Gorczyca to roślina z rodziny kapustowatych. Obecnie znanych jest wiele jej rodzajów – to m.in. gorczyca biała, czarna oraz polna.
Od tysiącleci doceniana w medycynie ludowej. Jej zdrowotne właściwości dostrzegł już Hipokrates. Słynny starożytny lekarz zauważył, że gorczyca rozluźnia mięśnie.
Gorczyca to podstawowy składnik musztardy – w trakcie przyrządzania miesza się ją z pieprzem, kolendrą i estragonem.
Nasiona gorczycy cechuje charakterystyczny, gorzki smak. Roślina zawdzięcza go obecności w swoim składzie synapiny.
Co ciekawe, roślina może pochwalić się wielowiekową tradycją. W Starożytnej Grecji była powszechnie stosowaną przyprawą. Z kolei Rzymianie sporządzali z niej musztardę. Jej popularność sięgała jednak w tych odległych czasach także poza kontynent europejski. Walory smakowe gorczycy docenili kilka tysięcy lat temu także Chińczycy.
Z biegiem lat gorczyca nie utraciła swojej popularności. Znajduje szerokie zastosowanie w wielu kuchniach świata również i teraz. Ta popularna przyprawa dodawana jest m.in. do sałatek, marynat i zalew.
Gorczyca doskonale pasuje do drobiu, mięsa wołowego i wieprzowiny. Dodaje się ją także do kwaszonych ogórków, grzybów i kapusty.
Gorczyca biała ma pochodzenie południowoeuropejskie. Jej ziarna mają beżową lub słomkową barwę; są bardzo drobne i kuliste. Jest najłagodniejsza w smaku ze wszystkich odmian gorczycy. Z tej przyczyny to właśnie ten rodzaj najczęściej wykorzystuje się w kuchni. W jej nasionach znajdują się aminy, minerały, tłuszcz (35%), a także glikozyd synalbina, który pod wpływem wody wyrabia olejek goryczny.
Gorczyca biała ma szerokie zastosowanie także poza sferą kulinarną. Okazuje się niezwykle przydatnym preparatem medycyny naturalnej w trakcie leczenia wielu dolegliwości.
Dlaczego ma on dobroczynny wpływ na nasz organizm?
Gorczyca biała to także źródło cennej witaminy B1. Objawami jej niedoboru mogą być zaburzenia trawienia oraz pracy mięśni.
Więcej na temat witamin z grupy B:
Gorczyca czarna ma bardzo ostry smak, dlatego jest nieco mnie popularna w kuchni niż gorczyca biała. Jej nasiona zawierają enzymy, oleje tłuste, śluzy, białka, minerały oraz glikozyd sinigrynę.
Ta odmiana gorczycy pochodzi z Afryki. W tym przypadku nasiona są bardzo drobne i tak jak wskazuje sama nazwa mają czarną barwę.
Podobnie jak gorczyca biała, ten rodzaj znajduje szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Z gorczycy czarnej przyrządza się głównie okłady i płukanki, które okazują się pomocne w przypadku wielu dolegliwości.
Przykłady zastosowań gorczycy czarnej:
W Polsce znany jest również trzeci rodzaj gorczycy, czyli gorczyca polna. Znana również jako „ognicha”. Ta odmiana posiada czarnobrunatną lub czerwonobrunatną barwę i kuliste nasiona. Jej nasiona wykorzystywane są przy produkcji preparatów zwalczających mszyce, ślimaki i gąsienice.
Gorczyca polna nie ma cennych właściwości zdrowotnych, jakie przejawiają gorczyca biała i gorczyca czarna. Do tego jest rośliną lekko trującą, przez co nie znajduje zastosowania w gastronomii. Powszechnie uznaje się ją za chwast.