Gorczyca - ziarenka zdrowia

Gorczyca to roślina, która znajduje szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Dużą popularnością cieszyła się już w czasach starożytnych. Znana przede wszystkim jako podstawowy składnik musztardy. Gorczyca to także jedna z najstarszych przypraw na świecie - obecnie dodaje się ją do sałatek, marynat i zalew. Od lat stosowana w medycynie ludowej. Jako pierwszy jej właściwości zdrowotne zauważył sam Hipokrates.

Gorczyca - bez niej nie byłoby musztardy

Gorczyca to roślina z rodziny kapustowatych. Obecnie znanych jest wiele jej rodzajów – to m.in. gorczyca biała, czarna oraz polna.
Od tysiącleci doceniana w medycynie ludowej. Jej zdrowotne właściwości dostrzegł już Hipokrates. Słynny starożytny lekarz zauważył, że gorczyca rozluźnia mięśnie.
Gorczyca to podstawowy składnik musztardy – w trakcie przyrządzania miesza się ją z pieprzem, kolendrą i estragonem.
Nasiona gorczycy cechuje charakterystyczny, gorzki smak. Roślina zawdzięcza go obecności w swoim składzie synapiny.

Gorczyca - popularna przyprawa z długą tradycją

Co ciekawe, roślina może pochwalić się wielowiekową tradycją. W Starożytnej Grecji była powszechnie stosowaną przyprawą. Z kolei Rzymianie sporządzali z niej musztardę. Jej popularność sięgała jednak w tych odległych czasach także poza kontynent europejski. Walory smakowe gorczycy docenili kilka tysięcy lat temu także Chińczycy.
Z biegiem lat gorczyca nie utraciła swojej popularności. Znajduje szerokie zastosowanie w wielu kuchniach świata również i teraz. Ta popularna przyprawa dodawana jest m.in. do sałatek, marynat i zalew.
Gorczyca doskonale pasuje do drobiu, mięsa wołowego i wieprzowiny. Dodaje się ją także do kwaszonych ogórków, grzybów i kapusty.

Gorczyca biała - łagodna w smaku, popularna w kuchni. Poznaj jej właściwości

Gorczyca biała ma pochodzenie południowoeuropejskie. Jej ziarna mają beżową lub słomkową barwę; są bardzo drobne i kuliste. Jest najłagodniejsza w smaku ze wszystkich odmian gorczycy. Z tej przyczyny to właśnie ten rodzaj najczęściej wykorzystuje się w kuchni. W jej nasionach znajdują się aminy, minerały, tłuszcz (35%), a także glikozyd synalbina, który pod wpływem wody wyrabia olejek goryczny.

Gorczyca biała ma szerokie zastosowanie także poza sferą kulinarną. Okazuje się niezwykle przydatnym preparatem medycyny naturalnej w trakcie leczenia wielu dolegliwości.

Dlaczego ma on dobroczynny wpływ na nasz organizm?

  • jest skuteczna w przypadku niestrawności lub zaparć;
  • stosowana w razie stanów zapalnych jelit i żołądka;
  • posiada właściwości bakteriobójcze;
  • okłady z gorczycy białej przykłada się na klatkę piersiową w razie ataków astmy;
  • łagodzi nerwobóle i bóle mięśniowe;
  • stosowana przy leczeniu zapalenia oskrzeli;
  • wzmacnia odporność organizmu;
  • pomocna w trakcie odchudzania - zapewnia uczucie sytości na dłużej oraz usprawnia metabolizm.

Gorczyca biała to także źródło cennej witaminy B1. Objawami jej niedoboru mogą być zaburzenia trawienia oraz pracy mięśni.

Więcej na temat witamin z grupy B:

 

Gorczyca czarna - najostrzejsza w smaku. Sprawdź, jakie ma właściwości

Gorczyca czarna ma bardzo ostry smak, dlatego jest nieco mnie popularna w kuchni niż gorczyca biała. Jej nasiona zawierają enzymy, oleje tłuste, śluzy, białka, minerały oraz glikozyd sinigrynę.
Ta odmiana gorczycy pochodzi z Afryki. W tym przypadku nasiona są bardzo drobne i tak jak wskazuje sama nazwa mają czarną barwę.
Podobnie jak gorczyca biała, ten rodzaj znajduje szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Z gorczycy czarnej przyrządza się głównie okłady i płukanki, które okazują się pomocne w przypadku wielu dolegliwości.

Przykłady zastosowań gorczycy czarnej:

  • nerwobóle;
  • zapalenie migdałków;
  • bóle gardła;
  • przeziębienia;
  • odoskrzelowe zapalenie płuc;
  • zapalenie ścięgien;
  • wrzody dwunastnicy i żołądka;
  • nadciśnienie;
  • choroby reumatyczne.

Gorczyca polna, czyli „ognicha”

W Polsce znany jest również trzeci rodzaj gorczycy, czyli gorczyca polna. Znana również jako „ognicha”. Ta odmiana posiada czarnobrunatną lub czerwonobrunatną barwę i kuliste nasiona. Jej nasiona wykorzystywane są przy produkcji preparatów zwalczających mszyce, ślimaki i gąsienice.
Gorczyca polna nie ma cennych właściwości zdrowotnych, jakie przejawiają gorczyca biała i gorczyca czarna. Do tego jest rośliną lekko trującą, przez co nie znajduje zastosowania w gastronomii. Powszechnie uznaje się ją za chwast.

 

Więcej o: