chrzan
-
Potrawy wielkanocne - samo zdrowie czy wręcz przeciwnie? Ile mają kalorii?
Nasze zwyczaje wielkanocne bardzo się zmieniły, ale w wielu domach wciąż nie ma świąt bez tradycyjnych potraw: jaj w majonezie, białej kiełbasy, żurku. Wiele osób wierzy, że są szkodliwe i tuczące. Jaka jest ich kaloryczność? Nadwaga to skutek...
-
Chrzan - dlaczego nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole?
Chrzan, chociaż na co dzień przegrywa z wieloma przyprawami i dodatkami do żywności, choćby z keczupem, sosem czosnkowym czy majonezem, na Wielkanoc być musi. Dodawany do jaj, wędlin, mięs, jako składnik ćwikły, a przynajmniej element dekoracyjny....
-
Wasabi: właściwości zdrowotne, wartość odżywcza
Wasabi to bylina, zwana chrzanem japońskim, która uprawiana jest na tarasowych poletkach w Japonii, Korei i na Tajwanie już od wielu wieków. Wbrew potocznej opinii nie jest chrzanem, lecz rośliną z rodziny kapustnych. Wyróżnia się zielonym kolorem...
-
Burakiem w raka, selerem w depresję, a żeń-szeń dla ognia w sypialni? O mocy warzyw korzennych
Jadalne korzenie są polecane w leczeniu różnych schorzeń i dolegliwości, mają zapewniać solidny zastrzyk energii. Co na to klasyczna medycyna? Imbir, żeń-szeń, maniok, seler i inne - leczą?
-
Chrzan - witaminowa rewelacja
Chrzan kojarzony jest przede wszystkim z bardzo charakterystycznym ostrym smakiem. Z tej przyczyny nie wszyscy go lubią. Jednak chrzan to prawdziwa witaminowa bomba. Wykluczając go z diety pozbawiamy nasz organizm wielu korzyści. Przykładowo, chrz...