzynek
  • piasecznik
  • łosiak
  • bagniak
  • grzyb pstry
  • jakub
  • jakubek
Zobacz wideo

Maślak pstry - opis

Maślak pstry został opisany po raz pierwszy na początku XIX wieku. Z kolei polska nazwa tego grzyba została podana w 1960 roku. Jej autorką jest znana polska biolożka Alina Skirgiełło.

Oto szczegółowa systematyka tego gatunku:

  • Gatunek: maślak pstry
  • Rodzaj: maślak
  • Rodzina: maślakowate
  • Rząd: borowikowce
  • Klasa: pieczarniaki
  • Typ: podstawczaki
  • Królestwo: grzyby
  • Domena: eukarionty

Od kiedy dzieci mogą jeść grzyby? Wielu rodziców popełnia błąd i karmi nimi za wcześnie >>

Maślaki pstre - czy to jadalne grzyby?

Gatunek ten jest jak najbardziej bezpieczny dla ludzi. Ze względu na niezbyt wyszukany smak, nie cieszy się jednak zbyt dużą popularnością wśród grzybiarzy. Co więcej, grzyby te nie posiadają cennych właściwości odżywczych. Mimo to warto poznać jego zastosowanie - być może w nieco zmodyfikowanej wersji gatunek ten przypadnie nam do gustu.

Najpowszechniejsze i szkodliwe mity na temat grzybów. Sprawdź, czy też w nie wierzysz >>

Maślak pstry - zastosowanie w kuchni

Mimo niezbyt dobrego smaku, grzyb ten może znaleźć zastosowanie w kuchni. Najlepiej smakuje w wersji marynowanej. Sprawdza się także jako składnik sosów śmietanowo-grzybowych. 

Gatunek ten w przeciwieństwie do innych maślaków nie jest pokryty charakterystycznym śluzem. Przez to przed przyrządzeniem nie trzeba moczyć go w wodzie i zdzierać skórki.

Jak wygląda maślak pstry?

Jak rozpoznać ten gatunek grzyba? Oto kilka jego charakterystycznych cech maślaka:

  • Jego owocnik osiąga średnicę od 6 do 15 centymetrów.
  • Pokrywa go skórka, która jest szorstka i sucha. W przypadku najmłodszych okazów jest ona żółta. Potem staje się oliwkowa, a na sam koniec pomarańczowa. 
  • Wysokość trzonu tego grzyba wynosi z reguły od 4 do 10 centymetrów. Z kolei grubość - od 2 do 4 centymetrów. Wraz z wiekiem staje się on coraz bardziej walcowaty.
  • Rurki tego grzyba mają od 8 do 12 milimetrów. Początkowo są żółte, a następnie oliwkowe. Co istotne, są przyrośnięte.
  • Miąższ grzyba jest twardy (stąd zapewne nazwa twardzioszek). 

Gatunek ten łatwo jest pomylić z maślakiem sitarzem. Na szczęście oba grzyby są jadalne i w pełni bezpieczne dla ludzi.

Ostrożnie z grzybami

Co roku możemy usłyszeć o zatruciach grzybami. Niektóre wypadki kończą się nawet śmiercią. To pokazuje, że mimo licznych akcji edukacyjnych, nadal istnieje duża potrzeba informowania o tego typu niebezpieczeństwach. 

Gdy nie jesteśmy doświadczonymi grzybiarzami, lepiej nie ryzykujmy i skonsultujmy nasze znaleziska z osobą, która zna się na grzybach. To może uchronić nas przed niechcianymi konsekwencjami. 

Warto także pamiętać, że grzybów nie powinny jeść małe dzieci. Niektórzy eksperci radzą wręcz, że wprowadzanie ich do diety powinno rozpocząć się dopiero między ósmym a dziesiątym rokiem życia. To dlatego, że nierozwinięty układ pokarmowy najmłodszych może nie poradzić sobie z grzybami. Z tej przyczyny dla najmłodszych nawet nietrujące gatunki bywają niebezpieczne.

Gdy małe dziecko zje grzyby, może skończyć się to wymiotami, biegunką, silnymi bólami brzucha i problemami ze spaniem. 

Zobacz także:

Więcej o: