wielkanoc
-
Z wielkim bólem i złamanym zębem na Wielkanoc. Wszystko przez pomyłkę pani w rejestracji
Złamał mi się ząb, oczywiście tuż przed świętami, bo jakby inaczej. Jednak nie dałam za wygraną. Postanowiłam znaleźć dentystę jak najszybciej. Obdzwoniłam wiele gabinetów stomatologicznych. Udało się! Wizyta już za trzy dni, ale czy na pewno? Cią...
-
Poczuć radość, dobrze się bawić, odpocząć. Wolno mieć udane święta (po swojemu)
Jakoś w tym roku znowu nie pachnie świętami. Nie czuć powszechnej radości. Krzątanina w sklepach była mniejsza niż kiedyś, zapewne nie tylko przez podwyżki. Przepis, żeby ta Wielkanoc udała się nam i gościom? Ekspert radzi, by z góry nie odbierać...
-
Cukrzyca, dieta i święta. Jak sensownie przygotować się do Wielkanocy?
Cukrzyca to problem milionów Polaków. Nawet jeśli z chorobą nie zatknąłeś się w najbliższym otoczeniu, niewykluczone, że z osobą chorą zasiądziesz przy świątecznym stole. Martwisz się, co dać jeść diabetykowi? Zazwyczaj zastosowanie rozsądnej diet...
-
Potrawy wielkanocne - samo zdrowie czy wręcz przeciwnie? Ile mają kalorii?
Nasze zwyczaje wielkanocne bardzo się zmieniły, ale w wielu domach wciąż nie ma świąt bez tradycyjnych potraw: jaj w majonezie, białej kiełbasy, żurku. Wiele osób wierzy, że są szkodliwe i tuczące. Jaka jest ich kaloryczność? Nadwaga to skutek...
-
To mogą być naprawdę niezłe święta. Koronawirus pomocny w realizacji indywidualnych potrzeb?
Bez krępujących pytań, gburowatego wujka i wścibskiej ciotki Basi. Wreszcie nie musisz jeść jajek i żurku, który tak naprawdę nigdy ci nie smakował. Może jednak nowy model spędzania świąt nie jest taki zły?
-
Chrzan - dlaczego nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole?
Chrzan, chociaż na co dzień przegrywa z wieloma przyprawami i dodatkami do żywności, choćby z keczupem, sosem czosnkowym czy majonezem, na Wielkanoc być musi. Dodawany do jaj, wędlin, mięs, jako składnik ćwikły, a przynajmniej element dekoracyjny....
-
Żurek czy barszcz biały? Który zdrowszy? Czym się różnią?
Żurek czy barszcz biały? Niby wyraźne różnice między tymi zupami się zatarły, ale nawet w torebkach mamy barszcz biały i żur, a poważne źródła kulinarne dowodzą, że to jednak nie to samo. Gotowców na święta nie polecamy, więc co wybrać?
-
O czym informują oznaczenia na jajkach i jak wybrać jajo idealne?
Jajko to jajko i każde jest takie samo? To tylko teoria. Na skorupce jajka możemy nie tylko znaleźć informacje o tym, skąd pochodzi dane jajko, lecz także dowiedzieć, w jaki sposób kura była hodowana. Jak odczytywać oznaczenia na jajkach?
-
Żurek czy barszcz biały? Który zdrowszy? Czym się różnią?
Żurek czy barszcz biały? Niby wyraźne różnice między tymi zupami się zatarły, ale nawet w torebkach mamy barszcz biały i żur, a poważne źródła kulinarne dowodzą, że to jednak nie to samo. "Gotowców" na święta nie polecamy, więc co wybrać?
-
Wielkanoc bez wędlin i białej kiełbasy? Nie przejdzie! Jak wybrać najlepsze produkty?
Wędliny, czyli samo zło? Niekoniecznie! Istotne, by z szerokiej oferty rynkowej wyłowić to, co najlepsze. Znakomicie sprawdza się zasada: im mniej, tym lepiej i nie chodzi jedynie o wielkość porcji. Wiesz, że różnice zawartości tłuszczu w...
-
Napar z imbiru - właściwości i zastosowanie. Czy imbir zalewa się wrzątkiem?
-
Liść i owoc morwy białej: właściwości i zastosowanie. Na co pomaga morwa biała?
-
Tam, gdzie muzyka łączy się z wolnością. Idą za głosem serca i talentuMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Znajduje się w wielu produktach, ale GIS go zakazał. Jest rakotwórczy
-
Ile kalorii spalamy robiąc 10 tysięcy kroków dziennie?
- Twoje dziecko zgrzyta zębami w nocy? Sprawdź, jaka może być przyczyna
- Co jeść na śniadanie przy SIBO i czy można pić rano kawę? Te zasady warto znać
- Jak ograniczyć jedzenie słodyczy? Te triki pozwolą wytrwać w postanowieniu
- Jak wyleczyć duszący kaszel i męczący ból gardła? Przygotuj napar z siemienia lnianego
- Jak mierzyć ciśnienie? Na której ręce? Zasady, które każdy powinien znać