Chrzan, nazywany słowiańskim żeń – szeniem, to roślina, której cenne właściwości doceniane są od wieków. Cechuje ją działanie grzybobójcze, antywirusowe i wykrztuśne. W nasze rejony chrzan przybył z Bałkanów i Azji Zachodniej. Od tego czasu stał się popularnym składnikiem polskiej kuchni na długie lata. Obecnie trochę zapomniany i niedoceniany. Chrzan jednak zasługuje na przypomnienie – to przede wszystkim bogactwo cennych witamin, a w kuchni doskonały dodatek do wielu potraw.
Chrzan należy do rodziny roślin kapustowatych. Obecnie występuje w Europie, Ameryce Północnej, Nowej Zelandii oraz w umiarkowanych rejonach Azji. Cechą charakterystyczną rośliny są duże liście, które osiągają nawet 101 centymetrów długości. Z kolei kwiaty chrzanu są bardzo niewielkie – mierzą średnio ok. 6 milimetrów.
Chrzan znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. To przede wszystkim przyprawa do ryb, mięs, ogórków kiszonych, buraków ćwikłowych oraz białego sera. Chrzan używany jest także do wytwarzania niektórych majonezów, musztard i kremów.
Ciekawostka: w kuchni chrzan może zostać wykorzystany także do innych celów. Roślina ta skutecznie uchroni produkty spożywcze przed przedwczesnym zepsuciem. Dzieje się tak, ponieważ w liściach chrzanu znajdują się fitoncydy, które skutecznie niszczą wirusy, bakterie i grzyby.
Chrzan, za sprawą swojego specyficznego smaku, nie przez wszystkich jest lubiany. Jednak rezygnując z tego składnika kulinarnego warto poznać jego skład i działanie. Wiedza ta może skłonić nas do spojrzenia na chrzan bardziej przychylnym okiem.
Jakie składniki zawiera w swoim składzie ta roślina? Chrzan to przede wszystkim bogactwo witamin i minerałów. Znajdują się w nim m.in. witamina A, C, E oraz witaminy z grupy B. Co ciekawe, ilość witaminy C w chrzanie przewyższa tą, którą znajdziemy w cytrusach. A przecież to te owoce są powszechnie uznawane za jej najcenniejsze źródło. Chrzan zawiera także liczne minerały – m.in. żelazo, magnez, chlor, jod, siarkę, cynk, sód, mangan, potas, fosfor i wapń. Warto więc zawrzeć ją w swojej diecie.
Więcej na temat witaminy C:
Chrzan to także niezwykle cenny skarb medycyny naturalnej. Ten naturalny antybiotyk okazuje się pomocny w przypadku wielu dolegliwości zdrowotnych – roślina posiada działanie bakteriobójcze, antywirusowe i wykrztuśne. Chrzan może przyspieszyć proces powrotu do zdrowia, dlatego często uzupełnia się nim leczenie farmakologiczne. Polecany jest w szczególności w przypadku zapalenia oskrzeli, kaszlu, kataru, anemii, zaburzeń trawienia, a także chorób reumatycznych.
Bogactwo składników zawartych w chrzanie może doskonale wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu. Jeśli ktoś nie przepada za jego smakiem powinien pamiętać, że chrzan warto spożywać przede wszystkim ze względów zdrowotnych i dietetycznych.
Najważniejsze argumenty przemawiająca za włączeniem chrzanu do stałego jadłospisu:
Chrzan tarty domowy to nieodłączny element dań świątecznych. W Polsce przygotowuje się go na najważniejsze święta, czyli Boże Narodzenie i Wielkanoc. Wbrew pozorom, przygotowanie chrzanu domowego nie jest skomplikowaną procedurą. Przepis jest bardzo prosty. Powinien zadziałać zachęcająco nawet na osoby, które boją się kulinarnych eksperymentów.
W jaki sposób samodzielnie przygotować chrzan? Przedstawiamy przepis na chrzan tarty domowy w trzech prostych krokach:
Uwaga! Jeśli korzeń chrzanu jest lekko zwiędły, zaleca się włożenie go do zimnej wody. Nie należy trzymać go w niej jednak dłużej niż przez jedną godzinę.