niestrawność

Więcej o:

niestrawność

  • Niestrawność - o czym świadczy, kiedy skonsultować się z lekarzem?

    Niestrawność (dyspepsja) - objawy Zespół objawów, takich jak uczucie pełności brzucha, palenia w żołądku, wzdęcia i zgaga, odbijanie się, uciążliwe burczenie w brzuchu, nudności oraz bóle żołądka, jeżeli trwają, z niewielkimi przerwami, co najmniej 3 miesiące, powinny nas skłonić do odwiedzenia

  • Zioła, które wspierają trawienie. Domowe sposoby na niestrawność

    z rumianku to łagodny ale skuteczny środek na niestrawność. Działa na nas uspokajająco, zmniejsza dyskomfort w jelitach oraz hamuje produkcję kwasu żołądkowego (nadmiar kwasu powoduje na przykład zgagę). Ma właściwości przeciwzapalne, a także łagodzące ból. Rumianek reguluje pracę jelit, zmniejszając

  • Jak wypuścić gaz z jelit, czyli skuteczne sposoby na niestrawność

    Czym są wzdęcia i dlaczego powstają? Jak wypuścić gaz z jelit? Ten proces zwykle odbywa się bez naszej ingerencji. Gazy są normalnym elementem zdrowego przewodu pokarmowego (według fizjologii). Ich objętość w jelitach wynosi około 200 mililitrów i oddawać można je od około 15 do 25 razy dziennie.

  • Jak odróżnić zwykłą niestrawność od zatrucia?

    Jak odróżnić zwykłą niestrawność od zatrucia? Rzecz trudna do rozstrzygnięcia, bo nie ma precyzyjnych definicji tych terminów. Rozróżnienie tych dwóch pojęć jest raczej intuicyjne. Jeżeli, mówiąc zatrucie, mamy na myśli zatrucie pokarmowe, to od niestrawności w ogólnym tego słowa znaczeniu

  • Jasnota purpurowa. Ziele przydatne przy problemach z niestrawnością

    purpurowa ? właściwości lecznicze Jasnota purpurowa wykazuje liczne właściwości lecznicze. Jej dobroczynne działanie objawia się przede wszystkim w leczeniu dolegliwości trawiennych. Zapobiega  niestrawności, podnosi kwasowość w żołądku, ogranicza rozwój grzybów i bakterii (działając bakteriostatycznie

  • Kobylak, czyli szczaw kędzierzawy - właściwości i zastosowanie

    się zacięcie zielarskie można samemu zbierać i suszyć roślinę. Nasiona najlepiej zbierać jesienią, liście natomiast zbieramy i suszymy przez cały sezon wegetatywny rośliny. Korzenie wykopujemy jesienią lub wczesną wiosną i suszymy. Kobylak na biegunkę, niestrawność, grypę żołądkową Roślina jest świetnym lekiem