ekologia
-
Akwamacja, czyli ekologiczna metoda pochówku. Na czym polega?
Akwamacja staje się coraz popularniejszym sposobem pochówku. Wiele osób jednak nie wie na czym ona polega, ile kosztuje i czym różni się od kremacji?
-
Mięso kurczaka wyhodowane w laboratorium wkrótce w restauracjach w Singapurze
Mięso z kurczaka, które będzie można zjeść w singapurskej restauracji, nie pochodzi z uboju zwierząt. Wyhodowano je w bioreaktorze z komórek pobranych od żywych zwierząt. Natomiast pożywkę, w której rozwijały się komórki kurczaka, pozyskano z...
-
Pandemie to efekt niszczenia przyrody - alarmują eksperci
Około 60-70 procent nowych chorób, które pojawiły się u ludzi od 1990 roku, pochodziło ze świata dzikiej przyrody. W tym samym czasie wycięto 178 milionów hektarów lasów - piszą eksperci WWF w specjalnycm raporcie.
-
Dieta planetarna: zasady. Czy jest zdrowa?
Dieta planetarna została opracowana przez naukowców i lekarzy w odpowiedzi na globalny kryzys klimatyczny i gwałtowny wzrost liczby ludności na ziemi. Dieta planetarna ma być nie tylko pełnowartościowa, ale także przyjazna dla naszej planety....
-
Raport Lancet Countdown: Zmiany klimatyczne wpływają na zdrowie naszych dzieci i naznaczają je na całe życie
Dzieci, które właśnie się rodzą, dotkną dotkliwie skutki zmian klimatycznych - ostrzegają lekarze w raporcie The Lancet Coundown. Globalne ocieplenie zdeterminuje ich zdrowie na całe życie. Już zresztą wyrządziło szkody w organizmach najmłodszych...
-
Pierwsze rodzime przypadki zachorowań na Zika w Europie
Wirus Zika zagraża naszemu kontynentowi. Odnotowano pierwsze przypadki zachorowań wywołanych ugryzieniami komara tygrysiego rozprzestrzeniającego się po Europie. Ocieplenie klimatu sprzyja inwazji nowych gatunków.
-
W tygodniu każdy z nas zjada tyle plastiku, ile potrzeba do wytworzenia karty kredytowej. Jak się ratować?
Niemieccy naukowcy wykryli obecność toksycznych związków pochodzących z plastiku w organizmach 97 proc. badanych dzieci. Tygodniowo każdy z nas nieświadomie zjada ok. pięciu gramów plastiku, bo zawiera go woda i produkty spożywcze. To już więcej n...
-
Pszczoła czarna znów w Polsce, choć uznano ją za gatunek wymarły. Wygląda groźnie, ale jest pożyteczna
Pszczoła czarna, uznana na początku XXI wieku za wymarłą w Polsce, znów pojawiła się w naszym kraju. Zaobserwowano ją w kilku miejscach - głównie na południu kraju. Jej charakterystyczny, nieco srogi wygląd, może budzić niepokój, jest to jednak...
-
O czym informują oznaczenia na jajkach i jak wybrać jajo idealne?
Jajko to jajko i każde jest takie samo? To tylko teoria. Na skorupce jajka możemy nie tylko znaleźć informacje o tym, skąd pochodzi dane jajko, lecz także dowiedzieć, w jaki sposób kura była hodowana. Jak odczytywać oznaczenia na jajkach?
-
Algi - dlaczego warto włączyć je do diety? Poznaj najważniejsze powody
Algi są m.in. źródłem cennej witaminy B12 i kwasów omega-3. Ich regularne spożywanie nie tylko pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi, ale ma także bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie. Algi mogą m.in. poprawić odporność i zmniejszyć poziom złego...
-
Nowo odkryta cząsteczka zwalcza ponad 300 rodzajów lekoopornych bakterii
-
COVID-19. Wartość odszkodowań za odczyny poszczepienne w Polsce przekroczyła już 2,2 mln zł
-
Jeśli masz takie objawy, lepiej zgłoś się do lekarza. 10 sygnałów wskazujących na nowotwór
-
Pacjent z małpią ospą po raz pierwszy zakaził psa. Przełomowe odkrycie w Paryżu
-
Problemy z wątrobą, nerkami, nowotwory - choroby, które widać na skórze. Na co zwracać uwagę?
- Objawy udaru słonecznego okiem ratownika medycznego. Na co zwrócić uwagę u ludzi oraz u psów?
- Redukcja kalorii obniża poziom białka związanego z procesem starzenia
- Pierwsza na świecie szczepionka przeciw omikronowi dopuszczona do użytku. Chroni też przed COVID-19
- Zawarcie małżeństwa lub uzyskanie stopnia naukowego zwiększa szanse mężczyzn na przeżycie kobiet
- Wszystkie mamy menopauzę? Dość czerpania wiedzy z reklam