Mleczaj rydz to bardzo powszechny gatunek grzyba z rodziny gołąbkowatych. Został dokładnie opisany jeszcze w połowie XVIII wieku. W naszym kraju jest znany głównie jako rydz. Inne nazwy tego grzyba z jakimi możemy się spotkać w różnych regionach to m.in.:
Rydz ze względu na spore podobieństwo często jest mylony z innymi gatunkami. Nawet doświadczonym grzybiarzom zdarza się pomylić rydza z mleczajem świerkowym, mleczajem jodłowym, mleczajem zmiennym, mleczajem modrzewiowym i mleczajem czerwieniejącym. Na szczęście większość z wymienionych grzybów jest jadalna, więc ewentualna pomyłka nie pociąga za sobą groźnych konsekwencji.
Musimy jednak szczególnie uważać na mleczaja modrzewiowego, który jest grzybem trującym. Jak go rozpoznać?
Dlatego w trakcie zbierania grzybów pamiętajmy, że grzyby rosnące pod modrzewiem, nie są popularnymi i niegroźnymi rydzami, a trującymi mleczajami modrzewiowymi.
Oto systematyka tego gatunku grzyba:
Jakie cechy charakterystyczne wyróżniają grzyby tego gatunku? Oto kilka z nich:
Gatunek ten występuje głównie w klimacie umiarkowanym. W naszym kraju uznawany jest za bardzo pospolity. Mleczaj rydz pojawia się w okresie od sierpnia do listopada. Grzyby te znajdziemy przede wszystkim w lasach iglastych.
Mimo że rydze są w naszym kraju gatunkiem bardzo rozpowszechnionym, nadal zdarza się, że jakieś osoby mają wątpliwości co do tego, czy gatunek ten jest oby na pewno jadalny.
Mleczaj rydz jest jak najbardziej gatunkiem bezpiecznym dla ludzi. Co więcej, jest jednym z najbardziej cenionych i poszukiwanych grzybów. Wiele osób chętnie wykorzystuje go jako dodatek do różnych potraw. Najczęściej jednak takie grzyby marynuje się w occie.
Gdy decydujemy się na zbieranie grzybów, musimy pamiętać przede wszystkim o zasadach bezpieczeństwa. Co roku możemy usłyszeć o tragicznych w skutkach zatruciach. Co ważne, dochodzi do nich nie tylko w sezonie grzybiarskim. Wbrew powszechnemu przekonaniu, trujące grzyby nie tracą swoich groźnych właściwości po obróbce cieplnej.
Jeśli jakiś gatunek wydaje nam się wątpliwy, lepiej z niego zrezygnować. Lepiej zebrać mniej, a nie ryzykować. Poza tym warto w tych kwestiach radzić się u osób bardziej doświadczonych.
Na grzyby muszą uważać także rodzice małych dzieci. Radzi się, by zacząć nimi częstować dopiero między ósmym a dziesiątym rokiem życia. To dlatego, że układy pokarmowe dzieci nie są w stanie poradzić sobie z grzybami. Gdy małe dziecko poczęstuje się grzybem, może dojść do zatrucia, które objawia się m.in. silnymi bólami brzucha i bezsennością.
Warto także wiedzieć, że w przypadku zatrucia gatunkami trującymi, dzieci mają znacznie mniejsze szanse na przeżycie niż dorośli. Dlatego radzi się zazwyczaj, by maluchom w ogóle nie podawać grzybów.
Od kiedy dzieci mogą jeść grzyby? Wielu rodziców popełnia błąd i karmi nimi za wcześnie >>
Zobacz także: