Zioła, które wspierają trawienie. Domowe sposoby na niestrawność

Jak pomóc sobie w przypadku niestrawności? Objawy, takie jak ból czy pieczenie w żołądku, nieprzyjemne uczucie pełności w brzuchu, zgaga, nudności, wzdęcia - istnieją sposoby, aby złagodzić te objawy niedyspozycji układu pokarmowego. Oto domowe środki, które mogą przynieść nam ulgę.

Więcej na temat ziołolecznictwa na pierwszej stronie Gazeta.pl

Mięta

Na pierwszym miejscu pojawia się zwykle herbatka miętowa. To zioło ma działanie przeciwskurczowe i dzięki temu łagodzi niektóre objawy niedyspozycji układu pokarmowego. Zwiększa produkcję soków żołądkowych, wspierając w ten sposób proces trawienia. Warto zatem wypić napar z mięty po obfitym posiłku. Ponadto to zioło wykazuje właściwości antybakteryjne, co może być pomocne, jeżeli przyczyną zaburzeń żołądkowych jest zatrucie. Olejek z mięty zawiera mentol, który wykazuje działanie przeciwbólowe.

Uwaga jednak na nadmiar mięty, bo możemy wówczas wzmóc tylko nudności i wymioty. Ponadto mięta jest niewskazana, gdy przyczyną niedyspozycji żołądkowych jest refluks oraz wrzody. Może niestety zaszkodzić, ponieważ rozluźnia zwieracz przełyku i zwiększa niebezpieczeństwo cofania się kwasu żołądkowego w stronę gardła.

Rumianek

Herbata z rumianku to łagodny ale skuteczny środek na niestrawność. Działa na nas uspokajająco, zmniejsza dyskomfort w jelitach oraz hamuje produkcję kwasu żołądkowego (nadmiar kwasu powoduje na przykład zgagę). Ma właściwości przeciwzapalne, a także łagodzące ból. Rumianek reguluje pracę jelit, zmniejszając zaparcia, jak i łagodząc biegunkę. Ponieważ pobudza wydzielanie żółci i zapobiega nadmiernej fermentacji w jelitach, polecany jest we wszelkich zaburzeniach trawienia.

Zawarte w rumianku związki biologicznie czynne działają przeciwskurczowo i wiatropędnie. Właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwuczuleniowe rumianku sprawiają, że używany jest w leczeniu nieżytu żołądka i jelit oraz w łagodzeniu nietolerancji pokarmowej. 

Imbir

Imbir zmniejsza nadkwasotę i uczucie pieczenia w żołądku, hamując wydzielanie kwasu żołądkowego. (zarówno zbyt mało, jak i zbyt dużo kwasu żołądkowego szkodzi i utrudnia trawienie). Herbata imbirowa łagodzi niestrawność i koi wzburzony żołądek. Można taki napój zrobić sobie samemu, zagotowując po prostu kawałki imbiru w wodzie. Można potem do takiej herbatki dodać miód lub cytrynę dla poprawienia smaku. Nie przesadźmy tylko z ilością zjadanego imbiru (dzienna dawka to 3-4 g), bo zamiast pomóc, zaszkodzimy.

Zobacz wideo Chcesz się leczyć lub odchudzać ziółkami? Musisz to wiedzieć!

Nasiona kopru włoskiego, anyż i kminek, korzeń lukrecji

Nasiona kopru włoskiego mają działanie przeciwskurczowe, łagodzą więc skurcze żołądka, działają ponadto jako środek łagodzący nudności oraz wzdęcia. Można zarówno pić napar, jak i żuć nasiona bezpośrednio po posiłku. Pomóc żołądkowi może także anyż (działa rozkurczowo, łagodzi mdłości, likwiduje kolkę jelitową). Na wzdęcia doskonale działa też zwykły kminek (likwiduje wzdęcia regulując pracę jelit). Te zioła mogą być spożywane w postaci naparu lub wykorzystywane jako przyprawy. Można też spróbować żuć korzeń lukrecji. Podobno pomaga to na trawienie.

Dziurawiec, melisa, szałwia lekarska

Dziurawiec wspiera i leczy wątrobę, a zatem ma korzystny wpływ na proces trawienia. Melisa uspokaja nerwy, ale działa też rozkurczowo, rozluźniająco, a kwas kawowy oraz rozmarynowy, które występują w liściach melisy lekarskiej, wzmagają wydzielanie żółci oraz soku żołądkowego. Szałwia lekarska ma silne właściwości przeciwzapalne, zmniejsza nadmierną fermentację w jelitach i przeciwdziała wzdęciom.

Kuchenne sposoby na niestrawność

Aby posiłek nam służył, a nie przysparzał żołądkowych kłopotów, dania powinny być odpowiednio przyprawione. Dodanie ziół wspomagających trawienie pozwoli nam uniknąć wielu kłopotów, takich jak odbijanie się czy wzdęcia itd. Przyprawy ułatwiające trawienie to m.in. kminek, kolendra, koper, tymianek, gorczyca, oregano, rozmaryn, bazylia, cząber, goździki, czosnek.

Więcej o: