chrzan

Więcej o:

chrzan

  • Chrzan - witaminowa rewelacja

    Chrzan, czyli słowiański żeń - szeń Chrzan, nazywany słowiańskim żeń ? szeniem, to roślina, której cenne właściwości doceniane są od wieków. Cechuje ją działanie grzybobójcze, antywirusowe i wykrztuśne. W nasze rejony chrzan przybył z Bałkanów i Azji Zachodniej. Od tego czasu stał się popularnym

  • Chrzan - dlaczego nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole?

    Artykuł aktualizowany (pierwsza wersja ukazała się w 2017 roku). Chrzan w tradycji chrześcijańskiej to jeden z koniecznych elementów święconki. Możemy go umieścić w koszyczku w formie kawałka korzenia, bądź już jako chrzan wielkanocny (mieszanka startego chrzanu, jajek i śmietany), w niewielkim

  • Wasabi: właściwości zdrowotne, wartość odżywcza

    Wasabi jako roślina lecznicza Wasabi, czyli inaczej chrzan japoński zawiera w swoim składzie całkiem sporo witamin, przede wszystkim A, C oraz kompleks witamin z grupy B. Dzięki temu wspiera odporność naszego organizmu, wzmacnia wzrok oraz wspomaga trawienie. Od wielu lat znane są właściwości

  • Święconka. Co wkładamy do koszyka wielkanocnego? [Lista]

    , która symbolizuje umiejętności, powodzenie i dostatek. Powinna być własnoręcznie przygotowana, ale częściej jest kupowana. Kolejnym produktem powinien być chrzan, który symbolizuje siłę fizyczną i witalność. To także symbol pokonania goryczy męki Zbawiciela. Umieszczony w koszyczku ma zapewnić zdrowie i sprawność

  • Ciasta na Wielkanoc. Co upiec na Wielkanoc 2019?

    Typowymi wytrawnymi potrawami wielkanocnymi są podawane na wszelkie sposoby jaja, a także szynki, biała kiełbasa, zupy takie jak żurek i barszcz biały oraz różnego rodzaju pasztety. A co z daniami słodkimi? W Polsce najbardziej popularne są wielkanocne ciasta, spośród których najczęściej

  • Potrawy wielkanocne - samo zdrowie czy wręcz przeciwnie? Ile mają kalorii?

    się do tradycyjnego żuru, ale nie zapominaj, że ten jest różnie definiowany i są różne wariacje na temat tej zupy. Czytaj więcej: Żurek czy barszcz biały - który zdrowszy? Chrzan, ćwikła, rzeżucha - bezcenni pomocnicy Gdy przyjrzymy się tradycyjnym dodatkom do dań wielkanocnych, widać, że nasi przodkowie sporo

  • W korzeniu siła. O nieurodziwych, użytecznych skarbach z ziemi

    poprawia pracę układu pokarmowego. Surowy imbir (w plasterkach) doskonale komponuje się z owocami morza, poprawia walory smakowe dań mdłych. Mielony najlepiej pasuje do ciasteczek i sałatek owocowych. 4. Chrzan dobry nie tylko na świątecznym stole Znano go i ceniono już w starożytności. Nasi przodkowie