ekologia
-
Uważacie, że wiecie wszystko o ekologii? Ten quiz udowodni wam, że nie!
Zdobędziecie komplet?
-
Kompostowanie ciał to najbardziej ekologiczna metoda pochówku. Pozwala na to już pięć stanów w USA
Ekolodzy chwalą ten sposób pochówku. Kompostowanie ciał zmarłych osób może pomóc naszej planecie. Teraz na tak zwaną rekompozycję pozwolił kolejny stan w USA - Kalifornia.
-
Akwamacja, czyli ekologiczna metoda pochówku. Na czym polega?
Akwamacja staje się coraz popularniejszym sposobem pochówku. Wiele osób jednak nie wie na czym ona polega, ile kosztuje i czym różni się od kremacji?
-
Mięso kurczaka wyhodowane w laboratorium wkrótce w restauracjach w Singapurze
Mięso z kurczaka, które będzie można zjeść w singapurskej restauracji, nie pochodzi z uboju zwierząt. Wyhodowano je w bioreaktorze z komórek pobranych od żywych zwierząt. Natomiast pożywkę, w której rozwijały się komórki kurczaka, pozyskano z...
-
Pandemie to efekt niszczenia przyrody - alarmują eksperci
Około 60-70 procent nowych chorób, które pojawiły się u ludzi od 1990 roku, pochodziło ze świata dzikiej przyrody. W tym samym czasie wycięto 178 milionów hektarów lasów - piszą eksperci WWF w specjalnycm raporcie.
-
Dieta planetarna: zasady. Czy jest zdrowa?
Dieta planetarna została opracowana przez naukowców i lekarzy w odpowiedzi na globalny kryzys klimatyczny i gwałtowny wzrost liczby ludności na ziemi. Dieta planetarna ma być nie tylko pełnowartościowa, ale także przyjazna dla naszej planety....
-
Raport Lancet Countdown: Zmiany klimatyczne wpływają na zdrowie naszych dzieci i naznaczają je na całe życie
Dzieci, które właśnie się rodzą, dotkną dotkliwie skutki zmian klimatycznych - ostrzegają lekarze w raporcie The Lancet Coundown. Globalne ocieplenie zdeterminuje ich zdrowie na całe życie. Już zresztą wyrządziło szkody w organizmach najmłodszych...
-
Pierwsze rodzime przypadki zachorowań na Zika w Europie
Wirus Zika zagraża naszemu kontynentowi. Odnotowano pierwsze przypadki zachorowań wywołanych ugryzieniami komara tygrysiego rozprzestrzeniającego się po Europie. Ocieplenie klimatu sprzyja inwazji nowych gatunków.
-
W tygodniu każdy z nas zjada tyle plastiku, ile potrzeba do wytworzenia karty kredytowej. Jak się ratować?
Niemieccy naukowcy wykryli obecność toksycznych związków pochodzących z plastiku w organizmach 97 proc. badanych dzieci. Tygodniowo każdy z nas nieświadomie zjada ok. pięciu gramów plastiku, bo zawiera go woda i produkty spożywcze. To już więcej n...
-
Pszczoła czarna znów w Polsce, choć uznano ją za gatunek wymarły. Wygląda groźnie, ale jest pożyteczna
Pszczoła czarna, uznana na początku XXI wieku za wymarłą w Polsce, znów pojawiła się w naszym kraju. Zaobserwowano ją w kilku miejscach - głównie na południu kraju. Jej charakterystyczny, nieco srogi wygląd, może budzić niepokój, jest to jednak...
-
Mocz śmierdzi po szparagach? Nie wszyscy powinni je jeść
-
Najlepsze na kolację dla diabetyka
-
Na co dzień zasiada za sterami Dreamlinera. Po pracy oddaje się nietypowej pasjiMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Dopraw kawę tą przyprawą, a nie pożałujesz. Oczyszczone jelita gwarantowane
-
Jak objawia się rak trzustki? Na co zwrócić szczególną uwagę
- Jak zadbać o wątrobę? Pij ten napar każdego dnia, a poczujesz różnicę
- Szklanka zdrowia, czyli dlaczego warto sięgać po soki
- Szklanka zdrowia, czyli dlaczego warto sięgać po soki
- Maślanka przereklamowana. 5 najlepszych sposobów na oparzenia słoneczne
- Popularna dieta działa jak zrobienie dodatkowych kilku tysięcy kroków